Telewizor Motorola - "zajawka"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- romanradio
- 1250...1874 posty
Telewizor Motorola - "zajawka"
już dawno w dziale nie było nic dziwacznego=ciekawego=nietypowego, więc na razie 2 zdjęcia TV Motorola z 1948r, a więc dużo starszy niż były nasze polskie.Bardziej to podobne do radia choć ma aż 16 lamp + lampo-podobny układ do zbijania napięć zasilacza. Powoli go rozgryzę, uruchomię , pokażę. Wiadomo, że po "odpaleniu" trzeba będzie przestroić fonię - bo w USA mają f.r. 4,5 Mhz
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Re: telewizor Motorola-"zajawka"
Mają też 525 linii i 29,97 obrazów na sekundę, a w gniazdkach 120 V i 60 Hz. Wszystko muszą robić źleromanradio pisze:Wiadomo,że po "odpaleniu" trzeba będzie przestroić fonię-bo w USA mają f.r. 4,5 Mhz

Będziesz go chciał całkiem dostosować do naszych warunków?
- romanradio
- 1250...1874 posty
Prawdziwym wyzwaniem było przestrojenie usa-ńskiego TVC z systemem NTSC, ponad 30 lat temu
zanim nie pojawiły się odbiorniki multisystemowe

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie przerabiaj go na nasz system, szkoda zabytku. Lepiej znaleźć źródło sygnału potrafiące zapodać mu sygnał zgodny z amerykańskim standardem.
Każdy cyfrowy tuner DVB dostarczy sygnał NTSC (3.579 MHz taka uwaga bo był dalekowschodni NTSC z podnośną zbliżoną do 4.43 MHz) i 30 pełnych / 60 półobrazów na sekundę (interlace)
29.97 kl/s to już wymuszone przez elektroniczne telekina - tak jak 23.99 kl/s dla Europy.
29.97 kl/s to już wymuszone przez elektroniczne telekina - tak jak 23.99 kl/s dla Europy.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Przepraszam, że zapytam - ale skąd sie biorą te nierówności na drugim miejscu po przecinku?
Pozdrawiam,
Wojciech
Pozdrawiam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 6250...9374 posty
Lata temu na PW moim wykładowcą od TV był Pan Marek Rusin (później przez jakiś czas p.o. ministra łączności), kiedyś na wykładzie też padło pytanie dlaczego np. częstotliwość odchylania poziomego TV w Polsce (i nie tylko) to akurat 15625Hz (625 linii). Sprawa jest historycznie prosta, lata temu generator kwarcowy (a i sam kwarc) nie kosztował tyle co dziś na Allegro, typowa częstotliwość generatora to np. 1MHz, po wielokrotnym podziale przez dwa (proste nawet wtedy na lampach) otrzymywało się akurat taką częstotliwość linii, ramka (50Hz) też była otrzymywana z tego samego generatora (brak niestabilności fazowej przy użyciu innego generatora kwarcowego) oczywiście przy innym podziale, w studiu wystarczał jeden generator do otrzymania sygnałów synchronizacji linii i ramki. W początkach telewizji wiele parametrów sygnału TV (duży temat) wynikało np. z ograniczonego pasma wzmacniaczy (wtedy) lampowych, potem, aby zachować kompatybilność ,,do tyłu'' po dodaniu informacji w sygnale o kolorze (czarno białe TV musiały przecież sygnał kolorowy odbierać choć bez koloru co oczywiste, nie można było złomować milionów tych TV po wprowadzeniu koloru) wiele parametrów ,,kolorowego'' sygnału TV też stanowiło kompromis tego co trzeba i tego co można było wprowadzić. Dziś to już historia.
59,94/2= 29,97 - to się bierze z odchylania pionowego trochę przesuniętego (oczywiście celowo) w stosunku do 60Hz w siecitarasw pisze:Przepraszam, że zapytam - ale skąd sie biorą te nierówności na drugim miejscu po przecinku?
Pozdrawiam,
Wojciech
z kolei 23,976 to 4/5 z 29,97 - to jest wynik cygaństwa mającego pozwolić na puszczanie w TV filmów kręconych (techniką filmową) w 24 klatkach na sekundę.
tu jest dokładniej https://en.wikipedia.org/wiki/Three-two_pull_down
U nas przy układzie 24film/25tv po prostu puszcza się nieco szybciej i nie ma tych jaj.
Ot i tyle.
Temat był jednym z dwóch wiodących (obok aspect ratio) jak się pojawiło ripowanie z DVD.
Ale to tylko z kronikarskiego obowiązku.
A tak w ogóle to piękny odbiornik.
MAc
- romanradio
- 1250...1874 posty
Re: Telewizor Motorola - "zajawka"
dziś nastąpiła obdukcja chassis telewizora
Jak widać chassis jak z miedzi,ale niestety to tylko grubo miedziowane,(nie tak jak współczesne detale mikronową warstewką).Co ciekawego,odróżniajacego ten amerykański wynalazek z 1948r.od naszych?
-Układ WN szczelnie zaekranowany grubą aluminiową osłoną.Widać dołożone współczesne kondensatory wysokiego napięcia (niebieskie).Przełącznik kanałów z cewkami na spodzie chassis,nie jako odrębna zabudowana,ekranowana konstrukcja.Jak podglądnąłem-zasilacz napięcia anodowego wykonany jest jako powielacz,dokładnie podwajacz napięcia.Dlatego piękne elka przykryte paskudnymi tekturowymi tulejami,ale dlaczego wszystkie ,a nie jedno? Niestety dwie diody powielacza są wymienione na współczesne.Od spodu chassis gruba blacha alu ,ekranująca.Kineskop typ 7JP-4 z niespotykaną u nas podstawką.Wyglądający jak lampa z cokołem oktalowym układ do redukcji napięć,z siatką metalową (foto),sadzę po wyglądzie,że musi się to porządnie nagrzewać.Pod spodem chassis widać stary błąd jaki zdarza się radiotechnikom,dołożone współczesne elko 150 uF,ale nie odpięte stare uszkodzone!-widać wylewającą się białą masę.Rezystory z kodem paskowym,dokładnie jak w TV Pye importowanym za Gomóły.Sądzę,że te 15 lamp nie pracuje w jakichś zasadniczo różniących się od naszych układach telewizorów z lat 50-tych.Tyle na dziś
pozdrawiam Roman
Jak widać chassis jak z miedzi,ale niestety to tylko grubo miedziowane,(nie tak jak współczesne detale mikronową warstewką).Co ciekawego,odróżniajacego ten amerykański wynalazek z 1948r.od naszych?
-Układ WN szczelnie zaekranowany grubą aluminiową osłoną.Widać dołożone współczesne kondensatory wysokiego napięcia (niebieskie).Przełącznik kanałów z cewkami na spodzie chassis,nie jako odrębna zabudowana,ekranowana konstrukcja.Jak podglądnąłem-zasilacz napięcia anodowego wykonany jest jako powielacz,dokładnie podwajacz napięcia.Dlatego piękne elka przykryte paskudnymi tekturowymi tulejami,ale dlaczego wszystkie ,a nie jedno? Niestety dwie diody powielacza są wymienione na współczesne.Od spodu chassis gruba blacha alu ,ekranująca.Kineskop typ 7JP-4 z niespotykaną u nas podstawką.Wyglądający jak lampa z cokołem oktalowym układ do redukcji napięć,z siatką metalową (foto),sadzę po wyglądzie,że musi się to porządnie nagrzewać.Pod spodem chassis widać stary błąd jaki zdarza się radiotechnikom,dołożone współczesne elko 150 uF,ale nie odpięte stare uszkodzone!-widać wylewającą się białą masę.Rezystory z kodem paskowym,dokładnie jak w TV Pye importowanym za Gomóły.Sądzę,że te 15 lamp nie pracuje w jakichś zasadniczo różniących się od naszych układach telewizorów z lat 50-tych.Tyle na dziś
pozdrawiam Roman
Czesc
A mozna wiedziec na jakich lampach ?
Pozdrowienia
Pozdrowienia
Z zazdrością patrzę na tak wspaniały eksponat. Najbardziej zastanawia mnie jak udało się przesłać tak wrażliwe na udary mechaniczne urządzenie jak telewizor. Na Ebay.com często można znaleźć ciekawe telewizory i bakelitowe radyjka Motoroli, przed zakupem zawsze bałem się, że poczta zmasakruje je po drodze. W zeszłym roku udało im się zdewastować TRX Heathkit HW22 za to HW101 dotarł bez szwanku a są one zbudowane bardziej pancernie niźli OTV. Sprowadzałeś go bezpośrednio z USA?
Na jednym z moich ulubionych kanałów YT „Bandersentv” widziałem już kiedyś uruchamianie tego OTV. Może, któryś z filmów okarze się pomocny przy pracy:
https://www.youtube.com/watch?v=OaFofCAQUwM
https://www.youtube.com/watch?v=4IgEYXcJ2xY
Na jednym z moich ulubionych kanałów YT „Bandersentv” widziałem już kiedyś uruchamianie tego OTV. Może, któryś z filmów okarze się pomocny przy pracy:
https://www.youtube.com/watch?v=OaFofCAQUwM
https://www.youtube.com/watch?v=4IgEYXcJ2xY
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam KoledzyVic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia
15 lamp + umownie kineskop a dokładniej raczej lampa oscylograficzna 7-calowa 7JP-4
Co widzę?
lampa 25 L6 (odchylanie H),lampa 1B3-prostownik WN,lampa 6AG-5 (?), lampa 12 AT-7, lampy 6AG-5 3 szt ( pcz.jak u nas 3 x EF-80), lampa 6SL-7 odchyl.ramki ,lampa 12SN-7, lampa 6AU-6 wizja , lampa 25L6 mcz. fonii,lampa 12SN-7, 6AL 5, 6AU-6, 12SN7 Lampy są w typowym układzie szeregowego żarzenia.Kol. Maćku,przesyłka na ryzyko właściciela ,ja jestem jak zwykle tylko "uruchamiaczem" Telewizor był szczelnie i ciasno zawalony styropianowym groszkiem,mimo tego lampa 7JP-4 przemieściła się w mocowaniu,ale nie rozbiła.Motorola wylicytowana była na E-bay us za 250 usd,czyli w cenie ładnego TV Wisła u nas.Telewizory starsze,z lat 30-tych są w USA znacznie droższe,ale dla nich tanie,porównując godzinową stawkę "jobową".Poza tym hobby amerykańców to praca na cały zegar,dla mnie nie do pomyślenia

miłego weekendu/wakacji
Roman
Czesc
Panie Romanie, nie jest tak zle z ich hobby, wiekszosc z nich pracuje tylko 8 godzin, to znaczy od osmej do osmej. Sam to doswiadczalem, wyjezdzalem o 7.00 i o 9.00 bylem juz w domu po robocie. Proste ? Prawda ?
Pozdrowienia.
Panie Romanie, nie jest tak zle z ich hobby, wiekszosc z nich pracuje tylko 8 godzin, to znaczy od osmej do osmej. Sam to doswiadczalem, wyjezdzalem o 7.00 i o 9.00 bylem juz w domu po robocie. Proste ? Prawda ?
Pozdrowienia.
Zupełnie nie rozumiem po co ludziska tam jadą,Przecież u nas za kilka chwil nocnej roboty po pijaku smiało odbierzesz te pincet na każdego patriote.
Ale konstrukcja miodzio,Niestety od dawna juz tak sie nie robi.
Tomasz
Ale konstrukcja miodzio,Niestety od dawna juz tak sie nie robi.
Tomasz