części diorowskie

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

części diorowskie

Post autor: romanradio »

Cześć!
kupię kilka sprężynek nazywanych agrafkowymi występujących w mechanizmach radioodtwarzaczy Wiraż, Skald-2, RPS-611.Tylko nowe nieużywane(w zgrzewce producenta).Stare z odzysku nie nadają się do niczego.Długość 59mm,fi drutu 0,8mm,wygląd jak na zdjęciu
pozdrawiam
Roman
Załączniki
005 (Kopiowanie).JPG
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
saico

Re: części diorowskie

Post autor: saico »

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

saico pisze:A może samemu "nawinąć"? - http://allegro.pl/show_item.php?item=6518640327
Można,robiłem takie próby ponad 30 lat temu.Sprawa rozbija się o to jaka stal sprężynowa będzie użyta.Obecnie oferowana nn gatunku,jest jak sądzę-chińska,a najlepsza byłaby stal "S" czyli do prod. wojskowej i to z Rosji,Boże broń nie amerykańska :lol: Z tymi sprężynami były już problemy w okresie gwarancyjnym.Od strony suwadła sprężyna jest b. mocno obciążana (na samym końcu) przy wyrzucie kasety i szybko traci własności-odkształca się.Doginanie pomaga,ale na chwilę .Taki mechanizm to włoski (licencyjny) patent,pochodzący z radioodtwarzacza Autovox.Ciekawe,że ze sprężynami w japońskim starym/bardzo starym sprzęcie nie ma problemów :(
pozdrawiam
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
saico

Post autor: saico »

No tak. A może zakładać je po dwie razem? Wtedy nie będą takie słabowite...
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam kolegów.
Niestety założenie dwóch razem jak proponuje kolega "saico" nie wchodzi w rachubę .nie ma możliwości zamocowania w wycięciach pod tą sprężynę.Tak jak kolega Roman już pisał podczas produkcji były z tymi sprężynami problemy.Jest to sprężyna powodująca wyrzut kasety z odtwarzacza samochodowego typu Skald2, Wiraż 5.Troche nawymieniałem tych sprężynek podczas pracy w Diorze.Pozdrawiam Darek.
ODPOWIEDZ