Jaka kopułka do GDN 16/12?

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Jaka kopułka do GDN 16/12?

Post autor: przemak »

Wiadomo, że DF idzie w maliny, ale i tak spróbuję ;)
Regulacja barwy tonu nie jest rozważana jako opcja w tym przypadku, może, jakby to miało skończyć jako monitory aktywne, to tak, ale na razie ma grać równo z pudełka.
Ośmiodecybelowa górka jest paskudna, ale raczej uda mi się jej pozbyć - przynajmniej taką mam nadzieję. Podział będzie na 2kHz, jak należy. Brzmienie środka czy też basów, zależy, jak na to spojrzeć, mi się nie podoba, i tego nie chcę, na razie zakres prezencyjny nie ma z tym nic wspólnego, to inny problem, dwie oktawy niżej, i aż 4dB, w stosunku do NS10, do których dążę ;)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

przemak pisze:Podział będzie na 2kHz, jak należy.
Właśnie że nie należy, ponieważ ta częstotliwość leży w zakresie największej czułości słuchu. Dla zespołów trójdrożnych zaleca się dolną częstotliwość podziału poniżej 1kHz, górną - powyżej 6kHz. Dla dwudrożnych rozsądnym kompromisem wydaje się 3kHz lub więcej w przypadku gdy GDN przenosi w miarę dobrze tony średnie. Stare publikacje Tonsila zalecały 3kHz dla zespołu GDN16/15 + GDW9/15 (zwykle jednak stosowano wyższą częstotliwość podziału, szczególnie w przypadku najprostszej zwrotnicy zawierającej wyłącznie kondensator); nie widzę powodu aby z GDN16/12 było inaczej. Ponadto głośniki wysokotonowe zwykle wykazują nieprzyjemny rezonans nieco poniżej 1kHz, tym mniej zauważalny im wyższą częstotliwość podziału się przyjmie.
Brzmienie środka czy też basów, zależy, jak na to spojrzeć, mi się nie podoba, i tego nie chcę, na razie zakres prezencyjny nie ma z tym nic wspólnego, to inny problem
Nadal jednak będę utrzymywał, że złe przenoszenie w jednym zakresie częstotliwości może psuć subiektywne wrażenia w innym.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tomek Janiszewski pisze:
przemak pisze:Podział będzie na 2kHz, jak należy.
Właśnie że nie należy, ponieważ ta częstotliwość leży w zakresie największej czułości słuchu. Dla zespołów trójdrożnych zaleca się dolną częstotliwość podziału poniżej 1kHz, górną - powyżej 6kHz. Dla dwudrożnych rozsądnym kompromisem wydaje się 3kHz lub więcej w przypadku gdy GDN przenosi w miarę dobrze tony średnie. Stare publikacje Tonsila zalecały 3kHz dla zespołu GDN16/15 + GDW9/15 (zwykle jednak stosowano wyższą częstotliwość podziału, szczególnie w przypadku najprostszej zwrotnicy zawierającej wyłącznie kondensator); nie widzę powodu aby z GDN16/12 było inaczej. Ponadto głośniki wysokotonowe zwykle wykazują nieprzyjemny rezonans nieco poniżej 1kHz, tym mniej zauważalny im wyższą częstotliwość podziału się przyjmie.
Ja oczywiście znam te teorie, tylko praktyka jest inna. Może gdyby celem było brzmienie tonsila, to tak, ale celem jest brzmienie nieco odmienne, i jeżeli we wzorcu jest częstotliwość podziału 2kHz, to dlaczego tego nie sprawdzić? Generalnie te 2kHz i nawet niżej to nie jest tylko jakaś historyczna ciekawostka, ale normalnie stosowane rozwiązanie, do dzisiaj. Głośnik niskotonowy, nawet niewielki, nie jest w stanie dobrze odtworzyć już tych częstotliwości, dlaczego nie może tego zrobić kopułka? Jasne, nie może to być pierwsza lepsza kopułka, no, ale będę próbował ;)
Tomek Janiszewski pisze:Nadal jednak będę utrzymywał, że złe przenoszenie w jednym zakresie częstotliwości może psuć subiektywne wrażenia w innym.
Może psuć, ale mi trzeba jakieś 5 sekund, żeby stwierdzić, że jest mało środka i popaprany zakres prezencyjny. Po dziesięciu sekundach wiem na pewno - zwłaszcza, że pod przełącznikiem jest wzorzec ;)
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

I jeszcze co do charakterystyki fazowej - chodziło mi nie o ewentualną niewłaściwą interakcję dwóch głośników, tylko o niepotrzebne dodatkowe duże zmiany fazy w najniższym zakresie, co ma spory wpływ na brzmienie. Dlatego też z założenia odrzucam dla tak małego zestawu obudowę BR, w ogóle BR toleruję tylko w dużych zestawach. Ale w tym konkretnym przypadku trzeba będzie odsłuchać i pomierzyć.
ODPOWIEDZ