marc56 pisze:Przepraszam za balagan na waszej stronie,chcialem zaznaczyc ze jest to strona techniczna i prosze o pochamowanie sie od uwag nie technicznych.
Pozdrawiam!
CHamując się od uwag nietechnicznych napiszę, że to jest wzmacniacz o mocy około 100W, skomplikowany chyba niepotrzebnie.
przemak pisze: to jest wzmacniacz o mocy około 100W, skomplikowany chyba niepotrzebnie.
Czemu niepotrzebnie skomplikowany ? Przecież to jest Quad, to jak ma być zrobiony? A nasz rodzimy W-100 tez jest niepotrzebnie skomplikowany? Jak nie chcesz komplikacji polecam układ z bambino na ecl
przemak pisze: to jest wzmacniacz o mocy około 100W, skomplikowany chyba niepotrzebnie.
Czemu niepotrzebnie skomplikowany ? Przecież to jest Quad, to jak ma być zrobiony? A nasz rodzimy W-100 tez jest niepotrzebnie skomplikowany? Jak nie chcesz komplikacji polecam układ z bambino na ecl
Wzmacniacz znalazlem na jednej stronie internetowej,pewnie to jakas stara konstrukcja.
Co mnie zaiteresowalo w tym schemacie to ten zasilacz ,ktory jest prosty a moze za prosty.
Jest tam potrojna dioda i nie wiem do czego ona sluzy?
Moze ktos doradzi co z ta dioda mozna zrobic a moze czyms zastapic?
marc56 pisze:Jest tam potrojna dioda i nie wiem do czego ona sluzy?
Mozesz pokazac na schemacie, gdzie masz ta 'potrojna' diode bo ja tam zadnej nie widze...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
marc56 pisze:Wzmacniacz znalazlem na jednej stronie internetowej,pewnie to jakas stara konstrukcja. Co mnie zaiteresowalo w tym schemacie to ten zasilacz ,ktory jest prosty a moze za prosty.
Jest tam potrojna dioda i nie wiem do czego ona sluzy?
Moze ktos doradzi co z ta dioda mozna zrobic a moze czyms zastapic?
Marc!
Witam
marc56 Przecież pytanie dotyczy schematu zasilacza zamieszczonego w twoim poprzednim temacie, zatytułowanym "Zapytanie o....."
Tu jest kompletny schemat wzmacniacza, łącznie z zasilaczem i nie ma w nim potrójnych diod.
Wprowadzasz zamieszanie.
Odpowiadając na pytanie. Nie wiem czy owa potrójna dioda nie jest stosem kuprytowym, na co wskazuje niskie napięcie produkowane przez tą część zasilacza, przy stosunkowo dużym prądzie. O czym z kolei może świadczyć moc 5-omowego rezystora nastawnego znajdującego się w tej samej gałęzi zasilacza.
Zastąpić ją można zwykłą diodą prostowniczą.