Mikroamperomierz do PWT 5A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Mikroamperomierz do PWT 5A
Witam
Poszukuję wskaźnika ERA, który jest w mierniku mocy ZOPAN PWT 5A o zakresie 100uA, ze skalą "odwróconą" taki jak na foto, naprawiłem uszkodzony miernik, niestety wskaźnik jest nie do uratowania,zapłacę lub wymienię z inne elementy.
Z góry dziękuję za pomoc
Poszukuję wskaźnika ERA, który jest w mierniku mocy ZOPAN PWT 5A o zakresie 100uA, ze skalą "odwróconą" taki jak na foto, naprawiłem uszkodzony miernik, niestety wskaźnik jest nie do uratowania,zapłacę lub wymienię z inne elementy.
Z góry dziękuję za pomoc
Re: mikroamperomierz do PWT 5A
A mógłbyś pokazać zdjęcia samego wskaźnika? Jaki jest jego typ, może ma na tylnej ściance papierową naklejkę z oznaczeniem?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 625...1249 postów
Re: Mikroamperomierz do PWT 5A
niestety ,żadnych opisów,jedyne co sprawdziłem to rdc która wynosi 52R,podczas gdy identyczny miernik który kupiłem(skala w normalną stronę) mając nadzieję że będzie dobry MK3A 100uA,ma rezystancję 250R,ten nowy po kalibracji pot w środku miernika przy podaniu sinusa 1V,na obc 100R powinien wychylać się max ,a wychyla się do połowy.W instrukcji oryg. jest tylko podane MK3A 100uA
A jednak wiemy coś więcej. Jest to MK3A wyważony do pracy w pozycji odwróconej o bardzo małej Rwew (52Ω). Spróbuję poszukać w swoich zasobach wersji z obniżoną Rwew (bo sama czułość to nie wszystkie parametry charakteryzujące taki wskaźnik). Jeżeli to nie problem, odezwę się w weekend.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 625...1249 postów
witam
Bardzo dziękuję ,poczekam oczywiście
Bardzo dziękuję ,poczekam oczywiście
Kolego nuncjusz1, na chwilę obecną znalazłem MK3A z cewką 55Ohm. Niestety, ma zerwaną górną taśmę (oczywiście bezproblemowo do zrobienia). W tej sytuacji mam pytanie, czy go naprawiać? Jesteś zainteresowany? A tak właściwie, co stało się z Twoim oryginalnym, że nie próbujesz go reanimować? Jeżeli obawiasz się że Ciebie to przerasta, przyślij go do mnie, naprawię i odeślę.
I tak byłoby wskazane przysłać go do mnie dla podmiany skali w "moim" naprawionym.
I tak byłoby wskazane przysłać go do mnie dla podmiany skali w "moim" naprawionym.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 625...1249 postów
miał połamany cały ustrój i ułamaną wskazówkę,oczywiście reflektuję na naprawiony miernik,napisz co i jak
-
- 625...1249 postów
skalę sam zniszczyłem chcąc wyczyścić.Ale założę sobie tę od nowego miernika
Możesz pokazać fotkę tej zniszczonej? Wiele można naprawić (lub zrobić nową?). I bez urazy, ale jeżeli przytrafiły się Tobie takie "nieszczęścia", wolałbym zrobić osobiście cały od a do z. Wtedy masz gwarancję że już nic złego się nie stanie.nuncjusz1 pisze:skalę sam zniszczyłem chcąc wyczyścić.Ale założę sobie tę od nowego miernika
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 625...1249 postów
Postaram się dziś ją odnaleźć
-
- 625...1249 postów
niestety musiałem ją gdzieś dobrze schować,jedyne co zdążyłem to przeskalować wartości na tarczę nowego miernika,więc wystarczy mi skala jakakolwiek