Tokarz do drewna

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tokarz do drewna

Post autor: Jado »

Panowie,
Powoli zaczynam myśleć o następnej antenie ramowej - wzór jednak który mi się spodobał wymaga wytoczenia elementów z drewna.
Gdzie tu w Warszawie można znaleźć tokarza, który za rozsądną cenę wykonał by kilka toczonych elementów drewnianych?
A może to raczej powinien być stolarz? :roll:

Jado.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Re: Tokarz do drewna

Post autor: Paczący kot »

Takie elementy powinien wykonać każdy " metalowy " tokarz , drewno jest wszak materiałem dużo łatwiejszym w obróbce niż metal .
Pozostaje tylko kwestia ceny , musisz popytać .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Ja bym Ci zrobił po kosztach prądu mojej starej tokarki-90 groszy, tyle, że daleko.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dzięki! :-)
Jeżeli nie znajdę nic sensownego w pobliżu (bo rozumiem, że kolega w Niemczech? - sądząc z nazwy lokalizacji) - to się zgłoszę :-)
Żeby było wiadomo o czym mówimy to "zapodaję" zdjęcie wzoru jaki mi się spodobał (znaleziony na węgierskim Radiomuzeum):
keretantennas_detektoros.jpg
Piękna robota, ale bez tokarki nie podchodź, bo wszystko prawie tam toczone :twisted:

Po doświadczeniach z moją obecną anteną ramową, mogę ją śmiało polecić jako dobrą do warunków dużego zaśmiecenia eteru wszelkiej maści zakłóceniami - wiele zakłóceń znika "jak ręką odjął" :-)
Choć oczywiście nie wszystkie daje radę wyeliminować - zwłaszcza na zakresie fal średnich.
Ale np. na długich odbiornik z anteną ramową bez problemu łapie Londyn, ze 3 stacje z Francji i bodajże Rumuńską (sądząc po języku i melodiach - dłużej się nie wsłuchiwałem, żeby wyłapać konkretną nazwę stacji).
Wśród szumu udaje się jeszcze ze 3 stacje wyróżnić, ale już dosyć słabo czytelne.
Obecna antena była projektowana na fale średnie - dołożyłem jednak do niej kilka kondensatorów stałych załączanych przełącznikiem, dzięki czemu układ osiąga rezonans również w zakresie długofalowym.
Być może jednak większa antena o uzwojeniu długofalowym wykazała by się jeszcze lepszymi właściwościami odbiorczymi :roll:
Z drugiej strony chcę sprawdzić jak zachowuje się antena o uzwojeniu poziomym ( o uzwojeniu pionowym już mam) - który rodzaj jest lepszy.

Dla odbiorników bez wbudowanej anteny ferrytowej (wszelkie Pionierowate, jak również radia przedwojenne, itp...) to często jedyna szansa na dobry odbiór w warunkach miejskich.
A przy tym estetycznie wykonana antena staje się ozdobą domu :D

Długość pojedynczej "nogi" w/w ramy oceniam mniej więcej na 40cm, co razem dało by rozpiętość zbliżoną do 0,9-1m.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: matmax426 »

A nie prościej poszukać gotowych elementów w marketach budowlanych, w sklepach z meblami lub drewnem (znam taki sklep w Katowicach, można kupić listewki, deski i inne elementy)
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

matmax426 pisze:A nie prościej poszukać gotowych elementów w marketach budowlanych, w sklepach z meblami lub drewnem (znam taki sklep w Katowicach, można kupić listewki, deski i inne elementy)
Zobacz sklep http://www.arte-msp.pl/ , Warszawa , ul Długa .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Jeśli nie koniecznie musi to być znacznych rozmiarów antena ramowa to warto zaznajomić się. z FSLA
http://www.am-dx.com/antennas/Ferrite%2 ... tennas.htm
Taki niby prosty obwód strojny a jednak działa i zakłócenia łatwo eliminuje. To co przedstawiono na stronie to obrzydlistwo ale przy zastosowaniu jednego grubego ferrytu takiego jak z FAO od R140 da się osiągnąć pożądane efekty i estetycznie zamknąć całość w drewnianym walcu.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Owszem, mam również przygotowane różne rdzenie ferrytowe - prętowe - z anten ferrytowych, jak również dużą ilość rdzeni kubkowych i pierścieniowych, do złożenia różnych rozmiarów rdzeni ferrytowych. Do tego kilka rodzajów licy w.cz. 8) Ale antena ramowa interesuje mnie również że względów estetycznych i chcę ją wykonać. Tu raczej chodzi o całą serię eksperymentów nad różnymi rodzajami anten a także ich jednoczesnego sprzegania - tak że jedna będzie nastawiona na sygnał użytkowy, a druga na zakłócenia w celu ich "wycięcia". Chcę też sprawdzić czy ekranowanie anteny ferrytowej rzeczywiście zmniejszy poziom zakłóceń elektrycznych, nie zmniejszając zbyt dużo sygnału "magnetycznego".
Pozdrawiam

Jado.