Dzięki!
Jeżeli nie znajdę nic sensownego w pobliżu (bo rozumiem, że kolega w Niemczech? - sądząc z nazwy lokalizacji) - to się zgłoszę
Żeby było wiadomo o czym mówimy to "zapodaję" zdjęcie wzoru jaki mi się spodobał (znaleziony na węgierskim Radiomuzeum):
keretantennas_detektoros.jpg
Piękna robota, ale bez tokarki nie podchodź, bo wszystko prawie tam toczone
Po doświadczeniach z moją obecną anteną ramową, mogę ją śmiało polecić jako dobrą do warunków dużego zaśmiecenia eteru wszelkiej maści zakłóceniami - wiele zakłóceń znika "jak ręką odjął"

Choć oczywiście nie wszystkie daje radę wyeliminować - zwłaszcza na zakresie fal średnich.
Ale np. na długich odbiornik z anteną ramową bez problemu łapie Londyn, ze 3 stacje z Francji i bodajże Rumuńską (sądząc po języku i melodiach - dłużej się nie wsłuchiwałem, żeby wyłapać konkretną nazwę stacji).
Wśród szumu udaje się jeszcze ze 3 stacje wyróżnić, ale już dosyć słabo czytelne.
Obecna antena była projektowana na fale średnie - dołożyłem jednak do niej kilka kondensatorów stałych załączanych przełącznikiem, dzięki czemu układ osiąga rezonans również w zakresie długofalowym.
Być może jednak większa antena o uzwojeniu długofalowym wykazała by się jeszcze lepszymi właściwościami odbiorczymi
Z drugiej strony chcę sprawdzić jak zachowuje się antena o uzwojeniu poziomym ( o uzwojeniu pionowym już mam) - który rodzaj jest lepszy.
Dla odbiorników bez wbudowanej anteny ferrytowej (wszelkie Pionierowate, jak również radia przedwojenne, itp...) to często jedyna szansa na dobry odbiór w warunkach miejskich.
A przy tym estetycznie wykonana antena staje się ozdobą domu
Długość pojedynczej "nogi" w/w ramy oceniam mniej więcej na 40cm, co razem dało by rozpiętość zbliżoną do 0,9-1m.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.