Jaka to dioda (kod paskowy)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jaka to dioda (kod paskowy)
Mam w zapasach kilka diod germanowych o wyglądzie typowym, przezroczyste szkło, drucik itd. ale jedyne oznaczenia to dwa paski: zielony i brązowy. Zdaje się że kiedyś kupiłem je jako któreś z serii AAPxxx ale one chyba nie były oznaczane kodem paskowym. Da się ustalić typ?
- Załączniki
-
- dioda.gif (3.31 KiB) Przejrzano 4676 razy
_
- disaster
- 1250...1874 posty
Re: Jaka to dioda (kod paskowy)
IMO Zenerka na 5V, zielony zazwyczaj oznaczał taką wartość.
Brązowy pasek to oznaczenie katody zapewne.
Brązowy pasek to oznaczenie katody zapewne.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- disaster
- 1250...1874 posty
No to prawdopodobnie jest to Д9Ж - germanowa ostrzowa.
10mA/100V
10mA/100V
- Załączniki
-
- m5qUHwp2_-YGwJqt_VVQNSg.jpg (3.94 KiB) Przejrzano 4676 razy
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
AAP1XX też miały takie oznaczenia. Być może jest to AAP120 (AAP153 stosowane m.in. w dyskryminatorach fonii OTV Libra miały ZTCP co najmniej jeden pasek biały), ale AAP155 też miały pasek brązowy. W najczęstszym w naszym gronie zastosowaniu (tj do odbiorników detektorowych) nie ma znaczenia jakiej diody AAP się użyje.disaster pisze:No to prawdopodobnie jest to Д9Ж - germanowa ostrzowa.
10mA/100V
No to mnie Google zmyliły, bo przedtem oczywiście wyszukałem karty katalogowe z któtych wynikało że AAP miały "malowanie" takie jak seria DOG czyli zielone z symbolem diody.Tomek Janiszewski pisze:AAP1XX też miały takie oznaczenia
_
Przez pewien czas po przejściu na nowe oznaczenia typów czas tak miały. Nawet pierwsze pojemnościowe krzemowe miały malowanie i wymiar jak DOG (jeszcze jako BA jak pierwsze stypy juz oznaczane jako BB). Później zmniejszono nieco wymiar obudowy i zaprzestano malowania jej. Nanoszono i napisy typu oraz stosowano (zamiennie) kod paskowy (3 paski).
Radzieckie diody germanowe detekcyjne jeszcze z lat 60-tych to pamiętam np. z radii Selga i Sokół w czarnym malowaniu plus kod z pomocą kolorowych kropek.
Radzieckie diody germanowe detekcyjne jeszcze z lat 60-tych to pamiętam np. z radii Selga i Sokół w czarnym malowaniu plus kod z pomocą kolorowych kropek.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
To były BA507 (do ARcz) oraz BA508 (do przestrajania głowic UKF). Miały one wymiary zbliżone do ówczesnych DOG-ów, ale malowane były na czarno, choć nie wykluczam istnienia zielonych. Zienonkawe były natomiast ówczesne diody impulsowe BAYP55, parametrami zbliżone do 1N4151, ale też w obudowach równie wielkich jak DOG-i.STUDI pisze:pierwsze pojemnościowe krzemowe miały malowanie i wymiar jak DOG (jeszcze jako BA jak pierwsze typy
BBP602 i BBP624 - tak były oznaczane późniejsze wykonania diod, odpowiednio BA507 i BA507. Miały zmniejszone obudowy (jak AAP1XX), były malowane na zielono i oznaczane nadal przy pomocy napisów.juz oznaczane jako BB). Później zmniejszono nieco wymiar obudowy
Z tak oznaczanymi diodami pojemnościowych w szklanych obudowach się już nie spotkałem. Po BBP602 i BBP624 nastały gierkolicencyjne BB105 i BB109 (dla telewizyjnych głowic UHF i VHF) w miniaturowych prostopadłościennych obudowach plastikowych oznaczonych pojedynczymi kolorowymi kropkami (w tej samej obudowie umieszczano też impulsowe diody BAP795 odpowiadające szklanym BAYP95 i 1N4151) oraz duodiody BB104 dla radiowych głowic UKF w obudowach plastikowych TM-1 takich jak tranzystory BC148, BF194 itp.i zaprzestano malowania jej. Nanoszono i napisy typu oraz stosowano (zamiennie) kod paskowy (3 paski).
Malowania pierwszych diod pojemnosciowych oraz germanowych były pod koniec stosowania różne. Np. szary i niebieskie napisy.
BA zamiast BB to jeszcze era starych obudów DOG. BB i malowanie - również obudowy dawnych DOG'ów.
Później zmniejszono wymiar obudowy szklanej. Jednocześnie zaprzestano malowania. Zmniejszone obudowy przeznaczono już tylko dla diod AAP. Krzemowe miały inną konstrukcje i stosowano jeszcze mniejsze obudowy szklane.
BA zamiast BB to jeszcze era starych obudów DOG. BB i malowanie - również obudowy dawnych DOG'ów.
Później zmniejszono wymiar obudowy szklanej. Jednocześnie zaprzestano malowania. Zmniejszone obudowy przeznaczono już tylko dla diod AAP. Krzemowe miały inną konstrukcje i stosowano jeszcze mniejsze obudowy szklane.
-
- 1250...1874 posty
Widoczne dwa paski : zielony i czerwony.
--------------------------------------------------------------------------
W internecie figę znalazłem. Widoczny katalog jak zawsze niewiele wyjaśnia. Bardzo rzadko po niego sięgam bo jest wyjątkowo fatalnie zredagowany.
Diody AAP153 daje się ostatnio łatwo kupić w ilościach hurtowych i do tego z oznaczeniem RoHS.
http://www.piekarz.pl/pl/?item=355
Ktoś je produkuje czy to tylko jakieś zapasy magazynowe?
Sam kupiłem na zapas jakiś czas temu. I są oznaczone kodem paskowym (biały biały brązowy).
Jakieś z paskiem zielonym i brązowym też chyba mam (ale nie pod ręką). Sprawdzę przy najbliższej okazji.
Sam kupiłem na zapas jakiś czas temu. I są oznaczone kodem paskowym (biały biały brązowy).
Jakieś z paskiem zielonym i brązowym też chyba mam (ale nie pod ręką). Sprawdzę przy najbliższej okazji.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Czołem.
AAP153 w rzeczywistości była diodą detekcyjną o dopuszczalnym prądzie przewodzenia 16 mA (już przy 10 mA spadek napięcia na przewodzącej diodzie mógł osiągać 2,2 V, więc co by się działo przy 160 mA?), a o certyfikatach RoHS w czasach produkcji diody nikomu się nawet nie śniło... Pozdrawiam
Romek
Są to najprawdopodobniej stare zapasy magazynowe. Niektóre z podawanych przez sprzedającego informacji są najzwyczajniej błędne, np. takie, że jest to "dioda prostownicza" o "dopuszczalnym prądzie przewodzenia 160 mA" i to jeszcze wykonana zgodnie z dyrektywą RoHS...atom1477 pisze:Diody AAP153 daje się ostatnio łatwo kupić w ilościach hurtowych i do tego z oznaczeniem RoHS.

AAP153 w rzeczywistości była diodą detekcyjną o dopuszczalnym prądzie przewodzenia 16 mA (już przy 10 mA spadek napięcia na przewodzącej diodzie mógł osiągać 2,2 V, więc co by się działo przy 160 mA?), a o certyfikatach RoHS w czasach produkcji diody nikomu się nawet nie śniło... Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Co do danych to tak. Ale to pewnie po prostu błąd w przepisywaniu parametrów.
Ale co do RoHS to niekoniecznie musi niespełniać. Bo:
1. RoHS nie jest certyfikatem. Nie musowo więc zgłaszać diody do sprawdzenia żeby uzyskać RoHS. RoHS się uzyskuje samo z siebie.
2. Nie musiała być produkowana dla zgodności z RoHS żeby teraz ten RoHS spełniać. Bo RoHS można spełnić przez przypadek.
Po prostu RoHS mówi o tym że tam nie ma pewnych substancji. A może ich po prostu nie być, nawet jeżeli ich brak nie był celową intencją producenta.
W takiej diodzie jedyne co mogło by być problemem to ołów na pokryciu wyprowadzeń. A możliwe że cynowali te wyprowadzenia chemicznie za pomocą czystej cyny. Więc ołowiu nie ma i dioda wtedy RoHS spełnia. Więc określenie tej diody jako spełniającej RoHS może być całkowicie poprawne.
Natomiast zdziwiło mnie tylko to że to Piekarz określił tą diodę jako spełniającą RoHS. Co by sugerowało że diodę ma od producenta który takie dane podał.
Bo jak nie to Piekarz musiał by sam sprawdzić czy tam jest ołów czy nie (a jakąś ciężko mi uwierzyć że to zrobił).
Ale co do RoHS to niekoniecznie musi niespełniać. Bo:
1. RoHS nie jest certyfikatem. Nie musowo więc zgłaszać diody do sprawdzenia żeby uzyskać RoHS. RoHS się uzyskuje samo z siebie.
2. Nie musiała być produkowana dla zgodności z RoHS żeby teraz ten RoHS spełniać. Bo RoHS można spełnić przez przypadek.
Po prostu RoHS mówi o tym że tam nie ma pewnych substancji. A może ich po prostu nie być, nawet jeżeli ich brak nie był celową intencją producenta.
W takiej diodzie jedyne co mogło by być problemem to ołów na pokryciu wyprowadzeń. A możliwe że cynowali te wyprowadzenia chemicznie za pomocą czystej cyny. Więc ołowiu nie ma i dioda wtedy RoHS spełnia. Więc określenie tej diody jako spełniającej RoHS może być całkowicie poprawne.
Natomiast zdziwiło mnie tylko to że to Piekarz określił tą diodę jako spełniającą RoHS. Co by sugerowało że diodę ma od producenta który takie dane podał.
Bo jak nie to Piekarz musiał by sam sprawdzić czy tam jest ołów czy nie (a jakąś ciężko mi uwierzyć że to zrobił).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
Czołem.
Na miejscu Piekarza nie odważyłbym się podawać informacji, że diody są zgodne z dyrektywą RoHS. Diody te nie są produkowane od lat 80. Ich wyprowadzenia są pokryte cyną, a ta prawdopodobnie zawiera ołów, gdyż w przeciwnym razie powłoka cynowa na powietrzu ulegałaby szybkiemu utlenianiu. Może gdyby te wyprowadzenia nie były cynowane, a np. srebrzone, to byłaby jeszcze szansa, że dioda nie zawiera pierwiastków niebezpiecznych. Poza tym płytka germanowa również osadzona jest na łatwotopliwym metalu (czystej cynie?). Jest kilka metod pozwalających sprawdzić czy powłoka doprowadzeń diod zawiera ołów, ale nie dysponuje w tej chwili takimi testerami, więc nie mam też 100% pewności, że ten ołów na pewno tam jest...
Pozdrawiam
Romek
Na miejscu Piekarza nie odważyłbym się podawać informacji, że diody są zgodne z dyrektywą RoHS. Diody te nie są produkowane od lat 80. Ich wyprowadzenia są pokryte cyną, a ta prawdopodobnie zawiera ołów, gdyż w przeciwnym razie powłoka cynowa na powietrzu ulegałaby szybkiemu utlenianiu. Może gdyby te wyprowadzenia nie były cynowane, a np. srebrzone, to byłaby jeszcze szansa, że dioda nie zawiera pierwiastków niebezpiecznych. Poza tym płytka germanowa również osadzona jest na łatwotopliwym metalu (czystej cynie?). Jest kilka metod pozwalających sprawdzić czy powłoka doprowadzeń diod zawiera ołów, ale nie dysponuje w tej chwili takimi testerami, więc nie mam też 100% pewności, że ten ołów na pewno tam jest...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .