Witam!
Mam problem z telewizorem Neptun 413. Telewizor jest ogólnie sprawny, niestety widać pewien dziwny efekt na ekranie (zamieściłem na zdjęciu). Nie znam się zbyt na lampowych tv, więc proszę o nakierowanie co to może być .
Za pomoc z góry dziękuję
Mateusz
Telegazeta albo kod czasowy. Te linie powinny być niewidoczne, należy tak ustawić amplitudę odchylania i regulację położenia obrazu w pionie, aby te linie wyszły ponad widoczny obszar kineskopu.
Czyli regulacja geometrii się kłania . Szukaj serwisówki i walcz. W heliosie reguluje się PR-kami na odpowiednich płytkach, nie wiem, jak w telewizorze lampowym, ale z tego co pamiętam, to podobnie.
Tak jak Koledzy pisali, regulacja PR-kami w obwodzie lampy PCL 85/805, sama lampa może być też "niewydolna". Sprawdz 100mF w katodzie w/w lampy. Pozdrawiam.
Nie wiem kiedy zaczęto to robić, ale od pewnego momentu w odbiornikach cz.-b. montowano pułapkę na 4.43MHz w celu eliminacji tej składowej, wtedy efekt znikał. Możliwe też, że coś interferuje z sąsiedniego kanału, czy lekkie odstrajanie nie zmienia tej morki?
Trudno na podstawie tego obrazu coś stwierdzić. Zacznij od najprostszego. Zobacz czy nie sieje ci wysokie, najlepiej po ciemku i w ciszy. Sprawdź umasienie kineskopu.
Ustawiłem liniowość, geometrię lecz nadal nic. Nadal ten sam efekt oraz lewa strona obrazu jaśniejsza. Zauważyłem także inny efekt- zakłócenia dźwięku zmieniające się z jasnością. Dźwięk jest także jakby lekko przesterowany, oraz jasne miejsca na obrazie są jakby przejaskrawione(są zbyt jasne). Na innych tv brak tego efektu...