retroradio pisze:od 20 ponad lat zbieram wszelkiego rodzaju starocie i różne rzeczy słyszałem ale najbardziej zawsze mi się podobało jak pewna babcia opowiadała kiedy to ruscy wparowali do domu i wypili jej i jej siostry perfumy a potem pytali czy ma jeszcze tą dobrą wodkę.:D:D
Ja tylko słyszałem o demontowaniu przez nich maszyn w cegielskim i wysyłaniu co niektórych podzespołów w paczkach do rodzin.
A z perfumami to fajna sprawa
A swoja drogą na terenie Akademii Rolniczej w Poznaniu jeszcze dwadzieścia pięć lat temu stały zastane dwa VW- kubelwageny i jeden schwimmwagen - też zarekwirowane, tyle że przez władze peerelowskie - swoja drogą zbieram stare auta spod znaku VW i chętnie teraz wszedłbym w ich posiadanie
IdeL pisze:
Jest tego troszkę - zastanawia mnie skąd to sie pobrało w Polsce....
Pomoc z Francji raczej odpada - w latach czterdziestych we Francji była ponoć straszna bieda...
Może jakieś reparacje wojenne a nadzorujacy brali jak leci ..., trafili na wagon francuskich odbiorników to "lu"... A może po prostu po żołnierzach niemieckich zostało ? W końcu były dwa frony i siły przerzucali w te i nazad.
fugasi pisze:trafili na wagon francuskich odbiorników to "lu"... A może po prostu po żołnierzach niemieckich zostało ? W końcu były dwa frony i siły przerzucali w te i nazad.
Prawdopodobnym jest, że stosunkowo duż ilość odbiorników francuskich związana jest z dość dużą repatriacją , głownie górników, Polaków ,pracujących w zagłebiach węglowych Francji przed wojną.
Ludzi ci, a nie było ich tak mało, mogli zabrać ze sobą mienie przesiedleńcze. Z tego co wiem, był to wagon towarowy na rodzinę.
Pozdrawiam
...czyli zamaskowani dla niepoznaki zaradni Polacy. "Amerykański automata do wiązania krawata !". "Życzysz pan sobie francuskie radio ? Się robi..."
Ciekawym jaka była penetracja ziem polskich przez odbiorniki amerykańskie. Ostatnio trochę czasu spędziłem na oglądaniu stron dot. pierwszej UKF-owej sieci w USA (Yankee FM). Radia o wyglądzie Pionierka i wcale nie bardziej skomplikowane odbierały czyściutkie transmisje na 45 MHz !
Ma ktoś z was takiego Zenitha, Philco ?