Lift małego lampiaka

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lift małego lampiaka

Post autor: haterkmp »

Jeśli bardzo klasyczny reverb to musisz znaleźć miejsce na jeszcze jeden transformator (nieduży) i przynajmniej jedną lampę. Albo tylko na lampę, jeśli byś robił troszkę inny układ. Oba mogą być kłopotliwe... Plus oczywiście miejsce na potka do regulacji. Same sprężyny, jeśli chcesz konkretny pogłos, są dość duże. Mają różne parametry, w tym też sposób mocowania. Tobie raczej podpasuje montaż pionowy (czyli na pionowej ścianie obudowy). W sumie miejsce montażu nie ma jakichś wymagań - byle by nie przeszkadzał w dobrej wentylacji.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
blase
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: blase »

Na potencjometr, małe trafo, pcb i lampę myślę że znajdzie się miejsce.
Montaż samej sprężyny jeśli będzie krótka to tak jak w tym jcm900 , jeśli długa to myślałem że na tej długiej ściance za lampami (na frront grillu od środka).
marshall-4100-jcm900-dual-reverb-1990-1999-2003-91449.jpg
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

Cześć, pamiętaj że sprężyny można zamontować tylko w pozycji według ich oznaczenia to jest np: "otwarta do góry" "otwarta do dołu" "otwarta w bok" innaczej magnesy ocierają się o rdzenie cewek.

Ja ze swojej strony polecam ci moduł cyfrowy Belton (Digital reverb brick). Zajmuje mało miejsca, jest łatwy w montażu i podłączeniu. W "ślepym teście" jest nie do odróżnienia od sprężyny (uważam że nawet jest lepszy).
Załączniki
rev_1.jpg
rev_2.jpg
blase
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za cenne informacje thn.technik
Co prawda ten reverb to jest temat na przyszłość/mod ale już teraz chcę przewidzieć wszystko żeby nie było potem budowy od początku.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Na Twoim miejscu skombinował bym nowe chassis, porządną podstawkę dla EL34, nowe listwy albo oczka lutownicze+nity+tekstolit i na bazie traf oraz lamp zbudował coś od zera w montażu PTP. Nie pamiętam ile eelka daje w SE ale chyba coś 8-10W, a to całkiem sporo.

Tylko zastanawiam się czy jest sens robić piec pt. wszystko w jednym bo możesz się w czymś takim ostro zamotać.
Masz trzy duotriody, zatem można by poskładać całkiem fajny, oldskulowy piec z oddzielnym, czystym kanałem i drugim z większą ilością wzmocnienia. Jak toto dopalisz jakimkolwiek efektem to wyciśniesz dostatecznie dużo mięsa do rzeźbienia metalu.
Obskoczysz to luźno na trzech ECC.

Jeżeli chcesz się specjalnie bawić w czystą formę w sztuce to możesz się brać za napędzany lampą sprężynowy pogłos we wzmacniaczu, ale wtedy by trzeba wszystko przeliczyć i skroić na miarę przetworników w sprężynie i konkretnej lampy sterującej.

Masz pole do popisu.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
blase
25...49 postów
25...49 postów

eS pisze:Na Twoim miejscu skombinował bym nowe chassis, porządną podstawkę dla EL34, nowe listwy albo oczka lutownicze+nity+tekstolit i na bazie traf oraz lamp zbudował coś od zera w montażu PTP. Nie pamiętam ile eelka daje w SE ale chyba coś 8-10W, a to całkiem sporo.

Tylko zastanawiam się czy jest sens robić piec pt. wszystko w jednym bo możesz się w czymś takim ostro zamotać.
Masz trzy duotriody, zatem można by poskładać całkiem fajny, oldskulowy piec z oddzielnym, czystym kanałem i drugim z większą ilością wzmocnienia. Jak toto dopalisz jakimkolwiek efektem to wyciśniesz dostatecznie dużo mięsa do rzeźbienia metalu.
Obskoczysz to luźno na trzech ECC.

Jeżeli chcesz się specjalnie bawić w czystą formę w sztuce to możesz się brać za napędzany lampą sprężynowy pogłos we wzmacniaczu, ale wtedy by trzeba wszystko przeliczyć i skroić na miarę przetworników w sprężynie i konkretnej lampy sterującej.

Masz pole do popisu.
Trochę się działo na PW dlatego może napiszę jakie decyzje są podjęte na tę chwilę.
- Oczywiście nowy chassis bo ten stary to porażka. Zrobię z alu anodowanego prawdopodobnie.
- preamp na pcb 3x ECC83 (dwa kanały sterowane footswitchem i z odrębną korekcją barwy).
- Końcówka SE EL34 ale w tej chwili nic więcej nie wiem.

Tak z grubsza ma to wyglądać . Dopiero jak zagada to będę myślał o reverbie . Teoretycznie ilość miejsca na niego mam przewidziane.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ponieważ namówiłem kolegę blase aby zrobił coś sprawdzonego czyli Marvela Customa mamy pytanie do kolegów: jakich mikroprzekaźników używał Marvel w tym projekcie? Nie był to standard jakich sam używam na co dzień. Nic nie mogę znaleźć...
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PanG »

NAiS TQ2 ??
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

To rzeczywiście może być to. Pamiętam zdjęcie które gdzieś publikował Marvel a nie mogłem na niego trafić. Wygladał podobnie.
blase
25...49 postów
25...49 postów

A ja cały czas myślałem , że ten przekaźnik ma 8pinów a tu 10 :). To trochę zmienia sprawę odnośnie wymiarów płytki pcb.
Szukam i szukam gdzieś specyfikacji (wymiarów) takiego 10cio pinowego scalaka ale na złość nie mogę się doszukać. Może ktoś ma pod ręką i mi zmierzy? A najlepiej odległość od nóżki do nóżki .
hofmann9
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: hofmann9 »

Coś takiego może ?
Załączniki
datasheet.pdf
(154.09 KiB) Pobrany 193 razy
blase
25...49 postów
25...49 postów

hofmann9 pisze:Coś takiego może ?
Dzięki wielkie , wystarczy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

W swoim mieście udało mi się zakupić za 6PLN coś podobnego, a być może nawet takiego samego w działaniu, choć gość twierdzi, że są tu dwie cewki i jest to element bistabilny. na zdjęciu w porównaniu do mikroprzekaźnika stosowanego od zawsze przeze mnie.

A tu PDF do tego: http://www.fujitsu.com/downloads/MICRO/ ... lays/a.pdf

Wygląda na to samo co u Marvela...
Załączniki
20160803_143520.jpg
blase
25...49 postów
25...49 postów

China vs Japan
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ta China siedziała w profesjonalnych modemach światłowodowych...
ODPOWIEDZ