Wskaźnik poziomu sygnału. Czy....

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

klik

Wskaźnik poziomu sygnału. Czy....

Post autor: klik »

....komu z zacnego towarzystwa obił się o oko wskaźnik 40 punktowy. Bo mam zamiar zrobić/przerobić na NIXIE. UL1970 x 3 to by była monstrualna kobyła :lol:
salut
A.
klik

Re: Wskaźnik poziomu sygnału. Czy....

ankowalik pisze:....komu z zacnego towarzystwa obił się o oko wskaźnik 40 punktowy. Bo mam zamiar zrobić/przerobić na NIXIE. UL1970 x 3 to by była monstrualna kobyła :lol:
salut
A.
czyli +80 tranzystorów
i 32 diody :shock:
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

A nie lepiej IN9 czy IN13? Jeszcze da się garściami kupić może nie na Allegro, nie w PL ale można i cena rozsądna (przelewy SEPA podpowiem tak samo kosztowne ja te krajowe a przeksięgowanie trwa do nasennego dnia roboczego typowo, piszę przelewy bo polski PayPal strzelił sobie samobója za wyłudzanie "danych wrażliwych" przez nowego operatora transakcji bankowych - i słusznie został zbanowany przez banki i użytkowników).

Nie wiem czy da radę zrobić jako tako działające multipleksowanie na lampach NIXIE. Przydałyby się drivery 74141 z zatrzaskiem.
Obecnie to najszybciej i najprościej jest mikrokontroler z przetwornikiem A/D albo jeszcze lepiej jakieś PLD i zaprojektować od zera przetwornik A/D (super dokładny być nie musi) plus dekoder.

Wbrew wszelkim utyskiwaniom na wtórny analfabetyzm w elektronice wywołany mikroprocesorami to w tym przypadku to naprawdę jedynie słuszna droga.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Studi, prosze Cie... http://pclab.pl/news69983.html
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

TooL46_2 pisze:Studi, prosze Cie... http://pclab.pl/news69983.html
Poza tym PayPala zawsze można doładować zwykłym przelewem. Nigdy to nie trwało więcej niż 2 dni w moim przypadku.
klik

brys pisze:
TooL46_2 pisze:Studi, prosze Cie... http://pclab.pl/news69983.html
Poza tym PayPala zawsze można doładować zwykłym przelewem. Nigdy to nie trwało więcej niż 2 dni w moim przypadku.
Skoro rozwija się tak pięknie temat, to w Caracas dobre zbiory bananów :mrgreen:
klik

Po namyśle: 4 x Lm 3914, 24 tranzystory i ponad 40 diod. Problem rozwiązany ale to nie banany. Pomyłka! Rwę sobie włosy. TO BYŁY KOKOSY :oops:
stdi
250...374 postów
250...374 postów

TooL46_2
Najbardziej rozbrajające jest w nim to zdanie:
Pozostaje więc być zadowolonym, że firma PayPal w miarę szybko zareagowała na sprzeciw internautów
Kuźwa no wg tego "artykułu" szybcy są - praktycznie dwa miesiące. Zablokowana kasa na blisko tydzień bo tak "szybko działał" bank podejrzanej firemki która żądała pełnego dostępu do kont kontrahenta. Bank na dodatek dla którego nie było dostępnej opcji przelewu ekspresowego.
Na szczęście do europejskich krajów są przelewy SEPA. Szybsze od PayPal'u. Bo najpóźniej następnego dnia roboczego są na koncie odbiorcy pieniądze.

A najlepsze jest to iż NADAL nie ma szybkiego doładowania jak to dawniej było. Jest opcja doładuj z pośrednictwem Trustly. Lista dostępnych banków jest b. uboga.

Cały ten artykuł, wróć sponsorowany marketingowy bełkot ma zatrzeć niesmak po tym jak PayPal postanowił głębiej sięgnąć do naszych kieszeni, sorry kont.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Robi sie off-top, ale nie moge sie powstrzymac... Mam nadzieje, ze moderator/admin wybacza.

Zainteresowalem sie sprawa PayPal'a bo dotyka mnie Ona, kiedy musze wyslac pieniadze do PL, wiec dlatego po przeczytaniu
stdi pisze:PayPal (...) słusznie został zbanowany przez banki i użytkowników
postanowilem sie upewnic bo szykuje mi sie kolejny przelew. I jakos nigdzie nie znalazlem informacji o 'banie' PayPala samego w sobie przez banki... Znalazlem natomiast, ze forma przelewow ekspresowych przy posrednictwie Trustly zostala zablokowana przez PKO i kilka innych http://antyweb.pl/paypal-banki-doladowania-psd2/#. Wiec swiadomie albo nieswiadomie wprowadziles mnie w blad; nawet jesli wysle pieniadze, to odbiorca w dalszym ciagu bedzie w stanie przelac pieniadze na swoje konto w normalny sposob.

Ponadto:
stdi pisze:praktycznie dwa miesiące
jakos mi sie nie dodaje.
pclab.com pisze:Pod koniec kwietnia(...) od 30 maja (...)
Oraz, czy moglbys podac jakies zrodlo na potwierdzenie tego:
stdi pisze:Lista dostępnych banków jest b. uboga.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
stdi
250...374 postów
250...374 postów

TooL46_2 pisze:Znalazlem natomiast, ze forma przelewow ekspresowych przy posrednictwie Trustly zostala zablokowana przez PKO i kilka innych http://antyweb.pl/paypal-banki-doladowania-psd2/#.
Z całkiem długiej listy polskich banków po zmianie operatora były tylko 4 na liście.
Obecnie to co jest to nadal ułamek liczby banków jakie były dostępne.
TooL46_2 pisze: Wiec swiadomie albo nieswiadomie wprowadziles mnie w blad; nawet jesli wysle pieniadze, to odbiorca w dalszym ciagu bedzie w stanie przelac pieniadze na swoje konto w normalny sposob.
Pomijasz czas, który jest bardzo istotny. SEPA jest szybsze. Doświadczyłem doładowania via przelew po 5 dniach roboczych plus ileś tam godzin roboczych PayPal zauważył środki. Dla mnie jest to nieakceptowalne. A już skandalem było to iż bank niedostępny dla opcji przelewu ekspresowego.
TooL46_2 pisze: Ponadto:
stdi pisze:praktycznie dwa miesiące
jakos mi sie nie dodaje.
pclab.com pisze:Pod koniec kwietnia(...) od 30 maja (...)
Oraz, czy moglbys podac jakies zrodlo na potwierdzenie tego:
stdi pisze:Lista dostępnych banków jest b. uboga.
Nie pod koniec kwietnia ale wcześniej bo pod koniec września to wrzawa o nielegalne żądanie podania wszystkich danych autoryzacyjnych dla dostępu do kont już ucichła. Ponadto półtora miesiąca temu skończył się kwiecień.
Aktualnie Pay-Pal aby udostępnić usługę wygodnego doładowania zmuszony był wrócić do pośrednictwa dawnego operatora szybkich płatności DotPay co pokazuje iż Trustly nie zmieniało swoich zapędów do nieograniczonego dostępu do kont. Jest to kolejny pośrednik (za darmo usług nie świadczy). Lista banków jest dostępna od ręki w serwisie PayPal:
Alior Bank, Millenium Bank SA, Bank BPH, iPKO, mBank, Deutsche Bank, Getin Bank, ING BankOnLine, Inteligo, Bank Pekao, Zachodni WBK. W sumie skromniutka lista w porównaniu do tego jaka była do kwietnia. Przewał nie wyszedł a PayPal rozpaczliwie próbuje odzyskać klientów zresztą nie pierwszy raz. Kilka lat temu przegięli z bandyckimi prowizjami - na ebay.de wtedy masowo znikła możliwość regulowania płatności przez PayPal - użytkownicy portalu nie akceptowali PayPal'a. Zaś nasze banki równie bandycko łamiąc prawo bankowe zmuszały do drogich klasycznych przelewów międzynarodowych na terenie europejskiej unii bankowej (w ramach tej unii nie stosuje się przelewów zagranicznych realizowanych przez nieliczną grupę pośredników pobierających wysokie prowizje a i czas realizacji transakcji jest długi).

Ponadto jest jeszcze drobna różnica. Ty wysyłasz do Polski pieniądze. Masz inne warunki świadczenia tej usługi niż np. ja tu w Polsce.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

stdi pisze: Pomijasz czas, który jest bardzo istotny. SEPA jest szybsze. Doświadczyłem doładowania via przelew po 5 dniach roboczych plus ileś tam godzin roboczych PayPal zauważył środki. Dla mnie jest to nieakceptowalne. A już skandalem było to iż bank niedostępny dla opcji przelewu ekspresowego.
Nie pomijam. Dyskutuje tylko z Twoim twierdzeniem, gdzie stwierdziles, ze
stdi pisze:PayPal (...) słusznie został zbanowany przez banki i użytkowników
podczas gdy tylko jakas czesc ich biznesu zostala 'obcieta', i to czesc ktora, z mojego punktu widzenia, jest zupelnie nieistotna. Rozumiem, ze dla Ciebie tak, ale piszac, ze to caly PayPal zostal zbanowany wprowadziles mnie w blad.

Ponadto, przedstawilem Ci juz, ze zmienili podejscie: nie poltora miesiaca temu a 30 maja. Oczywiscie, obraz ich marki na pewno na tym ucierpial, ale czy to jest jednak powod, by wyglaszac takie kategoryczne stwierdzenia? Pod rozwage.

EOT z mojej strony.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
klik

Poza tym w USA negroamerykanów biją :mrgreen:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Do rzeczy Panowie :!:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Na krótko OT
PayPal. Żegnam się z niesolidną firmą na dodatek wymuszającą nieautoryzowany dostęp do karty / konta. Zrobiłem błąd próbując zapłacić za zakup na Ebay'u, Środków na PayPal aż nadto, ale nie, żąda obowiązkowego przywiązania karty płatniczej (po co?????). Inaczej widzi tylko 10% środków na koncie PayPal. Mój bank (mBank) słusznie nie zezwala na przypisanie karty do konta PayPal począwszy od zmiany operatora. Tak więc, żegnamy PayPal. Pazerność i chęć wyłudzania kwot (no bo po co potrzebne jest powiazanie kart - by ominąć autoryzowanie transakcji), niestety nie popłaca. Teraz tylko pozostaje czekać około 8 - 10 dni na to by wróciły środki jakie miałem na koncie PAyPal (tyle trwa ich przelew z ich nowego podejrzanego banku). Niby PAyPal się chwali że mBank jest na liście banków z których można przelać szybko środki, niestety nie jest to prawda, próbowałem - transakcja jest odrzucana przez bank.
Koniec OT.
klik

No i jak tu w mordę wspomagać układy lampowe :lol:
O czym donosi łaczący sie z Wami w bólu
Andre'
ODPOWIEDZ