Radio Rema Toccata 940/2 Hifi nie działa jeden kanał
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Radio Rema Toccata 940/2 Hifi nie działa jeden kanał
Względem masy
Wiem ze baza jest po środku a kolektor i emiter zależy od tranzystora czy npn czy pnp
Wiem ze baza jest po środku a kolektor i emiter zależy od tranzystora czy npn czy pnp
Pozdrawiam Blusik 

-
- 2500...3124 posty
No dobrze, masz tu zdjęcie tranzystora tesli KD606 dokładnie takie jak tranzystor w Remie. Więc która noga jest środkowa i dalej która to baza która kolektor a która emiter .
Kolektor-Obudowa
Baza-Lewa
Emiter-Prawa
Można to jeszcze sprawdzić miernikiem i test diod i sprawdzić ,która to baza to np czerwonym z miernika lewa nóżka a prawą obudowy
Pomierzyłem je i wszystkie są dobre mają 500mV B-C B-E
Po zakręceniu ich i ponownego dobrego połączenie wzorowałem się na drugiej Reme ,którą mam jako dawce spalił się Rezystor R671 a Przekaźnik systemaczynie cyka i 2 tranzystory mocno się grzeją
Baza-Lewa
Emiter-Prawa
Można to jeszcze sprawdzić miernikiem i test diod i sprawdzić ,która to baza to np czerwonym z miernika lewa nóżka a prawą obudowy
Pomierzyłem je i wszystkie są dobre mają 500mV B-C B-E
Po zakręceniu ich i ponownego dobrego połączenie wzorowałem się na drugiej Reme ,którą mam jako dawce spalił się Rezystor R671 a Przekaźnik systemaczynie cyka i 2 tranzystory mocno się grzeją
Pozdrawiam Blusik 

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
No nie, takich pięknych nocników się pozbywać?chrzan49 pisze:Zamast KT dasz pare BD 243/244

A już tak zupełnie na poważnie - pozwolę sobie zwrócić uwagę że owe koty to szybkie tranzystory wykonywane dyfuzyjną technologią mesa. Ich fT wynosi 30MHz, typowe zatem bedetki wykonywane technologią epibazy (tj z bazą jednorodną, zupełnie jak stare stopowe TeGes 70) mając fT nie przekraczające 4MHz przy nich wymiękają. Gdyby okazały się zatem walnięte a nowych nie byłoby pod ręką (nawet KT808 są dużo gorsze częstotliwościowo, natomiast zbliżone parametry częstotliwościowe mają częściej spotykane KT805 tylko nie jestem pewien czy wytrzymają przy tych mocach - na jaką impedancję pracuje ten wzmacniacz?) - sięgałbym zdecydowanie po tranzystory mesa, np. BDY58. Właśnie buduję wzmacniacz z końcówkami na takich właśnie tranzystorach (i to bardzo zbliżony układowo, główna różnica to lustro prądowe w obciążeniu stopnia różnicowego a także mostkowe zabezpieczenie pzwar). Działa już od jakiegoś czasu z magnetofonem i opisywanymi w dziale "Głośniki" zamkniętymi kolumnami trójdrożnymi na szmaciakach GDN25/40/1 (4Ω). I niewątpliwie dzięki szybkim tranzystorom mocy przeżył już niejedno wzbudzenie, najpierw samej końcówki mocy próbnie złożonej bez radiatorów a tym samym pozbawionej skutecznego ekranowania wlutowanego w tej konstrukcji od strony ścieżek tranzystora mocy z kolektorem w "gorącym" punkcie, a następnie sukcesywnie uruchamianych zespołów przedwzmacniacza. Nawet przy pojawieniu się na wyjściu oscylacji 1MHz nie obserwowałem znaczącego wzrostu poboru prądu przez końcówkę, a do sterowania stopnia końcowego wzmacniacza o prądzie wyjściowym 4,5A wystarcza para komplementarna BC211/BC313 z gwiazdkowymi radiatorami. Do tego jeszcze nie ma tam w ogóle kondensatora między kolektorem a bazą w napięciowym stopniu sterującym (BF258, o znacznie mniejszej pojemności zwrotnej w porównaniu z BC211 czy też BD139), i dzięki temu za całą korekcję częstotliwościową robią rezystory 0,22kΩ w emiterach stopnia różnicowego, oraz szeregowy dwójnik RC między jego bazami co nie stwarza niebezpieczeństwa przesterowania wejścia szybko narastającymi sygnałami i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zniekształceń TIM.
Tomku .To nie jest sprzet estradowy dla Rolling Stones ino prosty amplituner ale dobry rodem z DDR o mocy 20 wacików w kanale.Co włozysz to zagra.Sorry za pomyłke z BD.W koncówce wszystkie NPN.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Okej radio naprawiłem winny był tranzystor wymieniłem ustawiłem prąd spoczynkowy i gra
Ale wywaliło mi bezpiecznik od tunera i teraz jak wsadzę jakiś drut do anteny to nic nie łapie przedtem łapało stacje lokalną na kawałku wyżej wymienionego druta.
Jedynie co pomaga to wsadzenie palca lub zbliżenie/dotknięcie drutem do puszki gdzie są trymery dokładnie do pozwijanej cewki z drutu i wtedy łapie bardzo ładnie aż włącza się stereo lampka się zapali.
Jeśli teraz coś wsadzę do anteny to jest tylko szum w wszystkich 3 gniazdach jedynie na jednym bardzo słabo łapie ta lokalną
Radio nie jest przestrojone i nie chce aby było więc grzebane ani kręcone nic nie było
Ale wywaliło mi bezpiecznik od tunera i teraz jak wsadzę jakiś drut do anteny to nic nie łapie przedtem łapało stacje lokalną na kawałku wyżej wymienionego druta.
Jedynie co pomaga to wsadzenie palca lub zbliżenie/dotknięcie drutem do puszki gdzie są trymery dokładnie do pozwijanej cewki z drutu i wtedy łapie bardzo ładnie aż włącza się stereo lampka się zapali.
Jeśli teraz coś wsadzę do anteny to jest tylko szum w wszystkich 3 gniazdach jedynie na jednym bardzo słabo łapie ta lokalną
Radio nie jest przestrojone i nie chce aby było więc grzebane ani kręcone nic nie było
Pozdrawiam Blusik 

Blusik.Czegos nie rozumiem.Jak padł bezp. zasilania tunera to masz ciszę.
Poza tym jaki sens trzymac niezłe radio bez UKF.Głowica w Toccacie pieknie sie przestraja na wysokie pasmo 88-108 MHz.
Tomasz
PS Te radia byly skonstruowane aby pokrywały OIRT i CCIR.
Poza tym jaki sens trzymac niezłe radio bez UKF.Głowica w Toccacie pieknie sie przestraja na wysokie pasmo 88-108 MHz.
Tomasz
PS Te radia byly skonstruowane aby pokrywały OIRT i CCIR.
Tak padł bezpiecznik 160mA wymieniłem go i tuner ożył ale jeśłi wsadzę coś do gniazda antenowego to nic nie chwyta jedynie jak do puszki tam ten kabel do zielonej cewki
Pozdrawiam Blusik 

-
- 2500...3124 posty
Nie odbiera bo trzeba radio przestroić na obecny zakres czyli z OIRT na CCIR a nie wtykać druty w jakieś kolorowe cewki......Blusik pisze:Tak padł bezpiecznik 160mA wymieniłem go i tuner ożył ale jeśłi wsadzę coś do gniazda antenowego to nic nie chwyta jedynie jak do puszki tam ten kabel do zielonej cewki
Bogusiu.Nadcierpliwy jesteś.
Tomasz
Tomasz
-
- 2500...3124 posty
..heh i tak oględnie napisałem... pomagam jak potrafięchrzan49 pisze:Bogusiu.Nadcierpliwy jesteś.
Tomasz