Trwa jeszcze ustalanie, w jakim konkretnie oddziale była używana ta radiostacja. Wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana. Każda informacja może okazać się bardzo cenną.
Krótka charakterystyka:
Stacja ta była przeznaczona do użycia w trudnych warunkach bojowych (np. działania desantowe) i jest dostosowana do pracy w marszu. Sprzęt był zaprojektowany, jako wodoszczelny to znaczy miał wytrzymać jednominutowe zanurzenie w wodzie morskiej.
Jak widać mój egzemplarz wodoszczelny nie jest

Zakres częstotliwości: od 3,6 do 9.1 Mc/s
Rodzaje pracy: radiotelefon i radiotelegraf tonowany.
Nadajnik: 3-lampowy, obejmujący: oscylator kwarcowy (stanowiący zarazem wzmacniacz mocy), modulator oraz wzmacniacz a.cz., spełniający przy pracy na radiotelegraf tonowany rolę oscylatora a.cz.
Odbiornik: jest 4-lampową superheterodyną w układzie refleksowym, obejmującą: zmieniacz częstotliwości, 1-szy wzmacniacz pośr. cz., 2-gi wzmacniacz pośr.cz., spełniający zarazem rolę wzmacniacza a.cz. (w układzie refleksowym), oraz detektor.
Poniżej zamieszczam zdjęcia radiostacji w stanie, w jakim ją nabyłem. Kiedy do mnie dotarła otworzyłem paczkę i niestety moje optymistyczne założenia zderzyły się z realizmem zardzewiałego grata. Walka będzie naprawdę ciężka, dlatego pomoc forumowiczów oraz wsparcie Waszą wiedzą doświadczeniem i zapałem będzie wprost nieocenione.
Zamierzam pozbyć się rdzy i maksymalnie odrestaurować tę radiostację. Przy okazji będę dzielił się swoimi spostrzeżeniami i mam nadzieję, że moje opisy będą interesujące. Liczę też na waszą aktywność. Jest to dla mnie spore wyzwanie, bo pod względem elektrycznym jestem laikiem.
Na zdjęciach stan radiostacji w chwili rozpoczęcia prac:
Słuchawka telefonu widoczna na pierwszym zdjęciu nie stanowi kompletu do radiostacji tego typu.

W pierwszym etapie zamierzam zdjąć gumową uszczelkę. Wyciągnąć wszystkie elementy wymienne niezwiązane na stałe z chassis, takie jak: lampy, kwarce (Crystal Unit) i cewkę (Coil).