Unitra Edward dla początkującego

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Przemek
5...9 postów
5...9 postów

Unitra Edward dla początkującego

Post autor: Przemek »

Witam. W świecie wzmacniaczy lampowych jestem kompletnie zielony, ale mimo to chciałbym kupić swój pierwszy taki wzmacniacz i na jego podstawie zbudować swoje audio. Sprzęt chcę kupić od razu konkretny, (ale nie najdroższy) żeby za rok, czy dwa nie wymieniać komponentów, bo takie coś mnie nie interesuje. Ma być za pierwszym razem zrobione dobrze. Z racji, że o lampach nie mam pojęcia, wybrałem nowy produkt Unitry Edward. Gdzieś czytałem, że gra ładnie i tyle w sumie. Cena to prawie 9 tysięcy, drogo, ale ponoć dobre lampy tyle kosztują. Głośniki to nowe Tonsil Altus 380, też drogie, ale zawsze chciałem takie mieć. Sprzęt będzie stał w salonie o metrażu 30 metrów. I najważniejsza kwestia to muzyka... słucham dyskotekowej, popu, techno, klubowej, czasami rapu, czasami spokojnej polskich twórców itd. I najważniejsza kwestia: czy jest w ogóle sens kupować taki drogi wzmacniacz i w ogóle jakikolwiek lampowy do takiej muzyki ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że muzyka też musi być nagrana na oryginalnych płytach, a nie pliki mp3, więc kupno odtwarzacza też wchodzi w grę. Jeżeli odpowiecie, że NIE, to zostaje wzmacniacz tranzystorowy, a z tym sam sobie poradzę. W razie czego budżet na wzmacniacz to 10 tyś, nie więcej. Domyślam się, że są tańsze i lepsze wzmacniacze, ale kompletnie się nie znam. Bardzo proszę o jakieś porady, czy coś. Z góry przepraszam, jeśli zaśmiecam forum pierdołami, ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Unitra Edward dla początkującego

Post autor: painlust »

A ja ci powiem tak: kto bogatemu zabroni. To, że jestem brzydki to nie znaczy, że mając kasę muszę wyrywać brzydkie dziewczyny. A co ludzie powiedzą? Ich problem, nie twój. Stać cię na disco polo na sprzęcie za 10k to twoja i tylko twoja sprawa. Co do wzmacniacza to jednak nic nie polecę bo mogę zrobić sobie coś przyzwoitego za 500PLN na czym mogę słuchać muzyki i mam gdzieś ile wydaja inni i na czym słuchają.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Przemek pisze:czy jest w ogóle sens kupować taki drogi wzmacniacz i w ogóle jakikolwiek lampowy do takiej muzyki ?
Jako osoba zupełnie subiektywna i stronnicza w tej dziedzinie, powiem że oczywiście jest sens ;)

Ale czy akurat ten? Oczywiście decyzję podejmiesz sam, ja tylko podrzucę kilka linków do polskiego sprzętu wartego moim zdaniem uwagi:

:arrow: Phonograph: http://www.phonograph.pl/
Widzisz delikatne podobieństwo do "Edwarda"...?

:arrow: Feliks Audio http://feliksaudio.pl/pl/
Porządne wzmacniacze, jak na swoją (bardzo niską) cenę.

:arrow: Muarah http://www.muarah.pl/pl/sample-page/mu- ... tegrowany/
Dizajnerskie wynalazki, ale z tego co wiem, z porządnym zapleczem technicznym.

:arrow: Ancient Audio http://www.ancient.com.pl/brand_new_in.htm
Ceny wysokie, ale warto zobaczyć choćby dla inspiracji. Konstruktor tych wzmacniaczy to stary wyga, od którego uczyło się moje pokolenie.

:arrow: Amplifon http://www.bol.com.pl/bol/historia.htm
[edit: Czy ktoś zna aktualną stronę Amplifona?] To chyba pierwszy polski producent nowożytnych wzmacniaczy lampowych.

Poza tym pewnie jeszcze parę innych ciekawych wytwórni, które z niewiedzy lub sklerozy pominąłem...
A na koniec ta z mojej stopki, na którą też możesz zerknąć 8)
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

Piotr pisze:
Przemek pisze:czy jest w ogóle sens kupować taki drogi wzmacniacz i w ogóle jakikolwiek lampowy do takiej muzyki ?
Jako osoba zupełnie subiektywna i stronnicza w tej dziedzinie, powiem że oczywiście jest sens ;)

Ale czy akurat ten? Oczywiście decyzję podejmiesz sam, ja tylko podrzucę kilka linków do polskiego sprzętu wartego moim zdaniem uwagi:

A na koniec ta z mojej stopki, na którą też możesz zerknąć 8)
Ja bym dorzucił ten link: viewtopic.php?f=8&t=29610
Tu jest pokazany porządny wzmacniacz od podstaw :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
daris

Post autor: daris »

Kupiłeś średnie kolumny. Kto Ci doradził ? Za 5000-6000 można kupić naprawdę sensowne kolumny.

Nie kupuje się wzmacniacza w ciemno. Trzeba to odsłuchać. Do tych kolumn jak już to tranzystor.

Pozdrawiam
Przemek
5...9 postów
5...9 postów

Nie kupiłem jeszcze kolumn ani wzmacniacza ! Zaznaczam, że nie chcę kupić tego sprzętu dla szpanu, bo to bez sensu. Chcę żeby dobrze grało i służyło latami. Na początku szukałem dobrego wzmacniacza na tranzystorach, ale dobre do od 5 tyś się zaczynają, a skoro tak, to można dołożyć i mieć dobry lampowy... tylko jaki ? W kwestii kolumn, to samo, mają grać, no i wyglądać, a te z mojego wyboru to i wyglądają i ponoć grają. Dlatego chciałem się Was poradzić, czy warto i chyba chcecie mi powiedzieć, że nie warto kupować tego sprzętu.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Te Altusy to akurat kpina za gruby hajs. Chyba, że zależy Ci tylko na basie..
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Przemek
5...9 postów
5...9 postów

No właśnie... kpina, a niektórzy zachwalają. To one tylko bas grają ? Innych tonów nie ma ? To jakie inne kolumny polecacie ?
daris

uff, nie kupiłeś. Dobrze. To nie kupuj.

Do jakiej kwoty ?
Przemek
5...9 postów
5...9 postów

No za kolumny nie chce dać więcej niż 6 tysięcy za parę. Upatrzyłem sobie najpierw JBL Studio 270, ale do nich wystarczyłby jakiś wzmacniacz na tranzystorach np. Pioneer A70DA, 5500 zł. chyba kosztuje, albo nawet jakiś jeszcze tańszy. Pod te Altusy chciałem jakąś lampę, bo poszperałem w sieci i ludzie lampę, albo dobry tranzystor polecają. No a dobry wzmacniacz na tranzystorach to od 5 tyś., a skoro wyładować 5 tyś, to można dołożyć ze 2, 3 i lampę kupić, ale kręcę się w kółko i dalej nie wiem, co robić. Skończy się na tym, że dalej będę słuchał swoich pierdziawek od Kody. A słyszałeś jak grają te Altusy ?
daris

Zależy jaka Koda :) Koda też dobrze gra.

Polecam :
AKKUS MONOLITH S F2 lub F1.

Do tego spokojnie lampa i będzie miło.

Tak, miałem przyjemność słuchać chyba wszystkich altusów :) :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Tak czy inaczej polecam trzymać się polskiego sprzętu. Nie tylko ze względów patriotycznych, ale z prostej kalkulacji. Transport, cła, marże importerów...
Dobrych głośników mamy chyba jeszcze więcej, niż wzmacniaczy. Pierwsze, jakie przychodzą mi do głowy: Avcon, Studio 16Hz, Harpia, Pylon...
A nowe Altusy moim zdaniem wcale nie są takie ostatnie na liście :roll:
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: daniel22 »

Akurat do gatunków muzyki, które kolega wymienił altusy nadadzą się w sam raz ;).
Przemek
5...9 postów
5...9 postów

Miałem kiedyś Tonsile model Samba 130, grało pod Unitrą ZRK AT9115, a to wszystko pod komputer i grało super. No ale to dawno temu było, obecnie Koda AV710 + Pioneer A10. No nie powiem gra nieźle, ale chciałbym mieć zestaw z prawdziwego zdarzenia, odejść od formatu mp3 i słuchać muzyki w super jakości, stąd mój wątek na forum. Altusy 380 wybrałem z sentymentu do firmy i właśnie, gdyby coś się stało, to jest serwis przecież na miejscu prawie. Nie ukrywam, że ich cena jest trochę za wysoka i nieprędko ją obniżą. Koda również ma niezłe głośniki, ale teraz chyba mało jest konkretnych zestawów, no ale nie oszukujmy się... to chińszczyzna pełną gębą. Znalazłem na Allegro coś takiego: FOCAL ARIA 926, jeszcze droższe, ale to tylko ciekawostka. Ktoś na forum stanowczo odradzał te Tonsile, więc zacząłem szukać i te przypadły mi do gustu. Wyglądają reprezentacyjnie i w testach zbierają dobre opinie. Może podam moje "wybory" z głośników to te tonsile, bo nic innego sobie nie upatrzyłem jeszcze, ze wzmacniaczy (dodam, że o lampowych mam zerowe pojęcie, stąd takie a nie inne) to: Unitra Edward, PHONOGRAPH 60, William i PSE 2A3 Dual Mono oba od Feliks Audio, Muarah MU-4 i Amplifon ( ktoś z forum mi dobrze polecił), a tutaj na tranzystorach: Pioneer A70DA, Marantz PM8005, Technics SU-C700 no i szczyt szczytów Yamaha A-S 1100 lub 2100. Drogo, a muzyki da się słuchać i na telewizorze nawet, no ale sami z resztą wiecie...
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Przemek pisze:No za kolumny nie chce dać więcej niż 6 tysięcy za parę.
Jest kilka ciekawych propozycji, jeżeli nie muszą to być kolumny nowe.
http://allegro.pl/kolumny-diy-ss-illumi ... 80088.html
http://allegro.pl/diy-zaph-zrt-scan-spe ... 57035.html
http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-rls ... 52778.html
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
ODPOWIEDZ