Amator 2b
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Amator 2b
Siemka
Chcę sie czegoś dowiedzieć o tym amatorze 2b. Według oldradio amator 2b powinien być zwykłym amatorem 2 pozbawionym wskaźnika. Mój nie dość że ma wskaźnik, to w dodatku ma zmienioną stylistykę skali w kolorze bursztynowym. I to raczej wszystko oryginalne. Krótka seria? Sprzęt na zamówienie? Może Wy coś wiecie na ten temat?
Pozdrawiam!
PS. (delete)
PPS. Pogubiłem się. Zaraz znów zmodyfikuję ten głupi post
Chcę sie czegoś dowiedzieć o tym amatorze 2b. Według oldradio amator 2b powinien być zwykłym amatorem 2 pozbawionym wskaźnika. Mój nie dość że ma wskaźnik, to w dodatku ma zmienioną stylistykę skali w kolorze bursztynowym. I to raczej wszystko oryginalne. Krótka seria? Sprzęt na zamówienie? Może Wy coś wiecie na ten temat?
Pozdrawiam!
PS. (delete)
PPS. Pogubiłem się. Zaraz znów zmodyfikuję ten głupi post
Ostatnio zmieniony czw, 31 grudnia 2015, 16:54 przez bartek1025, łącznie zmieniany 1 raz.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Amator 2b
Witam
Zdjęcie wygląda jak zrobione idiotenkamerą, więc nie za bardzo widać.
Amator 2c posiada podświetlenie skali w kolorze bursztynowym zamiast zielonym.
Zdjęcie wygląda jak zrobione idiotenkamerą, więc nie za bardzo widać.

Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Wait, za dużo danych, za dużo rozmyślań, mam sraczkę z mózgu. Zaraz sie odezwę. A zdjęcie do kitu bo robione na szybko jak go do domu w 1 klasie technikum przyniosłem. Zrobiłbym noew ale pogubiłem wszystkie adaptery do kart microSD.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Wygląda na składak Amatora 2b ze skalą od 2c.
Zdjęcia słabej jakości z dużym ISO to plaga na wielu forach internetowych.
Wygląda na składak Amatora 2b ze skalą od 2c.
Zdjęcia słabej jakości z dużym ISO to plaga na wielu forach internetowych.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Do podobnego wniosku właśnie doszedłem. Tyle że nie 2b ze skalą od 2c tylko raczej 2c z przodem od 2b.
-
- 500...624 posty
A wszystko wyjaśniło sie dzięki temu że w natłoku myśli pomyliłem oznaczenia
Właściwie to rzadkie toto czy zwykły złom?

Właściwie to rzadkie toto czy zwykły złom?
Nawet jak rzadkie to nie kultowe.Czyli cenne mało choć ja Amatory lubie.Marnawo graly bo to populares i szumów rożnych sporo.Ale miła pamiatka.Mógl być fabryczny bo wkładali w PRL co było na magazynie.
Tomasz
Tomasz
chrzan49 trochę chrzanisz w tym ostatnim zdaniu. Amator to był odbiornik na zamówienie ludu pracującego chyba w Trybunie Ludu takiej gazety.Tam rozpisano taki konkurs na popularne radio oczywiście stereofoniczne w cenie takiej żeby robotnik mógł sobie kupić. Pierwsze odbiorniki były że skalą zieloną a potem innowacja inny był wzmacniacz m.cz.(inne scalaki), inny kolor skali inny nr wyrobu i inna cena. Tak to wtedy funkcjonowało.
Kolego Podlasiak.Nie chrzanie ino prowde godom.Wkładali co mieli bo Plan to była świętośc i trza było za bramę wypchnąc aby kasę dostać na kaszanke i CCK czyli Czystą Czerwona Kartka.
Jak się nie ma wiedzy to lepiej zamilczeć choć to dla wielu za trudne.
Pozdrawiam Tomasz
Jak się nie ma wiedzy to lepiej zamilczeć choć to dla wielu za trudne.
Pozdrawiam Tomasz
A dla produkcyjnego zakładu plan produkcji to według Ciebie nie jest świętość? Widzę że nie masz pojęcia o zakładzie produkcyjnym, a zarzucasz komuś niewiedzę. Wejdż na TV retro - Unimor,WZT,Diora i zobacz moje wpisy, chyba więcej nie muszę pisać. Pozdrawiam
Kolego Podlasiak.Nie piszcie już bardzo proszę tylko pomyślcie jeżeli nie za bardzo boli.
Pozdrawiam T
Pozdrawiam T
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Amator 2 był też produkowany na eksport do Węgier. Ta wersja nosiła inną nazwę -Beta DSS201 .
Skalę miał właśnie bursztynową. Być może i u nas powstała podobna krótka seria?
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/17 ... r/beta.htm
Skalę miał właśnie bursztynową. Być może i u nas powstała podobna krótka seria?
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/17 ... r/beta.htm
Poszukuję 1R5T.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja też pod koniec 2015 roku kupiłem w lombardzie za 20zł Amatora 2b z zieloną skalą bez wskaźnika Nawet okazał się przestrojony i był w komplecie stary sznur radiowy od AZARTU,tylko miał połowę żarówek popaloną,ale mam tego badziewia(kulista bańka,DDR) pełny słoik i hula jak nowy.GDN-y oczywiście rozwalone(zawieszenia),ale zrobili mi na gumie(chińskie,ale co tam) w http://www.emifon.pl ,za co zapłaciłem(z przesyłkami) 80zł i mam je jako tyły do kina domowego(RX-V371).Grają DUŻO LEPIEJ niż nowe,tanie badziewia.Co do Amatorów,to kiedyś miałem bursztynowego Amatora,identycznego jak pokazany.Ale była to"skarbonka".Ciągle się psuł(glowica się rozstrajała,słaba czułość,obudowa,gniazda).Co ja w ten szrot nawkładałem kasy...Poszedł po paru latach do starej szopy,gdzie myszy,szczury i wilgoć "rozłożyły" go na łopatki.W 2015 roku go zutylizowałem.Wyjąłem GML-e i wskaźnik(nie wiem po co,mam pełno takich wskaźników i GML-i też) a reszta poszła na śmietnik(obudowa do pieca).
P.S.
Jakby ktoś chciał to na Allegro
http://allegro.pl/unitra-amator-stereo- ... 79025.html
Jak ktoś potrafi i ma czas,to może mieć Amatora z nową skalą.
Ten sprzedawca ma też skale do innych amplitunerów Diory i ZRK.Ale trzeba poprawnie(nie na słuch) zestroić głowicę FM bo będzie bajzel na nowej skali.
Ja też pod koniec 2015 roku kupiłem w lombardzie za 20zł Amatora 2b z zieloną skalą bez wskaźnika Nawet okazał się przestrojony i był w komplecie stary sznur radiowy od AZARTU,tylko miał połowę żarówek popaloną,ale mam tego badziewia(kulista bańka,DDR) pełny słoik i hula jak nowy.GDN-y oczywiście rozwalone(zawieszenia),ale zrobili mi na gumie(chińskie,ale co tam) w http://www.emifon.pl ,za co zapłaciłem(z przesyłkami) 80zł i mam je jako tyły do kina domowego(RX-V371).Grają DUŻO LEPIEJ niż nowe,tanie badziewia.Co do Amatorów,to kiedyś miałem bursztynowego Amatora,identycznego jak pokazany.Ale była to"skarbonka".Ciągle się psuł(glowica się rozstrajała,słaba czułość,obudowa,gniazda).Co ja w ten szrot nawkładałem kasy...Poszedł po paru latach do starej szopy,gdzie myszy,szczury i wilgoć "rozłożyły" go na łopatki.W 2015 roku go zutylizowałem.Wyjąłem GML-e i wskaźnik(nie wiem po co,mam pełno takich wskaźników i GML-i też) a reszta poszła na śmietnik(obudowa do pieca).
P.S.
Jakby ktoś chciał to na Allegro
http://allegro.pl/unitra-amator-stereo- ... 79025.html
Jak ktoś potrafi i ma czas,to może mieć Amatora z nową skalą.
Ten sprzedawca ma też skale do innych amplitunerów Diory i ZRK.Ale trzeba poprawnie(nie na słuch) zestroić głowicę FM bo będzie bajzel na nowej skali.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zwykła dewastacja i tyle. I aż się boje myśleć skąd masz pełno tych wskaźników i GML'iSzrot majster pisze: Wyjąłem GML-e i wskaźnik(nie wiem po co,mam pełno takich wskaźników i GML-i też) a reszta poszła na śmietnik(obudowa do pieca).
Poszukuję 1R5T.