Ludzie spoza branży a nasze hobby :D

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Ludzie spoza branży a nasze hobby :D

Post autor: anka »

W tytuł tego wątka wpisuje się również "skrajnie" inne zagadnienie, "ludzie spoza branży..." to także Ci, którzy profesjonalne nie mają /nie mieli zawodowego "kontaktu" z branżą". Są wśród Nas ( mam przyjemność znać), lekarz, artysta, historyk, polityk.

Majowo pozdrawiam
anka
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Re: Ludzie spoza branży a nasze hobby :D

Post autor: stdi »

Beier pisze:Jak biorę resztki drutu do instalacji 230V z pracy to pytają po co mi to a jak słyszą że na szynę masy to już więcej pytań nie zadają :P
Oooo niedawno wziąłem ścinki kabla zasilającego 5 * 25 mm^2 - jedna żyła linka z kilku drutów - zasilanie falownika napędzającego wentylatorek - 45A do falownika i jakieś 6A na inne drobiazgi jak pogdrzewanie zimą szafki czy obowiązkowe podgrzewanie hydrauliki. W sam raz na groty do zwarciówki.

Czeka mnie prawdodobnie zabawa z lepszym przewodzikiem zasilającym - 20 takich falowników jak powyższe - 20 * 63 A = 1.26 kA. Taka mała szafeczka sterująca.... :wink: Dojdzie już niestety klimatyzacja - tak z 30 kW ciepełka..... Ścinki przewodów to już będą prawie jak kawałki chassis.... :mrgreen:
ODPOWIEDZ