wzmacniacz 6g6g SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: wzmacniacz 6g6g SE
wiem z tym bezpiecznikiem trochę mam problem,,nie mam już miejsca na panelu tylnim,,a przedni to jest aluminiowa listwa a pod nią drzewo,,z dwojga złego już wolę mieć to wewnątrz,,myślę że nie będzie potrzeby wymiany,hi ,jak zauważyłeś w katodach w szereg z rezystorami katodowymi też dałem bezp. 100ma takie do druku,zawsze lepiej zabezpieczyć lampy.
a propos 9 bethowena ,ogólnie klasyka jest do słuchania ,jak najbardziej z tymi ustawieniami troszkę mnie drażni środek przesunięty bardziej ku górze , klasyk mi lepiej brzmiał na ECC83 ,,ciekawie też było z ECC85 mam syntyment do tej bańki hi,,ostatecznie pogodziłem swoje gusto bańką 6N2P, 

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Kabelek na mostku koloru brązowego trochę już przypalony. Połączonenie jego z czarnym kabelkiem jest gołe, przydałaby się jakaś izolacja punktu łączącego.
Co to za patent z gniazdami głośnikowymi ?
Co to za patent z gniazdami głośnikowymi ?
Debiut OK. Ino że nie ma wisienki na torcie. Zapodaj schemat, b. proszę.
Twój
Andre'
Twój
Andre'
Może moja konstrukcja nie tak na "bogato" ale wraz z 6N2P-EW grają 6P1P (w zamyśle twórcy ECC83+6V6; które sobie leżą nówki w szafce) i teżrtvkris1 pisze:... zasilaczu prostownik w układzie greatza oraz mosfet wysokonapięciowy do stabilizacji i opóźnienia .Jak uruchomiłem ostatecznie ten wzmacniacz to poprzednik na 6P14P poszedł narazie w odstawkę.

Andre przyjacielu,,schemat? będzie ciężko bo musiałbym szkicować na prędko,,wszystko robiłem z głowy sprawdzałem tylko piny lamp i noty katalogowe,,ale są to podstawowe układy w SE, 6N8S pracują w kaskodzie,,6N2P w układzie WK,reszta bez zmian,UPS standard,u mnie sprzężeniem objęty jest wzmacniacz od drugiego stopnia, nie dawałem nigdzie kondensatorów w katodach oprócz końcówki mocy,zresztą wrzucę zdjęcie schematu podobnej końcówki mocy zrobię telefonem i zamieszczę może znajdę przedwzmacniacz "podobny",,na 6P3S,ale przedwzmacniacz tej samej konstrukcji bez kondensatora w katodzie 6n8s i dodatkowo w sterowaniu dołożyłem stopień na 6n2p w WK. Dodałem przekaźniki do przełączania siatki drugiej dla pracy w P/T.
Ostatnio zmieniony śr, 27 kwietnia 2016, 20:41 przez rtvkris1, łącznie zmieniany 1 raz.
dla kolegi dolphin,,hi,,tak przewód brązowy już nieco przybarwiony,,taki kolor ma izolacja "ze złomu" dałem bo mocna jest i połączona jest ze przewodem na "byle jak" ,,oczywiście jak już się kolega przyczepił drobiazgów to jest to pozostałość po poprzednim "temacie" jak był podwajacz napięcia nie było greatza tylko dwie diody mocy ,teraz do prób jest greatz i jakoś tak wyszło..powiem inaczej to jest specjalnie zrobione żeby audiofilsko grało tony wysokie lepiej brzmią...hihi,,ale na poważnie to tak mi wyszło no..a jeśli chodzi o gniazda wyjściowe to są typu chinch 6mm,myślę że dla tych 2 wat krzywda im się nie stanie
Ostatnio zmieniony śr, 27 kwietnia 2016, 20:31 przez rtvkris1, łącznie zmieniany 1 raz.
odp. do amper: na 6P1P wychodzi fajna konstrukcja,,troszkę podobna do el90 ,,ciekawe czy podobna w odsłuchu bo EL90 gra sobie "cieplutko",kiedyś chciałem robić na niej wzmak ale przesadzali z cenami el90 , no zazdroszczę ci możliwości wykonania podzespołów mechanicznych wzmaka,bo w warunkach "blokowych" to koszmar,,poprzedni wzmacniacz na EL84 wykonałem na chassis aluminium ale kupiłem w amptone wygięty profil a resztę "dłubałem" sam.W sumie 6 dziur na lampy 2xel84 ,2x e88cc, ez81, em80.Wrzucam zdjęcie.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wygląda to na jacki, ale mogę się mylićrtvkris1 pisze: jeśli chodzi o gniazda wyjściowe to są typu chinch 6mm,myślę że dla tych 2 wat krzywda im się nie stanie

przepraszam jacki ,,,przekręciłem ..
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Chassis masz umasione przy wyjściu, działa to dobrze?rtvkris1 pisze:przepraszam jacki ,,,przekręciłem ..
Łomatko - kto tak napisał i posta usunął, bo nie widzę nic takiego - przyznać się!!!rtvkris1 pisze:najlepsze jest twierdzenie że kondensatory elektrolityczne dadzą kolosalną różnicę w brzmieniu

tak umasione przy wyjściu i działa,,niestety w moim mieszkaniu na blokowisku nie ma bolca w gniazdkach,,trzeba kombinować w różny sposób
Czesc
"rtvkris1", czytajac Twoje poprzednie posty mozna dojsc do wniosku, ze gdybys mial EL90, to bys zrobl na nich wzmacniacz, tak?
Ponad to lubisz "niestandardowe" lampy, tak?
Pozdrowienia
"rtvkris1", czytajac Twoje poprzednie posty mozna dojsc do wniosku, ze gdybys mial EL90, to bys zrobl na nich wzmacniacz, tak?
Ponad to lubisz "niestandardowe" lampy, tak?
Pozdrowienia
do vick,,tak gdybym nie miał tego wzmacniacza co mam teraz a miałbym lampy el90 to zrobiłbym w układzie SE wzmacniacz,,słuchałem na tych lampach u przyjaciela i ładnie to grało,,co do lamp to tak lubię robić na "mniej" znanych albo mniej dostępnych lampach,,6G6G cięzko kupić u nas,,są na ebay jak ktoś ma konto albo sklep elektroniczny może sprowadzić za 40zł sztukę,,robiłem kiedyś 0,25W hihi na lampach bateryjnych ,,ciekawe doświadczenie,,odsłuch podobny do wzmacniacza na germanach typu OC71....ale radość była,,
Czesc
Ja nie robie na pentodach, nawet w trybie triodowym, Mam "kilka" triod o mocy 10 do 13W i dwa czy trzy waty z nich w zupelnosci mi wystarczaja. Ostatni, czysto "pentodowy" wzmacniacz, zrobilem jakies 10 lat temu koledze do gitary, byl na 6AL11 i 6AK5. Do cwiczen w domu, byl "podobno" lepszy od Fender-a.
Pozdrowienia
Ja nie robie na pentodach, nawet w trybie triodowym, Mam "kilka" triod o mocy 10 do 13W i dwa czy trzy waty z nich w zupelnosci mi wystarczaja. Ostatni, czysto "pentodowy" wzmacniacz, zrobilem jakies 10 lat temu koledze do gitary, byl na 6AL11 i 6AK5. Do cwiczen w domu, byl "podobno" lepszy od Fender-a.
Pozdrowienia