Pierwsze radio - potrzebna pomoc :-)

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

pawel_przybyla
2 posty
2 posty

Pierwsze radio - potrzebna pomoc :-)

Post autor: pawel_przybyla »

Witam
Planuje nabyc pierwszy odbiornik lampowy, jako ze jestem laikiem w tym temacie prosilbym o rade dot wyboru. Zalezy mi aby radio bylo wyeksponowane w salonie, mialo przyjemna barwe audio i ,,lapalo" UHF.. ( ,,oczko" niezbedne :-) ) Odbiornik nie musi byc w stanie perfekcyjnym gdyz i tak planuje oddac go do renowacji technicznej i ew. wizualnej. Wolalbym pudlo drewniane, niemniej bakielitowe tez bedzie mnie cieszyc, zeby jeszcze bylo w kolorze brazowym badz lagodnie komponujacym sie do ciemnego orzecha (kolor mebli) byloby fantastycznie..
Przegladalem oferty aukcyjne i spodobaly mi sie nastepujace:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6149761533
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6147581138 - tutaj napewno przynajmniej przeglad techn
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6155331436 - tutaj pelna renowacja :)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6150397216
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=615271455
mieszkam w Katowicach i malo jest ofert z okolicy, zapewne wiec bezposrednio radio zostanie wyslane do renowacji, a gdy juz bedzie gotowe - pojade po nie osobiscie..
czy ktores z nich jest warte uwagi czy na spokojnie szukac dalej? biore pod uwage raczej zachodnich Producentow (oraz - po lekturze czesci materialow na forum - poza Philipsem :]
zdaje sobie sprawe, ze istotne sa koszty eksploatacji a zwlaszcza mozliwosc ,,nieskomplikowanej" naprawy - dlatego pytam i prosze o pomoc..

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pierwsze radio - potrzebna pomoc :-)

Post autor: haterkmp »

Witam
o tym zapomnij - to polskie radio nie warte ułamka ceny wywoławczej.
Pozostałe fajne ale strasznie drogie (nie warte tych pieniędzy).
Szukaj Loewe Opta (Meteory, genialny dźwięk 3D, łatwa obsługa, dość normalne lampy), Saba Konstanz (troche bardziej skomplikowane układy przełączania zakresów/skali). NIemieckie radyjka z UKF będą działać u nas (wysokie pasmo) wszystkie polskie radia będą miały niski UKF. Ponadto możesz patrzeć za Nordmende, RFT (m.in Dominante - mam jedno na sprzedaż ale do renowacji), ew. niektóre Blaupunkty. Philipsy nie są najgorsze, szczególnie te z nowszymi typami lamp. Takie radyjka to okres 1950-1965 - proste w naprawie, dobrej jakości elementy i odbiór. Nie warto jednak płacić za takie radia więcej niż 250-300PLN no chyba, że jest wyjątkowo ładne. Na allegro przeważnie ładnie wyglądające radio jest wysmarowane jakimś cudem na wysoki połysk. Trzeba uważać żeby nie kupić sobie problemu...
Jak coś to śmiało pisz - odpowiemy i doradzimy.
Pozdrawiam, hater
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Polecam Loewe Opta Meteor,Saby,Nordmende.Celuj w radia z lat 1962-67.Mialy UKF do 104 MHz.Radia z DDR do 100 MHz.Unikaj radioodbiorników z nietypowymi lampami jak EL800 czy ECL800 bo to pułapka cenowa i bardzo trudno zdobyc.
Niektore polskie radia eksportowane miały wysoki zakres UKF 88-108 MHZ ale b.rzadkie.Np Rumba.Ostatnio taką zdobyłem dla kolegi Wojtka .
Cudów nie ma .Radio kilkudziesiecioletnie z reguły wymaga dobrego przeglądu elektroniki oraz napraw a nie wiadomo kto paluszki wkładał i czy myszki sie nie zagniezdziły a zjeśc lubią
Kupienie radia w ładnym stanie i sprawnego w 100 % graniczy z cudem.Innym cudem będzie gdy dojdzie w całości więc lepiej odbierac osobiscie.
Szacuję koszt zakupu sensownego na minimu 300 zl w górę.
Koszt renowacji tez będzie niemaly.Ale warto bo klimatyczne a wieczorem to bajka popatrzeć na magic eye i skale.Wiekszośc zapewnial dobry alvbo bardzo dobry dżwiek,
Gdyby Kolega chciał naprawde dobre sterofoniczne to polecam rozwazyc Telefunken Opus 2550 w pelni lampowe lub 2650 lampowe ale wzamcniacze tranzystorowe 2x15 W na germanowych.Moim zdaniem Opus bije na glowe inne konstrukcje .Jest na typowych tanich jeszcze lampach a tranzystorowy gra wybornie i niczym nie ustepuje dzwiekiem lampowym zachowując klimatyczne nagrzewanie sie kilkusekundowe czesci radiowej.Philipsy seri BX poza wygladem nie oferowały dobrego dzwieku.
Pozdrawiam Tomasz
PS Świetnymi konstrukcjami były lampowe z DDR.Stradivarii,Beethoven czy Amati ale UKF do 100 MHz .Jednak trafic na egzemplarz 100 % sprawny i w ładnym stanie to jak 6 w Toto.Produkowano je do chyba 1958 roku a wileki pudła.Za to swietny dzwiek zdrwnianej skrzyni wielu doskonalych głosników.Niestety mono.
Tfk Opus 2650 w doskonałej kondycji będę mial niedlugo na sprzedaż.Cena nie będzie mała ale rozsądna .To jest receiver wiec trzeba dobrać odpowiednie głosniki.Extra koszt.
Słuchałem i naprawiałem wiele radiodbiorników wysokiej klasy i wiem co piszę.
tdrk14
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tdrk14 »

Polecam przeczytać ten wątek: viewtopic.php?f=11&t=30770
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Mam Nordmende Traviata 58-grająca,skala ładna,jest tylna ścianka.Skrzynka do lakierowania-stary lakier skruszał i się łuszczy.Reszta na PW.
pawel_przybyla
2 posty
2 posty

Post autor: pawel_przybyla »

Uprzejmie dziekuje za wszystkie informacje i przemyslenia - po dosc dlugim namysle zakupilem od razu dwa modele (nie moglem sie zdecydowac)
- Nordmende Carmen 58 - ok 200zl (wizualne ach..)
- Loewe Opta Meteor 5771 - ok 250zl (... i techniczne och..) :-)

oba odbiorniki grajace, w stanie baaardzo dobrym. Teraz zostana oddane do renowacji wizualnej i technicznej :-) Potrwa to zapewne troche, niemniej po wszystkim postaram sie zrobic zdjecia ,,przed" i po.

Raz jeszcze bardzo dziekuje za pomocne rady
ODPOWIEDZ