Przedłużnie ośki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Przedłużnie ośki
Witam. Dostałem od kolegi z forum potencjometry, ale mają trochę za krótką oś. Podzielcie się pomysłami na jej przedłużenie. J.Szatkowski
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Przedłużnie ośki
Witam
Dla potencjometrów o średnicy osi 6mm (Telpod z serii SP) stosowano specjalne przedłużki z tworzywa sztucznego.
Dla potencjometrów o średnicy osi 6mm (Telpod z serii SP) stosowano specjalne przedłużki z tworzywa sztucznego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Sposobów jest wiele. Można wykorzystać ośkę z innego starego potencjometru, najlepiej z końcówką zeszlifowaną na płask do połowy grubości. Tak samo szlifujesz ( o ile nie jest już fabrycznie zeszlifowana ) końcówkę posiadanego potencjometru i obie łączysz na zakładkę dodatkowo nitując w miejscu połączenia. Kolejna metoda to połączenie dwóch osiek dopasowanym kawałkiem anteny teleskopowej, której środek wypełniasz distalem lub na gorąco na cynę. Przy potencjometrach o takiej samej budowie po prostu.. przekładałem ośki.
-
- 3125...6249 postów
Przyszły mi do głowy mosiężne "kominki" od starych dętek samochodowych lub opon bezdętkowych.
Można dostać w punktach serwisów oponiarskich i potem pozbawić je resztek gumy.
Są lutowne,to jest duża zaleta.
Można dostać w punktach serwisów oponiarskich i potem pozbawić je resztek gumy.
Są lutowne,to jest duża zaleta.
Witam. Przedłużyłem tak jak doradzał TELEWIZOREK52, nitując i na to założyłem koszulkę termokurczliwą, chociaż ona tutaj niewiele daje, powiedzmy wygląda to estetyczniej. Lutować się nie da, bo ośki są aluminiowe. J.Szatkowski
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jak kolega weźmie aspiryne,papier ścierny i palnik to spokojnie da się polutować . Przedłużałem tak ośki w kondensatorach zmiennych.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Aspirynę używam do lutowania drutów emaliowanych, najlepiej sprawdza się przy licy w.cz. Trzeba tylko uważać na oczy. J.Sz.