Muzeum polskich półprzewodników i układów hybrydowych

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MHz
125...249 postów
125...249 postów

Muzeum polskich półprzewodników i układów hybrydowych

Post autor: MHz »

Zapraszam do obejrzenia zbiorów mojego muzeum polskich półprzewodników i układów hybrydowych.

retrokolekcja.pl

Elementy te zbierałem przez kilka ostatnich lat i wreszcie udało mi się sporą ich część sfotografować i opisać. Na razie zamieściłem tylko układy scalone i elementy hybrydowe, optoelektronika i tranzystory muszą poczekać na swój czas.

Sama strona jest nadal w budowie, a że nie jestem webmasterem i tak naprawdę nie znam się na tym, to pewnie zawiera jeszcze błędy - ich zgłoszenie będzie mile widziane.

P.
Załączniki
Retrokolekcja.png
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Re: Muzeum polskich półprzewodników i układów hybrydowych

Post autor: stdi »

GL076

Tam w nim był triak. W latach 80-tych mieliśmy z kumplem sporą ilość tych układów i wiem że aby zrobić z nich sterowanie dla efektu świetlnego nacinaliśmy strukturę by przerwać jedną ścieżkę aby uniezależnić zasilanie układu sterowania od napięcia na anodzie triaka.
Rozpuszczaliśmy te powłokę i uzyskiwaliśmy czyściutka płytkę ceramiczną z elementami. Wystarczyło potem robić małe trójkątne wcięcie na górze przy triaku.
MHz
125...249 postów
125...249 postów

A jaką miksturą rozpuszczano powierzchnię tych hybryd? Tam gdzie mam po kilka sztuk danego elementu mógłbym dodać zdjęcia ich wnętrza.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

Rozpuszczalniki jakie (wtedy - kryzys trwający jeszcze po stanie wojennym) można było zdobyć w sklepie.
Spora część tych "zdobycznych" układów pokryta była jedynie szarym lakierem ( z racji braków surowcowych).
Ostatnio zmieniony pt, 18 marca 2016, 08:39 przez stdi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

stdi pisze:Tam w nim był triak. W latach 80-tych mieliśmy z kumplem sporą ilość tych układów i wiem że aby zrobić z nich sterowanie dla efektu świetlnego nacinaliśmy strukturę by przerwać jedną ścieżkę aby uniezależnić zasilanie układu sterowania od napięcia na anodzie triaka.
Też pamiętam jakieś hybrydowe układy polskiej produkcji, z których wyskubywałem triaki. Masa zalewowa miała kolor czerwony i nie udało mi się jej wtedy niczym rozpuścić, więc skrobałem jakimś dłutkiem. Triaki (a może tyrystory?) były czeskie (miały charakterystyczne okrągłe wyprowadzenia drutowe), chyba jakieś KTxxx... Nie wiem czy nawet jeszcze gdzieś u mnie nie leżą... :roll:

EDIT:
Okazuje się, że nadal je mam (już kilkadziesiąt lat) i nie są to triaki, a czeskie (tak myślę) tyrystory, bez żadnych oznaczeń:
tyrystory.jpg
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

MHz pisze:Zapraszam do obejrzenia zbiorów mojego muzeum polskich półprzewodników i układów hybrydowych.
Piękna kolekcja, miło popatrzeć.
Szczególnie podobają mi się zebrane w jednym miejscu okazy z Telpodu.
MHz
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję :)

Proszę zaglądać tam co jakiś czas, bo dorzucać będę nowe okazy.

P.
ODPOWIEDZ