Elektrit Czempion - wersja "U"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Elektrit Czempion - wersja "U"

Post autor: tszczesn »

Tak, literki na szklanych skalach Elektrita lubiły się przemieszczać. Wielokrotnie widziałem to na skalach Allegro - cała litera zmienia miejsce. Prawdopodobnie bakterie zeżerają substancję użytą jako lepiszcze i klej i sam barwnik się odkleja od szyby i przesuwa.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

tszczesn pisze:Prawdopodobnie bakterie zeżerają substancję użytą jako lepiszcze i klej i sam barwnik się odkleja od szyby i przesuwa.
Ja to sobie sprawdziłem doświadczalnie. Wystarczyło kawałek stłuczonej skali włożyć do szczelnego, plastikowego pudełka wraz zakrętką butelki napełnioną wodą i położyć na letni kaloryfer. Po jednym dniu napisy były mięciutkie a spływać zaczęły po oświetleniu z bliska silnym halogenem przez szybkę skali. Przypasować to doświadczenie do warunków rzeczywistych trudno nie jest. Nie polecam próbować reperować napisu w ten sposób bo zniszczymy skalę. O bakcylach nie pomyślałem.
Awatar użytkownika
AndruAB
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: AndruAB »

Ogólny stan radia a szczególnie skrzynki wskazywał iż radio jakiś czas przebywało w wilgoci.
Stąd wniosek że literka C zamieniła się w S, dlaczego tylko jedna,ale i tak też mogło być.
Pozdrawiam Andrzej,życzę Wesołych Świąt.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

staku pisze:
tszczesn pisze:O bakcylach nie pomyślałem.

Podejrzewałem drobne ustroje, bo czesto sprawa się dotyczy tylko jednego koloru, wilgoć raczej by nie była taka wybiórcza.
ODPOWIEDZ