Witam. Trafiło mi się coś jak mi się wydaje trochę bardziej ciekawszego niż Rubin 714. Pamiętacie ,,dyrektorski'' kolorowy telewizor? Nazywam go dyrektorskim z uwagi na obecność drzwiczek zamykanych na kluczyk
Sprzęt uratowałem przed utylizacją dzięki wspaniałomyślności ojca mojego kolegi który to ten TV trzymał cały czas w mieszkaniu. Ja go jeszcze nie podłączałem bo w piwnicy mam 24V a do mieszkania sam go nie wniosę bo ciężki trochę jest. Nie wiem czy ma dekoder PAL, dodatkowej płytki nie widzę, chyba że jest dwusystemowy?
Na co zwrócić uwagę przy obchodzeniu się z tym urządzeniem? Czy były awaryjne?
Wklejam kilka marnych zdjęć na życzenie kolegi Daniela22.
Pozdrawiam
Piękny i bardzo rzadki model TV! Dobrze widzę tam 3 potencjometry, każdy do innego koloru?
Urocza są te zamykane na kluczyk drzwiczki - żeby dzieci się nie bawiły i nie psuły kolorów, czy może żeby nikt nie ściszał dziennika telewizyjnego ryczącego na cały regulator...
Nigdy nie miałem okazji widzieć tego sprzętu z bliska, gratuluję i życzę powodzenia w uruchomieniu! Z tego co pamiętam ten model TV pracował tylko i wyłącznie w secamie, zatem trzeba będzie dorobić dekoder PAL.
Sprzęt podobno jest sprawny po dziś dzień. Podejrzewam że znalezienie odpowiedniego dekodera PAL będzie sporym problemem. Widać że to nie strikte unitrowska konstrukcja, on jest na licencji Thomsona. Napewno w porównaniu z Jowiszem 04 co do wyglądu to jest dzień do nocy. Porobię dobre zdjęcia i wyślę koledze Stryker by umieścił je na swojej stronie.
Czy jest gdzieś dostępny schemat/serwisówka? Pamiętam że w Jowiszu przetwornica zasilacza chodziła synchronicznie z odchylaniem - o zgrozo co za patent! Nie wiem jak w tym bo nie mam schematu a informacji o T5601 jest mało.
Pozdrawiam.
Dekoderem Pal się szczególnie nie przejmuj.
Każda przelotka z HDMI/DVI/VGA na composite ma opcje wyboru PAL/SECAM/NTSC. A w analogu i tak już nic nie ma w eterze
Z przelotki przechodzisz na modulator, z modulatora kablem antenowym na głowice i jazda
Marcinku kup sobie tuner DVB-T o nazwie Synaps 2910 jest niedrogi, ok 100zł obsługuje też już przyszłościowy system DVB-T2 oraz ma wbudowany modulator kanały 21-69
disaster pisze:Dekoderem Pal się szczególnie nie przejmuj.
Każda przelotka z HDMI/DVI/VGA na composite ma opcje wyboru PAL/SECAM/NTSC. A w analogu i tak już nic nie ma w eterze
Z przelotki przechodzisz na modulator, z modulatora kablem antenowym na głowice i jazda
Coś czytałem kiedy się próbowałem bawić z secamem, że ten "nasz" i radziecki secam różnił się od standardowego i nie zawsze takie cuda działają...
Boguś pisze:Marcinku kup sobie tuner DVB-T o nazwie Synaps 2910 jest niedrogi, ok 100zł obsługuje też już przyszłościowy system DVB-T2 oraz ma wbudowany modulator kanały 21-69
To już lepiej chyba jednak kupić za 35zł modulator MTV9000 z "przesuwaną" fonią i kanałami 1-69 - miałby go od razu do wszystkich telewizorów i będzie współpracował ze wszystkim, co można podłączyć pod chinch/eurozłącze .
Cześć ponowne
Przywlokłem klocek do mieszkania i na wstępie moja żona: ,,czemu k... nie powiedziałeś żeby ci pomóc tylko sam targasz taki ciężar!''. Szczęka mi opadła bo z reguły nie lubi jak babram się w telewizorach po czym stwierdziła że z drzwiczkami jest niezły patent a w sumie to ładny jest.
Wracając do technicznej kwestii to przedstawia się to w raczej czarno białym świetle. Telewizor ruszył po podaniu napięcia lecz jest problem z odchylaniem pionowym. Widać to na foto. Odbiera mój modulator ale w cz-b bo dekoder który mam obsługuje tylko PAL. Dekoder który mam w mieszkaniowym TV (Wiwa) ma możliwość przełączania PAL/NTSC. Czy to to samo co SECAM?
Narazie puki nie mam ani kszty schemau nic nie ruszam z odchylaniem.
Telewizor był produkowany na podstawie rozwiązań licencyjnych Thomsona, z dużym udziałem dewizowych elementów. Dokładnie ten model był pierwszym telewizorem kolorowym w moim domu.
Często psuło się tyrystorowe odchylanie (fabrycznie zastosowano tyrystory CEMI), ale tato załatwił oryginalne tyrystory SGS w obudowie TO66 i umieścił w fabrycznych podstawkach. Po tym zabiegu tv już nigdy nie miał awarii.
Już wszysko rozumiem, wychodzi na to że prędko koloru na tym cudzie nie uraczę
Schemat znalazłem, był przedrukowany w RE 1/2/3 z 1979r. Umieszczę tutaj jak tylko wytnę interesujące szczegóły z pliku pdf.
Na szybko tylko spojrzałem na ten schemat i chyba rozwiązanie zasilacza pracującego synchronicznie z odchylaniem poziomym jak w Jowiszu jest i tutaj. Oby nic się z tym nie stało bo przy Jowiszu 04 skapitulowałem.