Radiola - Mińsk P7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Radiola - Mińsk P7
Odnawiam właśnie Radiole Mińsk P7 i mam pewien dylemat, dotyczy on silnika od adaptera. W stanie jaki go dostałem bardzo ciężko się obracał wirnik. Rozebrałem, umyłem, wyczyściłem, nasmarowałem i po zmontowaniu wirnik elegancko się obraca. Po podłączeniu do zasilania kreci się szybko ale zauważyłem że mocno się grzeje, dotykałem po około minutowej pracy cewek i zadań z nich nie była bardziej niż inne rozgrzana (4 cewki), w ogóle mam wrażenie że to bardziej się grzeje stojan niż same cewki.
Jeśli chodzi o ich opory to są one na poziomie po 60 omów każda, różnica pomiędzy nimi wynosi 1-2 omy.
Po 5-10 minutach pracy cały silnik się nagrzewa tak że nie można go dotknąć ręką ale nic się nie dymi i nie śmierdzi spalenizną, trochę czuć zapach wygrzewanego brudu który pozostał w zakamarkach i oleju którym nasmarowałem łożyska i filce które je nawilżają.
Pytanie czy to normalne w tym radiu (w tym silniku) czy może cos jest nie tak.
A może zasiliłem go za wysokim napięciem ? Może ten silnik jest na 127V a nie 220V?
SL
Jeśli chodzi o ich opory to są one na poziomie po 60 omów każda, różnica pomiędzy nimi wynosi 1-2 omy.
Po 5-10 minutach pracy cały silnik się nagrzewa tak że nie można go dotknąć ręką ale nic się nie dymi i nie śmierdzi spalenizną, trochę czuć zapach wygrzewanego brudu który pozostał w zakamarkach i oleju którym nasmarowałem łożyska i filce które je nawilżają.
Pytanie czy to normalne w tym radiu (w tym silniku) czy może cos jest nie tak.
A może zasiliłem go za wysokim napięciem ? Może ten silnik jest na 127V a nie 220V?
SL
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: Radiola - Mińsk P7
Zrobię to w domu ale jak patrzę na ten schemat to kompletnie nie rozumiem jakie są przepływy przy poszczególnych ustawieniach przełącznika 110V/127V/220V. Piję do tego, że pewno ten silnik pracuje nie na 220V tylko na 110V.
Popatrzcie na schemat, on niestety nie pokazuje jednoznacznie która pozycja jak oplata trafo po stronie pierwotnej a same cewki silnika widać że są podłączone do odczepów co sugeruje ze pracują na niższych napięciach.
SL
Popatrzcie na schemat, on niestety nie pokazuje jednoznacznie która pozycja jak oplata trafo po stronie pierwotnej a same cewki silnika widać że są podłączone do odczepów co sugeruje ze pracują na niższych napięciach.
SL
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Nie kombinowałem, po prostu zapiąłem się z miernikiem na zasilanie silnika i wyszło że jest tam 130V czyli silnik oryginalnie pracuje na napięciu 127V
Dobrze że go nie spaliłem.... Po podłączeniu pięknie cichutko się kręci. Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
SL
Dobrze że go nie spaliłem.... Po podłączeniu pięknie cichutko się kręci. Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
SL
Silniki gramofonowe czesto byly na 110-127 V i przelaczanie cewek dostosowywalo do napiecia zasilania.Masz szcscier .Nowy chinczyk sfajczyl by sie w tri miga.
Tomasz
Tomasz
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Renowacja radioli trwa, obudowa po przeszlifowaniu i odtruciu HYLOTOXEM jest u lakiernika.
Niedługo wrzucę fotki "przed" i "po" ale na razie zatrzymałem się na jednym temacie.
Otóż, zdjąłem talerz adaptera i zajrzałem do dziurki w której tkwiła jego oś. Sadzę iż oryginalnie mocowanie osi na dnie powinno mieć kulkę, niestety teraz jej tam nie ma. Ale może się mylę i tam jej nie powinno być ???
Mam prośbę do kolegów aby osoba posiadająca w swojej kolekcji radiolę MIŃSK P-7 sprawdziła czy tam jest kulka i jeżeli to możliwe wyjęła ją i podała mi jej średnicę.
Pozdrawiam
SL
Niedługo wrzucę fotki "przed" i "po" ale na razie zatrzymałem się na jednym temacie.
Otóż, zdjąłem talerz adaptera i zajrzałem do dziurki w której tkwiła jego oś. Sadzę iż oryginalnie mocowanie osi na dnie powinno mieć kulkę, niestety teraz jej tam nie ma. Ale może się mylę i tam jej nie powinno być ???
Mam prośbę do kolegów aby osoba posiadająca w swojej kolekcji radiolę MIŃSK P-7 sprawdziła czy tam jest kulka i jeżeli to możliwe wyjęła ją i podała mi jej średnicę.
Pozdrawiam
SL
Zrób zdjęcie tego gramofonu,bo były stosowane różne mechanizmy.
Niekoniecznie była kulka.Stosowano 2 rozwiązania:
a.kulka i wtedy albo koniec osi był zaokrąglony wypukło a w gnieździe dołeczek na kulkę albo na czubku był dołeczek
b.koniec osi był wypukły i opierał sie na płaskim gnieździe.
Tomasz
PS Gdyby była kulka to około 3-4 mm
a.kulka i wtedy albo koniec osi był zaokrąglony wypukło a w gnieździe dołeczek na kulkę albo na czubku był dołeczek
b.koniec osi był wypukły i opierał sie na płaskim gnieździe.
Tomasz
PS Gdyby była kulka to około 3-4 mm
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Oto zdjęcia tego co mam, odnoszę wrażenie że tak jak na cokole jest małe wyżłobienie tak i na dnie dziurki tez takowe jest, ale słabo widać.
SL
SL
Kłaniam się
W moim Mińsku mam taki sam talerz jaki widnieje na zamieszczonej przez pana fotografii.
Średnica kulki 6mm, założyłem kulkę 8mm też pasuje i poprawnie działa.
W moim Mińsku mam taki sam talerz jaki widnieje na zamieszczonej przez pana fotografii.
Średnica kulki 6mm, założyłem kulkę 8mm też pasuje i poprawnie działa.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Dziękuję za konkretna odpowiedź, mam jeszcze prośbę o zmierzenie odstępu pomiędzy dolną krawędzią talerza a ta czarną blachą będącą podstawa całości. U mnie teraz bez kulki jest ok. 2 mm, ciekawe czy u Pana jest więcej ?
SL
SL
Pomiar bez kulki ~2,3mm, trudno precyzyjne zmierzyć ale jak widać wartość bardzo zbliżona.
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
Ale ile masz mm z kulką ?
Wymiary: ośka dł 31mm, średnica 9mm. Otwór w ośce głębokość 5mm(otwór zakończony fazą) najszersze miejsce fi5mm.
: tulejka, otwór fi 9,1mm głębokość otworu 33mm.
Szczelina miedzy talerzem a blaszaną podstawą (pomiar z kulką fi 6mm) wynosi ~4,5mm
: tulejka, otwór fi 9,1mm głębokość otworu 33mm.
Szczelina miedzy talerzem a blaszaną podstawą (pomiar z kulką fi 6mm) wynosi ~4,5mm
- ludowicz
- 375...499 postów
- Kontakt:
To jest Konkret, ja znalazłem kulkę fi 5mm wiec zapewne się nada 
Bardzo dziękuje za wyczerpujące dane.
Pozdrawiam
SL

Bardzo dziękuje za wyczerpujące dane.
Pozdrawiam
SL