Cześć! Zbieram jak śmieciarz wszystko to i Elektronikę 409d też wziąłem Kineskop ma nowy, tak zarzekał poprzedni właściciel. Telewizorek sprawny lecz wywaliłem mu głowice w.cz. i moduł p.cz. celem wyprowadzenia wejścia dla sygnału wideo. Chcę podłączyć doń kamerę przemysłową cz/b która jest sprawna i działa poprawnie na wszystkich cywilizowanych telewizorach. Ta kamera posiada wyjście kompozytowe. Odnalazłem na schemacie gdzie podłączyć sygnał (prawie że bezpośrednio na potencjometr kontrastu) oraz gdzie jest wejście na blok synchronizacji. I teraz pytanie jak dobrze rozprowadzić sygnał kompozytowy z kamery by mieć stabilny ładny obraz? Podłączenie do wejścia wzmacinacza wizji jest OK bo na ekranie mam obraz z kamery ale synchronizacji brak bo wisi w powierzu. Złączenie obu wejść (wizja + synchro) nie jest wyjśćiem z sytuacji. Jestem za kiepski
Schemat: download/file.php?id=8975&mode=view
Nie lampowe ale już retro.
Pozdrawiam.
Selektor impulsów synchronizacji jest w strukturze układu scal. КА174ХА11 (odp. TDA2591).
Na pin.10 tego układu przychodzi zespolony sygnał wizji - w pozytywie !.
Z zespołu pośredniej częstotliwości wychodzą dwa sygnały wizyjne: jeden do synchronizacji układu odchylania (pozytyw) i drugi do wzmacniacza wizji (klasyczny negatyw).
Wynika z tego, że dla układu synchronizacji (pin.10 - К174ХА11) potrzebny jest inwertor, np. stopień w układzie WE o niewielkim wzmocnieniu (patrz strukturę wew. układu scal.p.cz.).
Na tym nie koniec problemu - potrzebna jest jeszcze automatyka utrzymania poziomu czerni i kontrastu.
Tym zarządza część scalaka К174УР2Б (odp. TDA440) w module p.cz. A1.3 odpowiedzialna za pracę kluczowanej ARW; tu potrzebne są impulsy o częstotliwości odchylania poziomego.
Tak więc znowu problem.
Pamiętam, że kiedyś przerabiałem podobny temat. Stosowałem wtedy chyba jakiś układ scalony z serii TDA25xx (?) przystosowany do funkcji "monitor". Szczegółów teraz nie pamiętam.
Zrozumiałem o co chodzi. Spróbuję zrobić jakiś prosty wtórnik i podać sygnał na wejście scalaka od synchronizacji celem odwrócenia jego fazy. To prosty telewizor, cudów nie ma ale w miarę stabilny obraz powinien być. Pamiętam Elektronikę WŁ100 (gdzieś leży w piwnicy) to w niej trudno było utrzymać stałą synchronizację ale bardzo lubiałem tego malucha.
Jeśli poziom sygnału wizyjnego z kamery będzie dostateczny to tranzystor nie wymaga wstępnej polaryzacji (rezystor -przerywana linia).
To jest moja propozycja - teoretyczna. Może zadziała.
Witam dziś. Gustawie rozwiązanie teoretyczne wprowadziłem w życie i chyba jest dobrze. Wtórnik wlutowałem i uzyskałem ostry, kontrastowy obraz z kamery, synchronizacja pozioma stoi natomias obraz w pionie skacze i nie da się go ustabilizować. Jest to jednak problem samego telewizorka, jest naprawiany, muszę przyjrzeć się układowi. Poza tym liniowość jest totalnie skopana, obraz mam przesunięty ku górze. Wymienię wszystkie elektrolity i zobaczymy.
Na zdjęciu mini płytka Widać rozwiązanie jest OK.
Liniowość w miarę opanowałem, winny był kondensator elektrolityczny 100uF w układzie odchylania pionowego. Nie mogę jednak ustabilizować tego generatora, nie synchronizuje się. Widzę nadkruszony kondensator 10nF, mam nadzieję że to ostatnia usterka Zamontowałem gniazda chinch wejść audio i wideo w miejscu przełącznika zakresów.
Dzięki za pomoc!
Znalazłem, dosłownie przed momentem, na tej stronie: http://i054.radikal.ru/1109/2f/3334cc2dada8.jpg
Jak widać monitor ten przewidziany był do współpracy z konkretną kamerą - skojarzone systemy odchylania.
Dziękuję za schemat, dużo się nie różni, przyjrzę się. U mnie wykruszył się c27, właśnie sprawdziłem na tym schemacie.
Mam jeszcze w zbiorach drugi taki telewizorek Norfolk ale z zachodnią fonią 5,5MHz, dołożyłem mu kiedyś fonię równoległą i działał. Teoretycznie zamieniając moduły p.cz. (do Nofrolka założyć z Elektroniki) powinien działać poprawnie ale teraz to i tak nie ma sensu.
Pozdrawiam serdecznie