W przypadku wzmacniaczy klasy A i AB1 dążymy do uzyskania małej wartości indukcyjności rozproszenia pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a wtórnym. Dopuszcza się tu nawinięcie uzwojenia pierwotnego w sposób podany przykładowo na rys.2a. W przypadku wzmacniacza klasy B i AB2 należy dbać o dobre sprzężenie pomiędzy każą połówką uzwojenia pierwotnego i całym uzwojeniem wtórnym, ponieważ połówki uzwojenia pierwotnego pracują niesymetrycznie. Przykładowe rozmieszczenie sekcji przedstawiono na rys.2b.

Czyli dla klasy A i AB1 sekcje trafa mają być tak jak na rysunku 2a. A dla wzmacniacza pracującego w klasie B tak jak na rys. 2b.
Poniżej tego zdjęcia jest małym druczkiem napisane: Przykład
Przykład ten zawiera obliczenie transformatora do wzmacniacza lampowego opisanego w nrze 9/1974 naszego miesięcznika.
Proszę jeszcze niżej zwrócić uwagę na rysunek 4 według mnie i tego artykułu jest nawinięta dla układu pracy B

Więc otwieram stronę z artykułem tego wzmacniacza. http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 11/wzm.htm
Widzę wzmacniacz a poniżej jest napisane że pracuję on w klasie AB1. I w tym momencie mi się już wszystko po wywracało.Swoją drogą na stronie Toma jeszcze co innego jest napisane, zamieszczę treść.
UKŁAD WIELOWARSTWOWY Z "DZIELONYM KARKASEM"
Na Rys.11, 12, 13, 14 pokazane są przykłady uzwojeń z zastosowaniem tzw. karkasu dzielonego. Dzięki całkowitej symetrii geometrycznej i elektrycznej uzwojeń uzyskuje się w nich najlepsze parametry pożądane z punktu widzenia audiofila – najszersze pasmo, najmniejsze zniekształcenia. Układ z Rys11, 12 przeznaczony jest dla pary EL84 w klasie A. Układ z Rys.13, 14 przeznaczony jest dla pary EL84 w konfiguracji ‘ultralinear’.
Na początku myślałem że tak jak na rysunku 2a nawinę trafo dla pary EL84 pracujące w klasie AB i będzie dobrze, chodzi mi o sekcje pierwotne i ich rozmieszczenie. Teraz mam dylemat. Rozumie że mogę czegoś nie wiedzieć dlatego pytam się was i proszę o wytłumaczenie. Ewentualnie jak możecie mi polecić jakiś materiał odnośnie traf głośnikowych był bym wdzięczny. Pozdrawiam.
A i odnośnie strony Toma to według artykułu z Radioamatora to te trafa schematy co on zamieścił powinny pracować w układzie B AB2 tak wnioskuje. A gdzię w A????