Budowa kolumny 212
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Budowa kolumny 212
Ze sklejką kolumna brzmi nieco inaczej, nie ma jakiegoś szału, fajerwerków itp. Do tego prawdopodobnie płyty wiórowe prawdopodobnie powinno się lekko wygłuszyć, przynajmniej tak mówił ojciec przyjaciela, który jest elektronikiem. Najgorzej wypada kwestia obicia kolumny gdyż materiały są drogie, ja nigdy czegoś takiego nie robiłem więc kolumna raczej na pewno powędruje do tapicera aczkolwiek dopiero w lutym. Gdy ukończę budowę kolumny, wtedy też umieszczę zdjęcia, póki co pozostaje czekać
Ostatnio zmieniony czw, 14 stycznia 2016, 08:53 przez wolo1994, łącznie zmieniany 1 raz.
Długo nie odpisywałem gdyż szukałem głośnika i miałem inne sprawy na głowie. Kolumna jest prawie skończona, muszę jeszcze zakupić i wmontować nóżki, narożniki oraz przednią maskownicę. Najgorzej jest z narożnikami gdyż wszystkie dostępne w sklepach internetowych czy stacjonarnych są za duże, lub profilowane pod ukośną i grubą deche a niestety w danej kolumnie jest dosyć cienka decha... Prawdopodobnie trzeba będzie zrobić samemu. Kolumna została obita jakimś starym materiałem który znalazłem na strychu stąd kolor pomarańczowy, obijałem własnoręcznie bez wiedzy i kleju... Tak materiał trzyma się na zszywkach i tylko to, był dosyć ciężki do przycinania i dosyć łatwo strzępił się przy cięciu nawet bardzo ostrym nożem tapicerskim. Terminal został wykonany własnoręcznie a jacki pochodzą z efektu bossa metal zone mt2. Drugi głośnik to Eminence Man O War, kolumna gra ciekawie aczkolwiek prawdziwe testy dopiero przed nią, jak już będzie w 100% skończona postaram wrzucić próbki brzmienia.
Nawet fajnie wygląda, jak na tymczasową, próbną paczkę. Myślałem, że będzie gorzej 

Maskownica ukończona, zostały jedynie narożniki oraz małe poprawki estetyczne. Materiał na maskownicę zakupiłem w pobliskim sklepie, za 1,5m x 0,5m zapłaciłem 6zł więc tanio i to bardzo, nie mam pojęcia jak nazywał się dany materiał gdyż pracownicy sami dobrali materiał do moich potrzeb.
Kosztorys kolumny:
-Eminence legend v12 - 200zł,
-Eminence Man O War - 220zł,
-Materiał na obicie kolumny - 0zł (z odzysku),
-Wkręty, klej, śruby itp. - około 40zł,
-Materiał na maskownicę - 6zł,
-Uchwyty - 2x 15zł,
-Bass reflexy - 4x 4zł,
-Nóżki - 0 (z odzysku),
-Płyta wiórowa - 0 (z odzysku),
-Sklejka liściasta na tył - 36zł
-Terminal i gniazda - 0zł (z odzysku),
-Inne materiały - 0zł (spray, papier ścierny itp.)
Łącznie: 548zł
Kosztorys kolumny:
-Eminence legend v12 - 200zł,
-Eminence Man O War - 220zł,
-Materiał na obicie kolumny - 0zł (z odzysku),
-Wkręty, klej, śruby itp. - około 40zł,
-Materiał na maskownicę - 6zł,
-Uchwyty - 2x 15zł,
-Bass reflexy - 4x 4zł,
-Nóżki - 0 (z odzysku),
-Płyta wiórowa - 0 (z odzysku),
-Sklejka liściasta na tył - 36zł
-Terminal i gniazda - 0zł (z odzysku),
-Inne materiały - 0zł (spray, papier ścierny itp.)
Łącznie: 548zł
Nie wiem czy wiesz ale te uchwyty to masz chyba odwrotnie

A tak pozatym to czy dobrym pomysłem jest umieszczanie ramki maskownicy bezpośrednio przed otworem bass reflex? Czy to nie wpłynie jakoś negatywnie na przepływ powietrza?

A tak pozatym to czy dobrym pomysłem jest umieszczanie ramki maskownicy bezpośrednio przed otworem bass reflex? Czy to nie wpłynie jakoś negatywnie na przepływ powietrza?
Uchwyty były przymocowane na szybko dlatego zapomniałem że mają być odwrotnie, poprawione :d Czy negatywnie wpłynęło to nwm ale ludzie są bardzo zdziwieni kiedy paczka gra lepiej niż framusy i labogi :d