Zakup 2N3055
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- szalony
- moderator
Zakup 2N3055
Moje pytanie nie dotyczy lamp ale elementu już wszak mocno archaicznego. Poszukuję miejsca gdzie (poza TME gdzie zawsze nakupię innych śmieci poza tym jest dość drogo stąd szukam innych miejsc) można zakupić tranzystory 2N3055, nowe, nie będące podróbką. Ostatnio naprawiłem końcówkę w Radmorze znajomego i padła po 2h pracy, i istotnie każdy z zakupionych przeze mnie tranzystorów 2N3055 spalił się przy prądzie w okolicach 1/3 I dopuszczalnego, i bez żadnego przekroczenia Padm. Są to tranzystory z napisem "EAST" (Ease, Easc ?) z taką dziwną powłoką która przypomina galwaniczny kadm ale ściera się pod palcami jak nalot na liściach kwiatków. Wypukły dekiel, przypominał niezniszczalną Toshibę. Nie chciało mi się tego szajsu rozcinać ale mam dziwne przeczucie że struktura będzie wielkości BC107, a dałem 3zł od sztuki (!). Że to w ogóle sie opłaca podrabiać taki tranzystor
Rozumiem jakieś IRFP albo 2SC kosztujące po 50 zł za sztukę, ale 2n3055, ktoś to poza naprawiającymi starą elektronikę w ogóle kupuje ? Chyba najwyżej z sentymentu.

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 25...49 postów
Re: Zakup 2N3055
Ja gdzieś powinienem mieć stare 2N3055 z firmy Tungsram oryginalne, wylutowane z starego sprzętu, w pełni działające, jeśli jesteś zainteresowany to proszę na priv 

Mądry zapyta, głupi wyśmieje i zniszczy.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Oryginały będą tu: http://sklep1404084.home.pl/pl/searchqu ... url=2N3055
Jednak zanim zakupisz, jeszcze zadzwoń i dopytaj
Pzdr!
Jednak zanim zakupisz, jeszcze zadzwoń i dopytaj

Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Problem jest taki, że obecnie tranzystory w obudowach TO-3 nie są stosowane w produkcji nowych urządzeń (nie ma mosfetów wysokonapięciowych i IGBT). Obecnie produkowane półprzewodniki w plastikowych obudowach są tańsze w produkcji i łatwiejsze do montażu, dodatkową zaletą jest możliwość zastosowania izolowanej obudowy bez stosowania podkładek izolacyjnych. Renomowane firmy nie produkują obecnie w dużych ilościach starych typów elementów w metalu, co sprzyja podrabianiu ich.
http://olx.pl/oferty/q-2N3055/
Moim zdaniem warto by zastanowić się nad wstawieniem dużo lepszych tranzystorów, np: 2N3772 lub KD502
http://olx.pl/oferty/q-tranzystory-KD502/
Problem jest taki, że obecnie tranzystory w obudowach TO-3 nie są stosowane w produkcji nowych urządzeń (nie ma mosfetów wysokonapięciowych i IGBT). Obecnie produkowane półprzewodniki w plastikowych obudowach są tańsze w produkcji i łatwiejsze do montażu, dodatkową zaletą jest możliwość zastosowania izolowanej obudowy bez stosowania podkładek izolacyjnych. Renomowane firmy nie produkują obecnie w dużych ilościach starych typów elementów w metalu, co sprzyja podrabianiu ich.
http://olx.pl/oferty/q-2N3055/
Moim zdaniem warto by zastanowić się nad wstawieniem dużo lepszych tranzystorów, np: 2N3772 lub KD502
http://olx.pl/oferty/q-tranzystory-KD502/
Ratujmy stare tranzystory!
Nie tylko starych ale w ogóle tranzystorów, diod. Linie renomowanych producentów klepią pamięci flash i ARM'y bo jest popyt a resztę się olewa bo nie opłaca się przestawiać produkcji na drobne kilkaset tysięcy sztuk tranzystorów gdzie i tak większość będzie leżeć i gnić w magazynie. .AZ12 pisze:Renomowane firmy nie produkują obecnie w dużych ilościach starych typów elementów w metalu, co sprzyja podrabianiu ich.
Klasyka niczym BC107 czyli 2N5401 i 2N5551 - w zasadzie same podróby. Chińczyk "dostarczy"
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Dodam ze wstydem, że coraz częściej stosuję tranzystory w TO3 produkcji byłego ZSRR. Mam do nich większe zaufanie, niż do teraźniejszej produkcji dalekowschodniej.
KT819GM jest świetnym elementem zastępczym zamiast niewiadomego pochodzenia 2N3055; zresztą w tym Radmorze zastapił by go słabszy KT808BM-pracował w Rema Toccata. Sam zaś KT819 (jak i komplementarny KT818) naprawdę trudno ubić.
Zamiast podejrzanego pochodzenia BDX66, BDX67 (MJ11014, MJ11015) wolę sowieckie KT825 i KT827.
KT819GM jest świetnym elementem zastępczym zamiast niewiadomego pochodzenia 2N3055; zresztą w tym Radmorze zastapił by go słabszy KT808BM-pracował w Rema Toccata. Sam zaś KT819 (jak i komplementarny KT818) naprawdę trudno ubić.
Zamiast podejrzanego pochodzenia BDX66, BDX67 (MJ11014, MJ11015) wolę sowieckie KT825 i KT827.
Poszukuję 1R5T.
- janusz rafalski
- 375...499 postów
Mogę odstąpić wylutowane starszej produkcji,niektóre z radiatorami.J.Raf.