Mam 14 lat , chodzę do gimnazjum ... Bla bla bla - Chciałbym wszystkim zaprezentować mój ostatni projekt czyli lampowy piec indukcyjny .
Jest to nic innego jak oscylator lampowy dużej mocy
Zastosowałem tetroda Q-01 (QB3/300) ponieważ ma ona spore wzmocnienie rzędu 300 przy Us2=600V , co miało mi zapewnić gwarancje oscylacji - tak tez jest . Ze wzbudzeniem generatora problemu noe miałem . Miałem wręcz problem kiedy lampa wzbudzała sie na 70Mhz a anoda robiła się biała - zastosowanie oporu tłumiącego w siatce 1 wyliczonego z pojemności S1-K i częstotliwości granicznej = 500Khz załatwiło sprawę . Rezystor polaryzujący należy dobrać obtymalnie - jak będzie za mały stłumi drgania i spowoduje przesunięcie pracy do klasy A , a jeśli będzie za duży na siatce 1 w wyniku prostowanie zrobi sie za duży - i lampa będzie odcięta / będzie oddawała mało mocy .
Układ został przeze mnie zaprojektowany i sprawdzony .
Śrubkę m5 piec rozgrzał do białości ( nie jest to dobrze ukazane ) w 2 sekundy .
Układ został narazie prototypowe złożony na blacie . Wersje końcowa prawdopodobnie będzie na QB4/1100 z mocą wyjściowa Ok 2kW.
Nie będę sie duzo rozpisywał , ponieważ rozpisałem sie na schemacie