Witam
Sory za zaśmiecanie forum powtarzającymi się wątkami, ale mam dość grzebania- chcę iść spać:)
Znalazłem stare trafo sieciowe które pracowało w zdewastowanym radiu z lampami AZ1, EBL21 itd... (standard). Chciałem je do czegoś wykorzystać. Próbując je podłączyć do sieci uzyskuję dziwne napięcia na różnych uzwojeniach, tak samo gdy uzwojenie od żarzenia podłączyłem do uzwojenia innego trafa- też nie dało się po niczym poznać, co jest co. Może ktoś pamięta, że ma w swoim radiu podobne trafo? Gdyby ktoś wiedział od czego są które "drutki" byłoby miło.
Aha, poniżej dwie fotki przedstawiające trafo i podpisy przypuszczalnych przeze mnie wyprowadzeń.
Identyfikaja wyprowadzeń- ależ to uciążliwe!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pierwsze zdjęcie:
- przewody "czyżby anodowe?" to najprawdopodobniej uzwojenie pierwotne z odczepami
- "żarzenie 6.3V" to żarzenie 6.3V
- "po co te dwa też nie wiem" - ten ciemniejszy to pewnie środek uzwojenia anodowego (sprawdź omomierzem), powinien być przewleczony jeden raz przez karkas (pętelka); drugi to może ekran między uzwojeniami, ale nie daje głowy (sprawdź czy nie ma przejścia z żadnym innym wyprowadzeniem)
Drugie zdjęcie:
- przewody "pierwotne?" to skrajne wyprowadzenia wtórnego (anodowego), każdy z nich powinien być przewleczony 1 raz przez karkas (pętelka)
- "żarzenie AZ1" to żarzenie AZ1
Pozdrawiam
- przewody "czyżby anodowe?" to najprawdopodobniej uzwojenie pierwotne z odczepami
- "żarzenie 6.3V" to żarzenie 6.3V
- "po co te dwa też nie wiem" - ten ciemniejszy to pewnie środek uzwojenia anodowego (sprawdź omomierzem), powinien być przewleczony jeden raz przez karkas (pętelka); drugi to może ekran między uzwojeniami, ale nie daje głowy (sprawdź czy nie ma przejścia z żadnym innym wyprowadzeniem)
Drugie zdjęcie:
- przewody "pierwotne?" to skrajne wyprowadzenia wtórnego (anodowego), każdy z nich powinien być przewleczony 1 raz przez karkas (pętelka)
- "żarzenie AZ1" to żarzenie AZ1
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
początek uzwojenia pierwotnego wychodzi tuż przy samym poczatku karkasu , najblizej rdzenia, i moze byc z tym uzwojeniem połaczone jeszcze jedno lub dwa wyprowadzenia jesli był odczep na 110 lub 127V, reszta uzwojen niema prawa byc z tym uzwojeniem połaczona. Natomiast uzwojenia wtórne jak Alek opisał tez powinny byc trzy , własnie z tymi petelkami zmienny i zmienny lecace do anod AZ1 i srodek na mase a jeden przewód ma być nie połaczony z niczym , jest to ekran miedzy pierwotnym i wtórnym i jego nalezy podłaczyc do masy,Opisałem według tego co mi stoi przed nosem na stole.
a jest identyczne ( mam zreszta też kilka innych)

- taboret1
- 250...374 postów
Aha, dzięki, teraz jest OK. Mam teraz jeszcze jedno pytanko, czy połączenie tego trafa z małym piecem gitarowym na jednej 6p14p będzie połączeniem dość korzystnym, czy może lepiej szukać jakiegoś ze starego sprzętu z jedną ECL86, czy może ze starego radia, ale takiego które w końcówce też miało 6p14p/EL84, czy może kupić nowe- z dużym zapasem mocy?
Pytam, bo mam bardzo ograniczone fundusze a może uda mi się zdobyć gdzieś tanio któreś z przez Was poleconych.

- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Zapewne TS 45/6/676...
... jak na zdjęciu. To jest to samo trafo co Twoje tylko z uproszczonym uzwojeniem sieciowym 220V (bez odczepu dla 110V).
Osobiście stosuję je w seryjnym gitarowym (więc ostro kręconym) Exciterze ClubManie jako sieciowe, obciążone żarzeniem 2x 6N2P i 1x EL84, przy mocy wyjściowej około 4,5 - 5W.
Zapas mocy w tym trafie "napędzi" jeszcze jedną lampę 6N2P (akurat dla rewerberatora).
Uzwojenie 4V dla AZ1 jest wycięte.
ZoltAn
Osobiście stosuję je w seryjnym gitarowym (więc ostro kręconym) Exciterze ClubManie jako sieciowe, obciążone żarzeniem 2x 6N2P i 1x EL84, przy mocy wyjściowej około 4,5 - 5W.
Zapas mocy w tym trafie "napędzi" jeszcze jedną lampę 6N2P (akurat dla rewerberatora).
Uzwojenie 4V dla AZ1 jest wycięte.
ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/