Stabilizator napięcia do TV Unitra RN300/2

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Stabilizator napięcia do TV Unitra RN300/2

Post autor: walllker »

Witam i na wstępie życzę wszystkim ZDROWYCH SPOKOJNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. Nie wiem czy temat umieszczam w dobrym dziale, ale podchodzi pod temat TV. Święta dały mi trochę czasu i odgrzebałem stary regulator napięcia UNITRY RN 300/2 . Urządzenie bardzo długo działało dobrze, aż pół roku temu zwariowało, klepie przekaźnikami jak szalone i żaden TV nie chce z nim dobrze współpracować. Układ to duży transformator AS400/2 i płytka z elektroniką i 4 przekaźnikami do przełączania uzwojeń transformatora, jest to już regulator elektroniczny, nie jak wcześniejsze modele stabilizator magnetyczny, czy ręczny z woltomierzem i ręcznym przełącznikiem zaczepów. Szukam najlepiej skanów schematu, lub instrukcji z schematem tego urządzonka. Co prawda nie wygląda na zbyt skomplikowany, ale łatwiej naprawiać z schematem niż bez. Nie wiem z którego roku jest, ale patrząc po elementach lata 80te. Na płytce z elektroniką są 4 przekaźniki przełączające zaczepy transformatora, dwa scalaki 4011 trochę rezystorów, tranzystorów i kondensatorów wraz z potencjometrami. Cała płytka z trafa zasilana jest napięciem 12V, na płytce standardowo prosty zasilacz, mostek prostowniczy i elektrolit. Jeżeli ktoś ma schemat bardzo proszę o podzielenie się.
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Re: Stabilizator napięcia do TV Unitra RN300/2

Post autor: Winetu »

Proszę
Załączniki
Zatra_RN300_v2.jpg
Zatra_RN300_v1.jpg
ODPOWIEDZ