Temat mierników przewija się od czasu do czasu - przy okazji konstruowania lub naprawy przyrządów pomiarowych.
Czasami chodzi o przeskalowanie, dodanie bocznika lub posobnika, a czasem usunięcie usterki.
Pomyślałem, że taki temat mógłby być przydatny na forum - a mam własnie problem z miernikiem (a na PW nie można wrzucać zdjęć).
Stałem się posiadaczem miernika, w którym jest wykorzystywany własnie analogowy miernik (ustrój). Wszystko było by dobrze, ale przypadkowo zauważyłem, że jak lekko puknę w obudowę miernika, to wskazówka zmienia swoje położenie o 1-2 działki.
Badanie wykonywane po podaniu napięcia powodującego max wychylenie wskazówki (max naciągnięcie sprężynek) - przy mniejszych wychyłach zjawisko występuje w mniejszym stopniu.
Oto kilka zdjęć miernika:
Po zdjęciu obudowy:
Po zdjęciu skali: Miernik pracuje w położeniu pionowym w przyrządzie. Zauważyłem jednak, że jak położę miernik w poziomie, to po puknięciu zmiana położenia wskazówki jest minimalna (czyli znacznie polepsza się)
Regulacja docisku łożyska (od górny) niezbyt poprawia te wskazania (może trochę).
Kolega Marek zaoferował się z pomocą w ew. naprawie, ale zanim wyślę do niego miernik chciałbym spróbować samemu coś naprawić/poprawić (było by szybciej).
Może łożyska są zabrudzone i wymagają przemycia? - bo to wygląda jakby były jakieś opory na łożyskach.
A może wszystkie mierniki wychyłowe "tak mają", a ja głupi szukam błędu tam gdzie go nie ma?