Wzmacniacz stereo PP EL34

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wzmacniacz stereo PP EL34

Post autor: TooL46_2 »

hybryd15 pisze:A co odróżnia hi fi od gitarowca końcówka czy przedwzmacniacz??
Praktycznie wszystko: zasilacz, przedwzmacniacz, koncowka (sama topologia jak i TG).
Thereminator pisze:Przy zbyt dużej pojemnosci istnieje też ryzyko wzbudzenia w paśmie subakustycznym.
Pelna zgoda. Jednakze, czy zmiana z 470uF do 220uF czy nawet 100uF zmieni wiele? Fg podniesie sie o kilka Hz w najlepszym wypadku wiec wzbudzic sie i tak moze. Latwiej o to oczywiscie przy 470uF ale moim zdaniem wiecej tu zalezy od umiejscowienia poszczegolnych elementow niz wlasnie od wartosci tego kondensatora. Tak sobie gdybam i chetnie uslysze, gdzie sie myle ;)
Einherjer pisze:Przy przesterowaniu końcówki wzmacniacz zacznie przechodzić głębiej do klasy B albo nawet płytkiej C. Zbyt duża wartość kondensatora w katodzie spowoduje wolny powrót z takiego stanu.
Z ciekawosci (mowie calkiem powaznie a nie ironicznie) -- moglbys opisac, jak to zjawisko zachodzi? Wydaje mi sie, ze wieksza wartosc bedzie trzymala 'bardziej stale' napiecie na katodzie wiec przejscie do innych klas bedzie tym bardziej problematyczne. Powrot---jesli juz rzeczywiscie nastapi przejscie do klasy B/C---moze byc dluszy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Co do przechodzenia do klasy B/C, pojęcie klucz to prąd średni. Kiedy prąd średni katody się zwiększa, następuje ładowanie kondensatora i zwiększa się napięcie na katodzie. Oczywiście im większa pojemność tym wolniejsze jest przyrost napięcia jak i jego opadanie. Problem stabilności na niskich częstotliwościach jest znacznie bardziej złożony. Swoje znaczenie mają również kondensatory sprzęgające i filtrujące zasilanie --- wszystkie elementy wprowadzające zera transmitancji. Chodzi tu nie tylko o ich bezwzględne wartości, ale też wzajemne relacje pojemności itd.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Znakomity pomysł z czarnym zamiast złota. A można jakieś zdjęcie już z bokami?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Einherjer pisze:Kiedy prąd średni katody się zwiększa, następuje ładowanie kondensatora i zwiększa się napięcie na katodzie. Oczywiście im większa pojemność tym wolniejsze jest przyrost napięcia jak i jego opadanie.
I tutaj sie wlasnie zgadzamy :) Dokladnie o to mi chodzilo. Zjawisko 'plywania' tegoz napiecia bedzie o tyle bardziej widoczne o ile mniejsza bedzie pojemnosc tego kondensatora -- co ma zastosowanie w gitarowcach niekoniecznie w audio/hajfaj.
Einherjer pisze:Swoje znaczenie mają również kondensatory sprzęgające i filtrujące zasilanie --- wszystkie elementy wprowadzające zera transmitancji. Chodzi tu nie tylko o ich bezwzględne wartości, ale też wzajemne relacje pojemności itd.
I znow sie zgadzamy ;) Oczywiscie Thereminator ma rowniez racje -- im wieksza wartosc tego kondensatora tym latwiej o to wzbudzenie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Piotr pisze:Diody diodami, a ja czekam na pomiary i posłuchy :)
Masz możliwość zamieścić chociaż zdjęcia z prostych pomiarów?

krzem3
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Trochę się nie udzielałem na forum a w temacie ruch. Odpowiem w skrócie na pytania:

-wartości kondensatorów- zgodne ze schematem wg. którego zrobiłem wzmacniacz (link w pierwszym poście tematu).
-ponownych pomiarów nie przeprowadzałem bo nie miałem sprzętu a ten który miałem był pożyczony
-na tą chwilę wzmacniacz jest spakowany ponieważ kolejny raz musiałem się przeprowadzić, z tego też powodu boczki nie zostały jeszcze wykonane. Zanim jednak doszło do przeprowadzi wzmacniacz był używany kilka godzin dziennie i pomimo kiepskich kolumn w mojej ocenie dźwięk był odtwarzany bardzo dobrze.
Wygląda na to że sprawy zawodowe znowu mnie przeniosą do stolicy i jak się w niej jako tako urządzę zabiorę pewnie wzmacniacz a wtedy jeżeli znajdzie się ktoś chętny do pomiarów to nie ma problemu. To kwestia miesiąca,dwóch.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam!
Przeczytałem CAŁY wątek, gratuluję zbudowania fajnego wzmaka, pokaż mi proszę, jak lutować Aluweldem płytę czołową o grubości 10 mm z boczkami 6 mm, bo pomimo użycia benzynowej lut-lampy i kuchenki gazowej nie udało się, widocznie odprowadzanie ciepła było za silne.
Być może masz jakiegoś pomysła, na nagrzewanie grubych (max12mm) AL płyt ? (bomba atomowa ?)
pzdr
P.S.
Mam takie cóś: płyta AL 20 mm 200x200 mm) z zamontowanym żelazkiem 750W pod spodem, to służy do wykonywania PCB metodą termotransferową, może tego użyć do wstępnego podgrzania, a może lepiej kupić maszynkę elektryczną 1000 lub lepiej 2000W ?
bo już mnie to lutowanie AL strasznie wkurza ?
I PYTAnie do Sławka: wspomniał o DURALU, gdzie można go kupić ???
pzdr wszystkich Kolegów !
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
Boczki różnych wymiarów i z drewna na ogół egzotycznago, robię po niskich cenach na zamówienie, w/g podanych wymiaró,tylkoi grubość ja z reguły narzucam...
Ale nie zawsze, więc zapraszam.
pzdr
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Bardzo dawno nie pisałem bo i nie było w sumie o czym. Życie znowu przeciągnęło mnie po firmach ale wreszcie sytuacja zawodowa ustabilizowała się.
Całkiem niedawno dorobiłem boczki do wzmacniacza. O mało nie sprzedałem wzmacniacza ale stanowcze "nie" żony w tej kwestii spowodowało że wzmacniacz nadal jest u mnie i ma się całkiem dobrze.
Wracając do boczków, udało mi się w czwartek w Warszawie na Pradze kupić listwę przypodłogową dębową. Wykombinowałem sobie że boczki będą z dębu sonoma. Oczywiście listwa którą nabyłem to nie sonoma ale zakupię bejcę i patynę która nada właśnie taki kolor tym boczkom. Listwa została pocięta na precyzyjnej maszynie przez jednego kolegę. Rzecz jasna gładka listwa na boku wzmacniacza lampowego nie wyglądała jakoś rewelacyjnie więc postarzyłem ją za pomocą okrągłej szczotki drucianej zamocowanej w uchwycie tokarki. Cały zabieg miał na celu usunięcie miękkiego materiału który znajduje się pomiędzy słojami. Wyszło bardzo dobrze i boczki wyglądają jakby miały ze 20 lat. Dziś dorobiłem szpilki wkręcane w drewniane boczki i zamontowałem próbnie do wzmacniacza. Wygląda bardzo fajnie, przynajmniej dla mnie. Trzeba zaokrąglić narożniki ale tylko w miejscach w których gięta jest blacha czyli na górze i na dole a potem wszystko zabejcować. Zastanawiam się nad stopkami dla tego urządzenia ale pewnie zostaną wytoczone.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie pisałem nic przez rok bo i nie było o czym. Wzmacniacz działa odpukać bezawaryjnie. Do tej pory nie został dokładniej pomierzony w sensie pomiarów pasma bo raz że nie ma czym a dwa że nie ma na to czasu (pracuję poza domem i tylko na weekendy jestem w nim i szkoda mi czasu na siedzenie przy elektronice w tym czasie a zaplecza pomiarowego brak)
Wzmacniacz był podpięty do DVD Pioneer , potem do dekodera NC+ (radio internetowe). Ostatnio kupiłem tuner strumieniowy iPdio DNT. Urządzenie pomimo że leciwe to w bardzo dobrym stanie. Był do kupienia za dobre pieniądze więc nie zastanawiałem się długo. Niestety, dźwięk z tego urządzenia pozostawia wiele do życzenia w kwestii samej jego barwy. Za 40zł kupiłem KIT AVT na LM1036 - regulator barwy. Zlutowałem to w 25 minut, podłączyłem i działa. Oczywiście pewnie wiele osób stwierdzi że skaleczyłem "lampowy dźwięk". Wg. mnie nie bardzo. Teraz jakość dźwięku jest zdecydowanie lepsza niż bez tego układu. Regulator potrzebny jest tylko do tunera DNT, z innych źródeł dźwięk nie wymaga korekcji.
Odnośnie lamp we wzmacniaczu nadal są te co były czyli ruskie odpowiedniki 6SN7 , EL34 Tesli w końcówce i na wejściu Penata Lab 6189.
Zabieram sie do wzmacniacza PP EL84- odgrzebię swój temat o tym wzmacniaczu na forum w odpowiednim czasie. Elementy leżą u mnie już ze 2-3 lata, mam trochę nowych i używanych EL 84 i 6P14P (pewnie z połowa poleci do śmieci po pomiarach) oraz dużo ECC83- nowych i używanych. Ostatnio kupiłem 12AX7S (też penta lab-nie mam nic do tej firmy a już na pewno żadnych audiofilskich skrzywień) Znajdzie się też dwie EM84 jako wskaźniki poziomu sygnału wejściowego. Transformatory głośnikowe mam od 4pietro4 a sieciowy zrobiony na zamówienie przez p. Ogonowskiego.
Wzmacniacz wyposażę w trzy przełączane wejścia bo nie zrobienie przełącznika wejść we wzmacniaczu na EL 34 to był strzał w kolano.
Dodatkowo będzie regulacja czułości ( po to wskaźniki na EM84) , regulacja barwy na lampach no i może pilot do regulacji głośności (potencjometr z silnikiem) Myślałem że iPdio będzie miało regulację głośności z pilota i rzeczywiście jest ale dotyczy tylko wyjścia słuchawkowego (!?) , niemcy chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać dziwacznymi funkcjami.
Na koniec zdjęcia wzmacniacza z dorobionymi stopkami i moje lampowe skarby :D
Załączniki
20160109_132158.jpg
20160109_132214.jpg
20160109_132439.jpg
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeżeli słuchasz stacji w jakości 128 kbps mp3 lub poniżej, szczególnie polskich to nic dziwnego. Na tym tunerze można odszukać i zaprogramować sporo stacji zagranicznych powyżej 192 kbps mp3, ACC, ACC+, 128 WMA, 320 kbps mp3 UK, Holandia, Belgia, Niemcy itp. Z kilkunastu tysięcy stacji nadających różne gatunki muzyczne można wybrać coś dobrego dla siebie. Wzmacniacz wygląda obiecująco.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Słucham różnych stacji , z różnym bitrate. Ogólnie rozczarował mnie ten tuner w kwestii barwy dźwięku bez korekcji ale po dołożeniu regulacji działa to bardzo fajnie nawet na stacjach z małym bitrate. Zaletą radia strumieniowego jest ogromna ilość stacji co może być również swoistą wadą- życia braknie żeby posłuchać każdej chociaż z godzinę :D
Sama logika obsługi DNT może czasem być irytująca ale da się z tym żyć.

Edit; Jakość dźwięku na Ipdio była znacznie gorsza niż na tunerze SAT NC+ (z hdd) przy odsłuchu tych samych stacji do tego stopnia że żona nawet nie chciała słyszeć o podpięciu do wzmacniacza na stałe tunera DNT. Po dodaniu korekcji zmieniła zdanie.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tuner można podłączyć również do DAC. Tunery radiowe nie posiadają regulacji barwy jak i korektora graficznego dźwięku. Radio jako dodatek przy NC+ pracuje z bibrate 128 mp3, nawet tego nie słucham. Prawdopodobnie nie wyszukałeś dobrych jakościowo stacji, tylko niemieckich stacji jest 1777, UK 1189 należy każdą przesłuchać i ewentualnie według uznania zaprogramować. Tuner nie jest taki leciwy, do tej pory jest w sprzedaży w cenie około 650 zł w sieci Conrad, można ewentualnie przepłacić kupując za kilka tys zł tuner renomowanej audiofilskiej firmy. Jakość dźwięku zależy od zastosowanych kodeków przez daną stację oraz szybkości strumienia. Używam tuner DNT od 2012 roku i nie narzekam na dźwięk, oczywiście nie liczyłem na jakość High End. Najlepiej wykonaj pomiar poziomu zniekształceń jakie wnosi sam wzmacniacz.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Chyba nie bardzo się rozumiemy. Ta sama stacja przy tym samym bitrate miała zupełnie inną barwę na SAT NC+ i na DNT. Z tego drugiego jakość była nie akceptowalna bez korekcji więc nie problem we wzmacniaczu tylko w DNT. Odtwarzanie plików mp3 z bitrate 128 czy 196 z płyty na odtwarzaczu DVD/CD Pioneer było bardzo dobre więc sama prędkość strumienia nie powoduje takiego ogromnego zamulenia dźwięku. Raz tylko słyszałem podobną jakość dźwięku- w kinie domowym Sony które ma predefiniowane charakterystyki w korektorze i ni jak nie dało się tego słuchać. To nie tylko moja opinia ale reszty domowników też.
DAC- zastanawiałem się nad nim ale wydanie kilkuset złotych na urządzenie które radykalnie nie poprawi dźwięku w moim przekonaniu mija się z celem, więc wolę tą kasę wrzucić we wzmacniacz na EL84.
Jako że jestem Polakiem lubię posłuchać polskich stacji, więc ciężko o alternatywę dla nich w strumieniach z UK czy USA a z tymi z Niemiec zupełnie mi nie po drodze.
Tak czy inaczej, korekcja potrzebna jest tylko i wyłącznie przy odsłuchu z DNT i nie ważne z jakim bitrate. W przypadku podpięcia innego źródła korektor jest odłączany bo nie ma sensu go podłączać. Słuchając mp3 Jeana Michaela Jarre Magnetic Field (bez korekcji) na Pioneer-ze dźwięk jest bardzo dobry i pomimo że znam te płyty ( mp3 na pendrive, oryginał jeździ w samochodzie) i kawałki od kilkudziesięciu lat dopiero na lampowcu odkryłem je na nowo ( co świadczy że poprzedni sprzęt na którym słuchałem nie był dobrej jakości albo nie przenosił dobrze dźwięków w całym paśmie)
Za tuner internetowy nie trzeba wydawać kilku tysięcy bo są też takie poniżej 2000 a ja nie chcę z mieszkania robić studia audio tylko słuchać muzyki na powiedzmy lepszym poziomie jej odtwarzania. Być może mój tuner tak ma ale jeżeli wszystkie tak mają to oznacza że 629zł (za tyle można kupić ten tuner w necie) to niezbyt dobrze wydane pieniądze. A już byłem skłonny dać te 629zł i całe szczęście dałem dużo mniej.
Logika programowania pozostawia wiele do życzenia- w szczególności przełączanie pomiędzy modami pracy (FM/radio int itd) i konieczność wskazania od nowa regionu czy gatunku. Ale z tym się liczyłem bo czytałem o tym w internecie.
Najbardziej zirytowała mnie uwaga że gałka reguluje poziom dźwięku w słuchawkach, szkoda że nie dopisano że z pilota też dotyczy to słuchawek a nie wyjścia na wzmacniacz. Ogólnie można się przyzwyczaić i po zapisaniu stacji w pamięciach obsługa jest dość łatwa.
Jeżeli mogę coś zasugerować ( o ile masz chęć i czas) to zrób regulator na LM1036 i wepnij pomiędzy tuner a wzmacniacz mocy i sprawdź jak są odtwarzane stacje z bitrate 128 po korekcji- możesz być zaskoczony. Pozdrawiam.

Dopiszę: żeby było wiadomo co mam na myśli o zamulonym dźwięku z DNT- brak wysokich tonów i brak niskich, jakość trochę przypominała nadawanie PR I na falach długich. Po korekcji jest bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeżeli posiadasz stacjonarny tuner Ipdio Tune DNT nie powinno być tak fatalnie jak opisujesz, nawet stacje 128 WMA posiadają w miarę dobre brzmienie, polskie tylko 96 kbps i poniżej. Nie rozumiem dlaczego przeszkadzają Koledze stacje zagraniczne w słuchaniu muzyki, przecież muzyka gra prawie non stop. Jak brakuje wysokich tonów to już przesada, szczególnie przy niskim bibrate, ma wpływ na jakość dźwięku. Mam wrażenie, że dążysz do obniżenia jakości tunera, radzę zastosować dobre słuchawki lub podłączyć do budżetowego wzmacniacza tranzystorowego o ostrym brzmieniu metalicznym. Osobiście słucham przez wzmacniacz tranzystorowy w neutralnym położeniu regulacji barwy dźwięku i nie narzekam na brak wysokich tonów. Moje wzmacniacze lampowe nie posiadają regulacji barwy dźwięku i jest okey. Można jeszcze wymienić kondensatory sprzęgające we wzmacniaczu lampowym np na 100 uF, będzie mniejsze zamulenie dźwięku, wspomnę jeszcze raz o pomiarach wzmacniacza. Tuner zostaw w spokoju lub sprzedaj, można jeszcze słuchać stacji polskich na UKF jak i przejść na radio DAB+. Oprócz stacji Poland wszystkie w języku polskim. W radio DAB nie zabraknie wysokich i niskich tonów - stosowana kompresja dynamiki, jednak będą przeszkadzać w słuchaniu mowy wyostrzone końcówki w postaci pst itp. Kończę bo to nie ten dział do dyskusji.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ