PUSH-PULL UL na EL34 - Budowa

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Re: PUSH-PULL UL na EL34 - Budowa

Post autor: Bazyl007 »

Przedwzmacniacz będzie właśnie na 6SN7 a ECC82 to pierwszy stopień wzmacniacza. Myślałem na ujednoliceniu lampologii jednak podoba mi się różnorodność... Z resztą rozwiercenie otworów na większa oprawkę to żaden problem. W druga stronę może być ciężko, można jednak kupić przejściówkę :D
Piotr pisze:Upewnij się jeszcze, czy podstawki pierwszego rzędu lamp nie zderzą się z potencjometrami.
Jedynie potencjometr głośności z uwagi na silnik wchodzi "ponad" podstawkę lampy, jednak jest tam około 15mm luzu co spokojnie wystarczy na podłączenie lampy.

Obmyśliłem dwa nowe ułożenia lamp. Pierwsze daje nam klasyczne ułożenie lamp wzmacniacza z dostawionym obok przedwzmacniaczem - jednak jedna z lamp preampu znajduje się blisko transformatora głośnikowego.
Drugie ułożenie odsuwa wszystkie lampy operujące na niskich sygnałach do przodu, a lampy mocy zajmują należny im drugi rząd. Jednak wprowadza to pewną dysproporcję, a skrajnie prawa lampa mocy jest dosyć daleko od lamp sterujących. Lampy w pierwszym rzędzie znajdują się blisko siebie.
Wersja 1
EL 34 TOP V1-page-001.jpg
Wersja 2
EL 34 TOP V2-page-001.jpg
Jak teraz mają się sprawy ? Chętnie wysłucham również opinii innych forumowiczów :wink:
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Zamieszczam jeszcze dwa rozwiązania. Bardziej symetryczne :wink: Jestem zwolennikiem aby w każdym rzędzie było po tyle samo lamp, jednak gdy jedno z dwóch poniższych rozwiązań jest bardziej optymalne (fajne słowo) jestem w stanie je zaakceptować.
Wersja 3
EL 34 TOP V3-page-001.jpg
Wersja 4
EL 34 TOP V4-page-001.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Mnie wersja 4 podoba się najbardziej. Zapewnia symetryczne ułożenie lamp. Możesz ewentualnie zmodyfikować ją wyrzucając dowolną ze skrajnych 6SN7 do drugiego rzędu. Będzie po pięć lamp w rzędzie, połączenia będą wciąż w miarę krótkie, ale symetria zostanie naruszona.
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Już wydrukowałem szablon do wariantu 4. Małe lampy z przodu, duże z tyłu. Powinno to dobrze wyglądać a i elektrycznie wszystko się dobrze ułoży z minimalną ilością połączeń na przewodach.
Właśnie sobie przypomniałem ile to roboty jest z wytworzeniem wzmacniacza który oprócz wspaniałego brzmienia dodatkowo dobrze wygląda... Lutowanie to tylko wisienka na torcie :D
W tym tygodniu powinienem mieć gotową obudowę lecz jeszcze bez nadruków.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: lamposz »

Witam
Też buduję swojego el34 PP UL i zrobiłem sobię taki o to układzik.
Zapomniałem na schemacie jeszcze dodać że Ra E80F to 50K a z tych rezystorków w katodzie idzie płytkie USZ przez silver mice 33pf. Jestem ciekawy jak będzie się spisywała pentoda we wzmacniaczu napięciowym z UL :twisted:
Załączniki
11242058_829178010502794_2087633367_o (1).jpg
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

lamposz pisze:Jestem ciekawy jak będzie się spisywała pentoda we wzmacniaczu napięciowym z UL :twisted:
Jak nie będzie dzwoniła przy stuknięciu to może nieźle. Sporo pentod napięciowych mikrofonuje niestety. Ciekawi mnie czy przez potencjometry R16 i R17 zamierzasz puścić cały prąd anodowy i czy one wytrzymają takie obciążenie.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Rezystory nastawne musiały by być mocy rzędu kilku W. Zaletą pentod jest niska cena w porównaniu do wszelkiej maści triod. Lampa E80F jest przeznaczona do wzmacniaczy m. cz., choć wadą jest jest większa moc żarzenia w porównaniu do EF86, czy EF804S: http://www.r-type.org/exhib/aaa0486.htm
Ratujmy stare tranzystory!
LuKash
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: LuKash »

Piotr pisze:W sumie różnica między 6SN7 i ECC82 jest na tyle niewielka, że można po drobnych korektach rezystorów używać ich zamiennie. Nie myślałeś, żeby dać same 6SN7? Wtedy mógłbyś dowolnie zmienić koncepcję rozmieszczenia lamp po wywierceniu otworów, bo wszystkie będą miały takie same podstawki.
Nic nie sugeruję, tylko mącę, żebyś sobie pogłówkował :D
Piotrze, a jakie wartości tych rezystorów powinny być dla lampy 6SN7?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Czy to aż tak trudno jest poszukać w Internecie kart katalogowych tych lamp lub schematów?

:arrow: lamposz

Sugerowałbym dodać źródło prądowe w katodach lampy odwracaczy fazy.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Witajcie, dawno nie odzywałem się na forum. Praca, walka z obudową wzmacniacza i do tego remont domu wyczerpały limit czasu wolnego. Jednak spokojnie, projekt nie upadł, ma się nawet dobrze !

Obudowa wzmacniacz jest wreszcie gotowa, po zapaśniczych walkach i spalonych wiertłach porzuciłem blachę nierdzewną. Ostatecznie obudowę postanowiłem zamówić. Efekt jest niesamowity. Obudowa me srebrny kolor, do tego pokrywy malowane czarno-srebrna mieszanką. Wspaniale to wszystko wygląda. Postanowiłem zastosować zwykłe srebrne nie wpuszczane gniazda lamp aby dodać trochę surowości.

Najtrudniejszą sprawą są oczywiście nadruki na obudowę. Jestem zwolennikiem napisów. Przerabiałem naklejki, naklejki pod plexi, wodne kalkomanie umieszczone pod i na lakierze bezbarwnym, generalnie większość sposobów domowych. Ostatnio odkryłem folie do termo-transferu na powierzchnie twarde bez podtła. Oznacza to, że przeniesie się tylko obraz zadrukowany. Cóż, udało się i wyszło... jak z fabryki. Co do trwałości, drapanie paznokciem niszczy nadruk, jednak kto drapie swoje wzmacniacze... ponadto zawsze można zabezpieczyć całość lakierem bezbarwnym - ja postanowiłem tego nie robić. Chętnie odpowiem na pytania odnośnie nadruków na obudowach, może nawet stworzę wątek na ten temat.

Oto efekty dotychczasowych prac. Po dopasowaniu wszystkich gniazd zacznie się najprzyjemniejszy etap - lutowanie :) Postaram się na bieżąco zamieszczać relacje z postępów prac.
DSC_8917.JPG
DSC_8918.JPG
DSC_8919.JPG
daris

Post autor: daris »

Gdzie robiłeś puszki na transformatory i samą obudowę ?

Wygląda znakomicie.
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

daris pisze:Gdzie robiłeś puszki na transformatory i samą obudowę ?
Co do obudów - odpowiedź na PW.

Proszę o potwierdzenie, najprawdopodobniej jako lampy mocy zastosuję 6CA7 od EH. Rozumiem że są to zamienniki dla EL34 przy czym nie muszę zmieniać wartości rezystorów katodowych i anodowych.
Jednak czy na pewno są to absolutne zamienniki ? Czy po takiej zamianie jednak należało by ponownie ustalić prądy spoczynkowe.

Oraz pytanie z innej beczki, czy przedwzmacniacz załóżmy na ECC82 bez rezystancji obciążenia może ulec uszkodzeniu ?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Bazyl007 pisze:
daris pisze:Gdzie robiłeś puszki na transformatory i samą obudowę ?
Co do obudów - odpowiedź na PW.
Czemu to taka tajemnica? Też jestem ciekaw :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Bazyl007 pisze:Jednak czy na pewno są to absolutne zamienniki ?
Tak.
Bazyl007 pisze:Czy po takiej zamianie jednak należało by ponownie ustalić prądy spoczynkowe.
Zawsze należy to zrobić po zmianie lamp, nawet na taki sam typ.
Bazyl007 pisze:czy przedwzmacniacz załóżmy na ECC82 bez rezystancji obciążenia może ulec uszkodzeniu ?
Nie. Rzecz dotyczy jedynie wzmacniaczy mocy z transformatorem na wyjściu.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Piotr pisze:
Bazyl007 pisze:czy przedwzmacniacz załóżmy na ECC82 bez rezystancji obciążenia może ulec uszkodzeniu ?
Nie. Rzecz dotyczy jedynie wzmacniaczy mocy z transformatorem na wyjściu.
A dokładniej wzmacniaczy SE z obciążeniem transformatorowym w obwodzie anody :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
ODPOWIEDZ