Mea culpa... czytałem wątek od samego początku ale...głupio się tłumaczyć, umknęło mi.painlust pisze:Jakby ci się chciało przeczytać od początku to byś wiedział...
Nowy projekt audio czyli 2xECL82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Nowy projekt audio czyli 2xECL82
Zrobiłem panel tylny. Udało mi się nawet wykorzystać zaciski głośnikowe z Mistrala MM-1, które to spisałem już na straty ze względu na słabe gwinty. Gwinty zostały na samych końcach czpieni a dzięki podkładce z laminatu i dokręcaniu z wyczuciem udało mi się je tu przykręcić.
Zamiast "dławika" na kabel zasilający można by zastosować gniazdo typu "Myszka Miki", takie jak w zasilaczach laptopowych. Mniejsze gabaryty niż zwykłe gniazdo "komputerowe".
Zapowiada się ładna i przemyślana konstrukcja.
Zapowiada się ładna i przemyślana konstrukcja.
Wzmacniacz będzie w jasnych kolorach co zresztą widać i czarny komputerowy kabel zasilający źle by wygladał. Nie posiadam na stanie kabli szarych, a tylko czarne. Taniej będzie kupić na metry kabel biały i białe wtyczki i zamontować go na stałe. Tych jasnych przepustów mam sporo, choć nie lubię tzw stałych nieodpinanych kabli ale tu akurat postanowiłem, że takie będą.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zastosowanie odpinanego przewodu zwiększy bezpieczeństwo podczas przenoszenia wzmacniacza.
Białe i szare przewody komputerowe zasilające występowały przy monitorach CRT i drukarkach, szukaj na elektrośmieciach.painlust pisze:Wzmacniacz będzie w jasnych kolorach, co zresztą widać i czarny komputerowy kabel zasilający źle by wyglądał. Nie posiadam na stanie kabli szarych, a tylko czarne.
Zastosowanie odpinanego przewodu zwiększy bezpieczeństwo podczas przenoszenia wzmacniacza.
Ratujmy stare tranzystory!
żeby nie było, że nic nie robię... Miałem przestój ale wracam do projektu. ECL82 to jednak niewdzięczna pod wzgledem pinologii lampa...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Skąd masz kolorowe zapinki? Tam gdzie kupuję są tylko białe i czarne 

Kupilem kiedys zestaw w Tesco. Dawno jednak juz nie widzialem.
Ja kiedyś kupiłem w Leroy Merlin, ale nie wiem czy jeszcze są.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Sa na Ebay ale w US...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Odległości między łączówkami wydają się małe, czy nie za małe?
W gitarowcach takie robiłem i nic nie było to tu tym bardziej. Przynajmniej według mnie.
Waldemar D. pisze:Rozumiem, że próbowałeś obrócić trafo sieciowe o 90st. ? Bo takie jest najbardziej nieoptymalne.
Oj Panie bijecie pianę!Waldemar D. pisze:Ja widzę to inaczej. Najmniejsze natężenie pola jest wzdłuż osi rdzenia trafa sieciowego, czyli jego największa wartość sieje teraz na trafa głośnikowe i w ich szczeliny.
To nie tak. Teoria i praktyką mówi co innego, wystarczy zrobić pomiary albo przeczytać wątek viewtopic.php?f=7&t=2582
Właściwie skończyłem ale jeszcze nie został odpalony.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Moim zdaniem lepiej by się prezentowały kondensatory osiowe.
Moim zdaniem lepiej by się prezentowały kondensatory osiowe.
Ratujmy stare tranzystory!