Stałem się przez szczęśliwy jednak w końcu przypadek (miała to być połówka radia Schoenburg:-)) szczęśliwym posiadaczem dwóch post-radzieckich zasilaczy wibratorowych, jednego do odbiornika A8 (do "Pobiedy" i "Warszawy M-20", z plusem na masie zasilacza!) oraz drugiego do późniejszych odbiorników A12 i A17, podobno do "Wołgi"(ten już z minusem na masie). Typ tego drugiego zasilacza wibratorowego to BII-9 (WP-9).Na pierwszym tabliczka niestety skorodowała i jest nieczytelna.Do obu pasuje ten sam wibrator synchroniczny BC-12,8 (WS-12,8). Ten drugi mam teraz do kompletu z A-12 do odbudowy.
Na razie jestem po wstępnym oczyszczeniu tych zasilaczy po ich pobycie w jakiejś szopie, na strychu lub w jakiejś piwnicy.Wygoniłem z zasilaczy pająki,odskrobałem wstępnie korozje na ocynku,na żelazie i na styku tych dwu metali oraz na elektrolitach, tych po stronie 12V. Załączam fotkę,reszta na życzenie na prv na majla, bo tu więcej ne wejdzie,może ktoś z kolegów ma któryś z tych odbiorników samochodowych do odbudowy i bez zasilacza,aby wiedział,czego ma szukać wzrokowo np.na aukcjach.Ten od "Pobiedy" mógłbym zamienić z kimś z Kolegów na taki od "Rudelsburga".
Linki ze schematami tych zasilaczy i odbiorników od nich są takie: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 8_11_1.htm i w następnym początek taki sam,ale po /schematy/ jest teraz: /r_radio/1963_12_1.htm, a w trzecim po /audio/ jest: /schematics/radio/tube/a17.htm.
Nowy nabytek-zasilacze wibratorowe samochodowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: Nowy nabytek-zasilacze wibratorowe samochodowe
W uzupełnieniu do powyższego dodaję,że zasilacz wibratorowy do krajowego "Żerania" ,także do "Warszawy M20" "pobiedopodobnej", jest bardzo podobny do tego od "Schoenburga".