Przetwornica TL494

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przetwornica TL494

Post autor: AndrzejJ »

Witam.
Przestudiowałem kartę katalogową TL494, wyskrobałem schemat przetwornicy, części z odzysku (połączę dwa rdzenie zasilaczy ATX, mosfety wybrałem ze spalonych, sterownik też z atx-a) i zastanawiam się czy to ma prawo działać.
Napięcie na - I1 2,5V
Napięcie na -I2 0,1V (nie chciałem tracić zbyt dużo ciepła na rezystorze bocznikowym)
Zabezpieczenia liczyłem na 80V i 8a
Napięcie wejściowe 12V
Częstotliwość ustawię tak aby sprawność była jak największa.
Planuję 2+2zwoje na pierwotnym drutami 6x0,7 równolegle.
Wtórne 10+10 zwoi- tak, żeby w razie potrzeby można było podnieść napięcie, i zostawał jakiś zapas na regulację.
Jeśli ktoś mógł by rzucić okiem, czy schemat jest poprawny, to był bym wdzięczny.
Aha- no i czy mogę mierzyć prąd przed trafem? Pomiar za trafem jest dosyć kłopotliwy- może nastąpić zwarcie pomiędzy + a - , a prąd mierzony jest na masie, przez co zabezpieczenie by nie zadziałało, myślę, że trzeba by było już jakoś kombinować
Załączniki
dasdasdasd.png
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Przetwornica TL494

Post autor: Einherjer »

A to nie jest przypadkiem tak, że przetwornica przeciwsobna (podobnie jak i inne przepustowe) musi mieć dławik na wyjściu? Bez niego kondensatory wyjściowe stanowią zwarcie, które przenoszone jest na stronę pierwotną powodując przepływ bardzo dużego prądu przez tranzystory.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

AndrzejJ pisze:Jeśli ktoś mógł by rzucić okiem, czy schemat jest poprawny, to był bym wdzięczny.
Niestety, moim zdaniem schemat zawiera błędy. Nie rozumiem również opisu. Czy układ ma zapewniać napięcie wyjściowe ± 40 V, czy może ± 80 V? Czy zabezpieczenie przed przekroczeniem prądu 8 A ma dotyczyć prądu wejściowego (na napięciu doprowadzonym 12V), czy dotyczy prądów wyjściowych z układu? W każdym razie układ wykonany wg przedstawionego schematu na pewno nie zadziała w ogóle...
Poza kwestią poruszoną przez Kol. Einherjer (brak dławika za diodami; dławik musi mieć dwa identyczne uzwojenia) układ ogranicznika prądu nie może działać poprawnie, gdyż do jednego wejścia wewnętrznego wzmacniacza operacyjnego (oznaczonego jako I2) doprowadzane jest napięcie 0,1 V, a do drugiego 11,9 V (wartość, która pojawiłaby się przy prądzie wejściowym 8 A).
dasdasdasd_1.png
Rezystor pomiarowy 12,5 mΩ można włączyć między masę i połączone ze sobą źródła Mosfetów Q1 i Q4 i wtedy ogranicznik prądu i cały układ mógłby nawet działać.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No przecież :oops:
Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Ograniczenie prądu można zrealizować na wiele sposobów. W celu poprawienia stabilności pracy przetwornicy lub zmiany reakcji układu przy pojawieniu się przeciążenia, można dodać pewne elementy kompensacji częstotliwościowej, lub wprowadzić niewielkie bezpieczne opóźnienie w działaniu (dodałem do schematu dodatkowe dwójniki RC, oznaczone kolorem czerwonym; często są zbędne..). Po zmianach schemat wyglądałby jak niżej:
dasdasdasd_2.png
Jeżeli układ ma działać bez stabilizacji napięcia wyjściowego (z dużym wypełnieniem PWM; jako "transformator elektroniczny"), to dławik za diodami na wyjściu układu nie jest wymagany. Jeśli jednak napięcie wyjściowe ma być stabilizowane, dławik jest konieczny. Poza tym tranzystory IRFP240 mają nieco za wysoką rezystancję włączonego kanału i lepiej je zastąpić mocniejszymi, co zredukuje niepotrzebne straty mocy w tranzystorach.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Moim zdaniem przetwornica powinna zawierać separację galwaniczną. Jest to warunek niezbędny w celu eliminacji zakłóceń.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tranzystory będą inne, maja troche mniejsza rezystancje w stanie otwartym, ma byc jak najtaniej więc jeśli nie będzie grzało się tragicznie to tak zostanie ew wymienie potem.
Wszystko juź wiem-teraz tylko zrobic
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

AZ12 pisze:Witam

Moim zdaniem przetwornica powinna zawierać separację galwaniczną. Jest to warunek niezbędny w celu eliminacji zakłóceń.
Możesz rozwinąć tę myśl?

Zakłócenia eliminuje się odpowiednimi filtrami, ewentualnie dodatkowo ekranowaniem. Samo widmo śmieci można też rozproszyć, ale to chyba nie w TL494.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Zastosowanie separacji galwanicznej w wzmacniaczu samochodowym ma w celu wyeliminowanie pętli masy. Prądy z przetwornicy nie będą wówczas płynąć przez oplot przewodu sygnałowego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Przerwiesz pętlę dla DC a w ekranie i tak popłynie prąd zakłóceń tyle, że przez sprzężenie pojemnościowe. Efekty akustyczne będą gdy zdemodulują się one na wejścach wzmacniaczy. Galwaniczna daje poprawę ale nie leczy wszystkich wad.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
ODPOWIEDZ