Toroidalne transformatory SE

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Toroidalne transformatory SE

Post autor: Einherjer »

Ktoś się odważył wypróbować któreś z tych http://sklep.toroidy.pl/pl/c/Single-Ended/139 cudów? Podoba mi się, że są wyspecyfikowane wszystkie istotne parametry. Z drugiej strony jakiś geniusz z tej firmy zaprojektował Laurę SE...
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Toroidalne transforamtory SE

Post autor: Krzysztof_M »

Einherjer pisze:Ktoś się odważył wypróbować któreś z tych http://sklep.toroidy.pl/pl/c/Single-Ended/139 cudów? Podoba mi się, że są wyspecyfikowane wszystkie istotne parametry. Z drugiej strony jakiś geniusz z tej firmy zaprojektował Laurę SE...
Topologia tej Laury rzeczywiście nie nastraja optymistycznie.
Aby zareklamować swoje produkty (w sensie trafa wyjściowe) mogli opracować klasyczne konstrukcje.
Wszak od producenta traf nie oczekuję fanaberii i fantazji w zakresie topologii wzmacniacza - raczej zdrowego podejścia do tematu.
A tu nagle Laura ... Co poeta miał na myśli pewnie się nie dowiemy. Po co tak kombinował?
Czemu nie wykonano przynajmniej 3 różnych konstrukcji na różnych trafach, nie pomierzono ich i wszyscy zrobiliby "łał" na widok parametrów.
Tymczasem wszyscy znający się na rzeczy zrobili raczej "ło matko ..." :-(
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Toroidalne transformatory SE

Post autor: popiol17 »

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Problem nie jest taki zupełnie wydumany, bo faktycznie przy odrobinie pecha transformator sieciowy może nam zacząć buczeć. Bob Cordell w książce "Designing Power Amplifiers" proponuje taki układ
DC blocker
DC blocker
Mamy tu mostek prostowniczy i 4 kondensatory. Możemy też zamiast tego kupić magiczną skrzynkę od toroidów, która powoduje, że
Mniej jest odczuwalnych zakłóceń, dźwięk jest zdecydowanie czystszy. Objawia się to większą dźwięcznością instrumentów, zwiększeniem ich skali, ale także nieco szerszą przestrzenią pozorną. Zmiany są dyskretne, ale istotne dla struktury dźwięku oraz nasycenia tonalnego.
A wszystko to za jedyne 249,99zł :D Teraz zastanawia mnie tylko, czy oni wierzą w te bzdury, czy tylko cynicznie zarabiają na tych co wierzą.
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Einherjer pisze: Podoba mi się, że są wyspecyfikowane wszystkie istotne parametry.
Tak tylko, że karta podaje sobie parametry a strona sobie. I które prawdziwe?
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Na to nie zwróciłem uwagi, dzięki.
ODPOWIEDZ