Toroidalne transformatory SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Toroidalne transformatory SE
Ktoś się odważył wypróbować któreś z tych http://sklep.toroidy.pl/pl/c/Single-Ended/139 cudów? Podoba mi się, że są wyspecyfikowane wszystkie istotne parametry. Z drugiej strony jakiś geniusz z tej firmy zaprojektował Laurę SE...
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Re: Toroidalne transforamtory SE
Topologia tej Laury rzeczywiście nie nastraja optymistycznie.Einherjer pisze:Ktoś się odważył wypróbować któreś z tych http://sklep.toroidy.pl/pl/c/Single-Ended/139 cudów? Podoba mi się, że są wyspecyfikowane wszystkie istotne parametry. Z drugiej strony jakiś geniusz z tej firmy zaprojektował Laurę SE...
Aby zareklamować swoje produkty (w sensie trafa wyjściowe) mogli opracować klasyczne konstrukcje.
Wszak od producenta traf nie oczekuję fanaberii i fantazji w zakresie topologii wzmacniacza - raczej zdrowego podejścia do tematu.
A tu nagle Laura ... Co poeta miał na myśli pewnie się nie dowiemy. Po co tak kombinował?
Czemu nie wykonano przynajmniej 3 różnych konstrukcji na różnych trafach, nie pomierzono ich i wszyscy zrobiliby "łał" na widok parametrów.
Tymczasem wszyscy znający się na rzeczy zrobili raczej "ło matko ..."

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 2500...3124 posty
Re: Toroidalne transformatory SE
Problem nie jest taki zupełnie wydumany, bo faktycznie przy odrobinie pecha transformator sieciowy może nam zacząć buczeć. Bob Cordell w książce "Designing Power Amplifiers" proponuje taki układ
Teraz zastanawia mnie tylko, czy oni wierzą w te bzdury, czy tylko cynicznie zarabiają na tych co wierzą.
Mamy tu mostek prostowniczy i 4 kondensatory. Możemy też zamiast tego kupić magiczną skrzynkę od toroidów, która powoduje, że A wszystko to za jedyne 249,99złMniej jest odczuwalnych zakłóceń, dźwięk jest zdecydowanie czystszy. Objawia się to większą dźwięcznością instrumentów, zwiększeniem ich skali, ale także nieco szerszą przestrzenią pozorną. Zmiany są dyskretne, ale istotne dla struktury dźwięku oraz nasycenia tonalnego.

Tak tylko, że karta podaje sobie parametry a strona sobie. I które prawdziwe?Einherjer pisze: Podoba mi się, że są wyspecyfikowane wszystkie istotne parametry.
-
- 2500...3124 posty
Na to nie zwróciłem uwagi, dzięki.