Wzmaczniacz słuchawkowy OTL

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmaczniacz słuchawkowy OTL

Post autor: Vic384 »

Czesc
Tez sie zgadzam, jesli chodzi o tlumienie rezonansow, ale jest "jedna drobna szczegula", jak mawial moj kolega: membrana w sluchawce ma co najmniej 100 razy mniejsza mase drgajaca jak typowy glosnik, a wiec ?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Vic384 pisze:Czesc
Tez sie zgadzam, jesli chodzi o tlumienie rezonansow, ale jest "jedna drobna szczegula", jak mawial moj kolega: membrana w sluchawce ma co najmniej 100 razy mniejsza mase drgajaca jak typowy glosnik, a wiec ?
Pozdrowienia
A więc przeprowadziłem test na swoich słuchawkach :)

Panasonic RP-HTF295

Generator DDS o wyjściu 50 Ω z szeregowym rezystorem 1 kΩ. Napięcie na wyjściu 2 Vpp i nie zmienia się w całym zakresie pomiarów. Napięcie na słuchawkach mierzyłem przy samym gniazdku jack.

W zakresie audio jest praktycznie płasko od 1 Hz do około 15 kHz, na słuchawkach jest wtedy 50 mVpp co pozwala stwierdzić że słuchawki mają 25 Ω. Producent podaje 22 Ω więc wszystko się zgadza. Dalej robi się ciekawiej. Od około 20 kHz napięcie na słuchawkach zaczyna powoli rosnąć. Maksimum osiąga przy 1 MHz i wynosi 600 mVpp. Powyżej zaczyna spadać. Kolejne maksimum 200 mVpp jest przy 16 MHz, dalej też są jakieś, nawet przy 96 MHz, ale te ostatnie częstotliwości pewnie już nie docierają do głośniczka.

Wniosek taki, że w przypadku tych słuchawek rezystancja wyjściowa nawet 1 kΩ nie jest problemem i masz rację, że należy się skupić na mocy.

Jako ciekawostkę zaobserwowałem, że gdy ustawi się ten 1 MHz i powie coś do głośniczka, to na oscyloskopie pięknie się rysuje przebieg sumy w.cz. i m.cz. Gdybym wpuścił to na jakiś element nieliniowy to chyba doszłoby do modulacji AM? Powinna wystarczyć zwykła dioda - napięcia nie brakuje. Może kiedyś sprawdzę :D
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc.
Ja na temat pracy sluchawek pisalem kierujac sie intuicja I logika. Sam nie mam sluchawek, ale kilka lat temu "pomagalem" przy projektcie do szkoly synowi kolegi z pracy. Chodzilo o rejetracje fal akustycznych w pasmie od 5Hz do 50Hz. Sluchawka 32 omy byla druga po 40mm mikrofonie pojemnosciowym, a on nie mogl byc zastosowany, ze wzgledu na "zalozenia odgorne".
Pozdrowienia
ODPOWIEDZ