PL 504, PFL 200,pcf 802 pcl 805

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

aliens
3 posty
3 posty

PL 504, PFL 200,pcf 802 pcl 805

Post autor: aliens »

Posiadam pare lampek
PL 504,
PFL 200
pcf 802x4
pcl 805
Da sie coś z tego zmajstrować ? jakiś wzmacniacz :D PL na końcówke to wiem że sie naaje z PCL tez by sie dało coś zrobić :) ale jak z przedwzmacniaczem da sie coś wykombinować na pcf ? to jest chyba trioda i pentoda jak odczytac izie z oznaczeń :) ...dzięi za szybką pomoc
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

wzmacniacz na lampach serii p

Post autor: Ninja »

Aliens
W zasadzie w znacznej mierze odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Wprawdzie na każdej lampie, która "wzmacnia" można zrobić wzmacniacz lecz nie zawsze ma to sens. Tak jak zasugerowałeś z Twojego zestawu ewentualnie próbowałbym coś złożyć z lamp PL i PCL. Ponieważ w zasobach układowych w necie w kontekście układów elektroakustycznych lampy serii P są mniej popularne poszukałbym układów na lampach serii E i potem zrobił niezbędne przeróbki związane z żarzeniem. Mogą wprawdzie wystąpić problemy, bo jakoś nie mogę sobie skojarzyć, czy istnieje lampa ECL805? Ale warto sprawdzić.
Na lampach PL504/EL504 pewnie da się zrobić niezły stopień wyjściowy.
W wykorzystywaniu tzw. "lamp telewizyjnych" wyspecjalizował się ponoć Pan Marków - twórca kilku znanych na rynku wzmacniaczy lampowych.
Pozdr
ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: wzmacniacz na lampach serii p

Post autor: tszczesn »

Ninja pisze: Na lampach PL504/EL504 pewnie da się zrobić niezły stopień wyjściowy.
Lampy sierii PL/EL50X to lampy impulsowe, nikt tam sobie głowy liniowością charakterystyk nie zawracał. W praktyce pewnie będzie potrzebne dość silne ujemne sprzężenie zwrotne dla minimalizacji zniekształceń.
aliens
3 posty
3 posty

hmmmm zaczynam dopiero przygode ze wzmaholkami :) chce sobie zrobić coś postego do gitarki np .. poprostu żeby grało wiecie o co chodzi :) moze ktoś mi coś wykombinuje na tych lampkach z zażeneim to przecież nie problem ale jak z resztą :) hmmm czy w przedwzmacniaczy można by zastosować pcf 802 ? jest to trioda i pentoda jak wnioskuje :) ... tu nasówa mi sie pytanko czy pentode moge puscić jako triode bo takie lampki stosuje sie w gitarowych wzmacniaczach :) końcówke na pl504 albo na pcl 805 chodzi mi o min 5 Wna wyjssciu piecyk do grania w domu to ma być :) http://www.skaw.pl/piotrekl/taby/wzmacniacz.html - może to bu sie dało jakos zomodyfikowac ?? pomocy :) i z góry dzięki
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

tszczesn pisze: Lampy sierii PL/EL50X to lampy impulsowe, nikt tam sobie głowy liniowością charakterystyk nie zawracał. W praktyce pewnie będzie potrzebne dość silne ujemne sprzężenie zwrotne dla minimalizacji zniekształceń.
Pewnie tak, ale w końcu na PL-kach telewizyjnych robiono nawet "fabryczne" wzmacniacze czego przykładem jest Meloman 25. No i aliens ma właśnie te lampy do wykorzystania - stąd moja poprzednia wypowiedź.
Aliens - ten przedwzmacniacz, którego link podajesz jest na samych triodach. Pewnie wykorzystanie tam PCL-ek będzie dosyć trudne, szczególnie dla "początkującego". Nie wiem, czy wystarczyłoby jakieś triodowe połączenie części pentodowych, czy pozostawienie tych połówek lampy niewykorzystanych. Pewnie ktoś o większym doświadczeniu ode mnie mógłby się tutaj wypowiedzieć.
-------------
pozdr ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Ninja pisze:
tszczesn pisze: Lampy sierii PL/EL50X to lampy impulsowe, nikt tam sobie głowy liniowością charakterystyk nie zawracał. W praktyce pewnie będzie potrzebne dość silne ujemne sprzężenie zwrotne dla minimalizacji zniekształceń.
Pewnie tak, ale w końcu na PL-kach telewizyjnych robiono nawet "fabryczne" wzmacniacze czego przykładem jest Meloman 25.
No i nie mówię, że się nie da, ale że nie są to najlepsze lampy do audio - wymagają trochę więcej pracy przy konstrukcji.
aliens
3 posty
3 posty

ja gdzieszczytałem że pentode da sie puścić jako trode :) a wykożystać musze to co mam :)
ODPOWIEDZ