Posiadam pare lampek
PL 504,
PFL 200
pcf 802x4
pcl 805
Da sie coś z tego zmajstrować ? jakiś wzmacniacz PL na końcówke to wiem że sie naaje z PCL tez by sie dało coś zrobić ale jak z przedwzmacniaczem da sie coś wykombinować na pcf ? to jest chyba trioda i pentoda jak odczytac izie z oznaczeń ...dzięi za szybką pomoc
Aliens
W zasadzie w znacznej mierze odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Wprawdzie na każdej lampie, która "wzmacnia" można zrobić wzmacniacz lecz nie zawsze ma to sens. Tak jak zasugerowałeś z Twojego zestawu ewentualnie próbowałbym coś złożyć z lamp PL i PCL. Ponieważ w zasobach układowych w necie w kontekście układów elektroakustycznych lampy serii P są mniej popularne poszukałbym układów na lampach serii E i potem zrobił niezbędne przeróbki związane z żarzeniem. Mogą wprawdzie wystąpić problemy, bo jakoś nie mogę sobie skojarzyć, czy istnieje lampa ECL805? Ale warto sprawdzić.
Na lampach PL504/EL504 pewnie da się zrobić niezły stopień wyjściowy.
W wykorzystywaniu tzw. "lamp telewizyjnych" wyspecjalizował się ponoć Pan Marków - twórca kilku znanych na rynku wzmacniaczy lampowych.
Pozdr
ninja
Ninja pisze:
Na lampach PL504/EL504 pewnie da się zrobić niezły stopień wyjściowy.
Lampy sierii PL/EL50X to lampy impulsowe, nikt tam sobie głowy liniowością charakterystyk nie zawracał. W praktyce pewnie będzie potrzebne dość silne ujemne sprzężenie zwrotne dla minimalizacji zniekształceń.
hmmmm zaczynam dopiero przygode ze wzmaholkami chce sobie zrobić coś postego do gitarki np .. poprostu żeby grało wiecie o co chodzi moze ktoś mi coś wykombinuje na tych lampkach z zażeneim to przecież nie problem ale jak z resztą hmmm czy w przedwzmacniaczy można by zastosować pcf 802 ? jest to trioda i pentoda jak wnioskuje ... tu nasówa mi sie pytanko czy pentode moge puscić jako triode bo takie lampki stosuje sie w gitarowych wzmacniaczach końcówke na pl504 albo na pcl 805 chodzi mi o min 5 Wna wyjssciu piecyk do grania w domu to ma być http://www.skaw.pl/piotrekl/taby/wzmacniacz.html - może to bu sie dało jakos zomodyfikowac ?? pomocy i z góry dzięki
tszczesn pisze:
Lampy sierii PL/EL50X to lampy impulsowe, nikt tam sobie głowy liniowością charakterystyk nie zawracał. W praktyce pewnie będzie potrzebne dość silne ujemne sprzężenie zwrotne dla minimalizacji zniekształceń.
Pewnie tak, ale w końcu na PL-kach telewizyjnych robiono nawet "fabryczne" wzmacniacze czego przykładem jest Meloman 25. No i aliens ma właśnie te lampy do wykorzystania - stąd moja poprzednia wypowiedź.
Aliens - ten przedwzmacniacz, którego link podajesz jest na samych triodach. Pewnie wykorzystanie tam PCL-ek będzie dosyć trudne, szczególnie dla "początkującego". Nie wiem, czy wystarczyłoby jakieś triodowe połączenie części pentodowych, czy pozostawienie tych połówek lampy niewykorzystanych. Pewnie ktoś o większym doświadczeniu ode mnie mógłby się tutaj wypowiedzieć.
-------------
pozdr ninja
tszczesn pisze:
Pewnie tak, ale w końcu na PL-kach telewizyjnych robiono nawet "fabryczne" wzmacniacze czego przykładem jest Meloman 25.
No i nie mówię, że się nie da, ale że nie są to najlepsze lampy do audio - wymagają trochę więcej pracy przy konstrukcji.