Punkt pracy lampy elektronowej

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

adigrzelczak
50...74 posty
50...74 posty

Re: Punkt pracy lampy elektronowej

Post autor: adigrzelczak »

Panowie mam do Was prośbę. Próbuje zrobić preamp wk-wa na ecc82 I 6n30p i nie mam pojęcia jak wyznaczyć punkt pracy drugiej lampy. Poniżej schemat. Dla pierwszej lampy prąd powinien być ok 2,1mA a rezystor w katodzie ok 780R. Nie wiem jak obliczyć drugą lampę przy zastosowaniu tranzystorów w katodzie. Czy wartości prądu podane na schemacie są właściwe? Preamp bedzie robił za analog do daca na PCM1704.
Załączniki
aktualny.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Punkt pracy lampy elektronowej

Post autor: Romekd »

Witam.
adigrzelczak pisze:Próbuje zrobić preamp wk-wa na ecc82 I 6n30p i nie mam pojęcia jak wyznaczyć punkt pracy drugiej lampy. Poniżej schemat. Dla pierwszej lampy prąd powinien być ok 2,1mA a rezystor w katodzie ok 780R. Nie wiem jak obliczyć drugą lampę przy zastosowaniu tranzystorów w katodzie. Czy wartości prądu podane na schemacie są właściwe?
Wartości prądów i wartości rezystorów na pewno nie są właściwe. Na schemacie prąd anodowy pierwszej lampy ma wynosić 2,2 mA, co skutkowałoby spadkiem na rezystorze anodowym (100 kΩ) aż 220 V, przez co na samą lampę, przy zasilaniu układu napięciem 260 V, pozostawałoby niecałe 40 V. Na rezystorze katodowym spadałoby w takim wypadku ok. 1,72 V, co też nie jest możliwe, gdyż w żaden sposób nie pokrywa się danymi odczytanymi z charakterystyk lampy ECC82, podanymi w jej nocie katalogowej. Dla każdej lampy i określonego napięcia zasilającego (anodowego) są zalecane przez producenta najbardziej korzystne warunki pracy:
ECC82_250V.png
Podajesz informację, że prąd anodowy drugiej lampy powinien wynosić od 8 do 15 mA, ale sugerujesz również, że wartość rezystora katodowego R4, użytego zamiast źródła prądowego, powinna wynosić 33...39 kΩ. W rzeczywistości już przy prądzie 8 mA na rezystorze 33 kΩ spadek napięcia wyniósłby (gdyby to w tym układzie w ogóle było możliwe) aż 264 V (dla 15 mA i rezystancji 39 kΩ musiałoby to być 585 V; z prawa Ohma...), przy napięciu zasilającym układ 260 V... :wink:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ