Ja uczyłem się spawać w warsztacie uczelnianym na spawarce KEMPPI Master TIG 2500 MLS/MTM. Jest to wg. mnie świetna spawarka, dość stara, ale w grę wchodzi jedynie zakup używanej (cena za używkę ok 2800). Utrzymuje łuk od prądu 6A, można nią przy wprawie manualnej naprawiać biżuterię. Jak dla mnie niewątpliwą zaletą tiga ac/dc jest możliwość spawania w miedzi, brązie, mosiądzu, i aluminium. Wadą tej metody jest oczywiście konieczność stosowania dosyć drogiego gazu, powolne spawanie, i konieczność ostrzenia elektrod (zwłaszcza że początkujący spawacz będzie zamaczał albo nadtapiał elektrodę). Wydaje mi się że urządzenie TIG/MMA jest dobre do warsztatu elektronicznego ze względu na możliwość pospawania materiałów których nie da się spawać elektrodą otuloną. Elektrodą ja osobiście nie lubię spawać (trzęsie mi się ręka więc przy długiej elektrodzie mam nierówny ścieg).
http://www.weldtrade.pl/images/MtigMLS2000.jpg
Wybór spawarki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- szalony
- moderator
Re: Wybór spawarki
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Jeżeli można i temat jeszcze kogoś interesuje, to ja na początek wybrałem transformator. Dlaczego? Przekonał mnie tylko jeden argument.
Inwerterem spawa się fantastycznie. Migiem można powiedzieć że bardziej się lutuje niż spawa. TIGiem nie wiem, nigdy nie spawałem. Transformatorem, ciężko, łapki muszą być pewne, trzeba dużo cierpliwości, żeby zacząć.
Ale ja usłyszałem kiedyś, że jak się nauczysz spawać transformatorem, to innymi typami spawarek bez problemu sobie poradzisz. I to przeważyło (oraz cena transformatora w stosunku do najtańszego inwertera
).
Inwerterem spawa się fantastycznie. Migiem można powiedzieć że bardziej się lutuje niż spawa. TIGiem nie wiem, nigdy nie spawałem. Transformatorem, ciężko, łapki muszą być pewne, trzeba dużo cierpliwości, żeby zacząć.
Ale ja usłyszałem kiedyś, że jak się nauczysz spawać transformatorem, to innymi typami spawarek bez problemu sobie poradzisz. I to przeważyło (oraz cena transformatora w stosunku do najtańszego inwertera

Poglad moze i prawdziwy ale powiedzmy sobie wprost durnyterminux pisze:/.../
Ale ja usłyszałem kiedyś, że jak się nauczysz spawać transformatorem, to innymi typami spawarek bez problemu sobie poradzisz. /.../
Jak sie bedziesz uczyl jezdzic to zaczniesz od ciagnika siodlowego?

Jak masz możliwość to lepiej próbować TIGiem od początku - to oczywiście moja opinia, bo wymaga to dużej wprawy. Z cenami bywa różnie, ale według mnie lepiej trochę dołożyć już na początku niż kupować chińskie niesprawdzone sprzęty, najczęściej niskiej jakości. Jak wiesz od początku, że masz zacięcie i chcesz się rozwijać w tym kierunku, to nie ma sensu kupować sprzętu tymczasowego. Ze swojej strony polecam http://www.sklep.tomsystem.pl/, gdzie kupowałem parę lat temu dobry niemiecki sprzęt, na którym ciągle pracuję. Jest oczywiście wiele innych dobrych marek, ale polecam to co mam sprawdzone.
- szalony
- moderator
Byle nie dał się nabrać na "Besterki" z supermarketu budowlanego. Lincoln electric bester sprzedaje pod tą nazwą najgorsze chińczyki z aluminiowymi uzwojeniami, po 2 minutach spawania wyłącza się termik. (cykl pracy 10-30%)
Senza mai stancià nè mai rifiatà
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam.
W trakcie porządków znaleziono dwie książki.
Leon Mistur-Spawanie gazowe i elektryczne. PWSzZ Wyd VII 1972r 390 stron miękka oprawa.
Stanisław Piwowar- Spawanie i zgrzewanie elektryczne. WSz i P Wyd IV 1981r. 430 stron, twarda oprawa.
Jako centuś krakowski, całkowity zwrot za wysyłkę.
Pozdrawiam
tedi.
W trakcie porządków znaleziono dwie książki.
Leon Mistur-Spawanie gazowe i elektryczne. PWSzZ Wyd VII 1972r 390 stron miękka oprawa.
Stanisław Piwowar- Spawanie i zgrzewanie elektryczne. WSz i P Wyd IV 1981r. 430 stron, twarda oprawa.
Jako centuś krakowski, całkowity zwrot za wysyłkę.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.