Beryl 101
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Beryl 101
Nie lubię się mądrzyć nie widząc przedmiotu dyskusji ale powiem w ciemno, jeszcze (o ile świeci ekran) bym nie spisywał na straty tego kineskopu. Przy okazji pomimo że nie ma to bezpośredniego związku, sprawdź wtyk cewek odchylania, bardzo często zdarzały się niewidoczne w początkowej fazie wypalenia bakelitu powodujące różne cuda np. zaniżone wn. O obciążenie wn. bym się nie martwił, przez lata koledzy papierosy przypalali zwierając anodę EY do masy bez skutków ubocznych.
-
- 625...1249 postów
Czy to świecenie przypomina to z obrazka?
Miałem podobnie, po wyłączeniu telewizora na ekranie pojawiały się słabe cienie w "kształcie" słabnącego odchylania. Po zmianie kineskopu wszystko było w porządku, także stawiam na zapowietrzony kineskop...
Miałem podobnie, po wyłączeniu telewizora na ekranie pojawiały się słabe cienie w "kształcie" słabnącego odchylania. Po zmianie kineskopu wszystko było w porządku, także stawiam na zapowietrzony kineskop...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Kineskop jest ciemny absolutnie, świeci dość intensywnie (bardziej przy jasności skręconej w lewo, to chyba najciemniejszy obraz?) cała przestrzeń wewnątrz szyjki. Troche sie już lampami zajmuję i umiem rozpoznać zapowietrzoną lampęTELEWIZOREK52 pisze:Nie lubię się mądrzyć nie widząc przedmiotu dyskusji ale powiem w ciemno, jeszcze (o ile świeci ekran) bym nie spisywał na straty tego kineskopu. Przy okazji pomimo że nie ma to bezpośredniego związku, sprawdź wtyk cewek odchylania, bardzo często zdarzały się niewidoczne w początkowej fazie wypalenia bakelitu powodujące różne cuda np. zaniżone wn. O obciążenie wn. bym się nie martwił, przez lata koledzy papierosy przypalali zwierając anodę EY do masy bez skutków ubocznych.

Do tego jak robiłem zdjęcie (w ciemności, aby wyraźnie było widać świecenie lampy)okazało się, że lekko świeci też kenotron. Po włożeniu n owej EY86 świecenie szyjki kineskopu stało się bardziej intensywne, do tego po chwili wnętrze szyjki się wręcz rozżarzyło. Wniosek - WN chyba jest w porządku, kineskop ałt, już mi go chyba w Reskopie nie zregenerują

-
- 6250...9374 posty
Niestety, kineskop to szmelc, to samo było w moim Neptunie 621. Po wymianie kineskopu na taki z Beryla właśnie (ale 102) telewizor świeci jak nówka. Jak piszę, mam tych kineskopów kilka, stan nieznany ale mogę sprawdzić podłączając w jakimś TV.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Marcin K. pisze:Jak piszę, mam tych kineskopów kilka, stan nieznany ale mogę sprawdzić podłączając w jakimś TV.
Z chęcią odkupię jeden choć trochę świecący, przy okazji będzie możliwość inne miasto odwiedzić

-
- 3125...6249 postów
No tak, pomacałem, uwierzyłem. Zwałka.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Przepraszam za odkop, ale mam takie pytanie: co mogło być przyczyną pogorszenia próżni w kineskopie.
Przepraszam za odkop, ale mam takie pytanie: co mogło być przyczyną pogorszenia próżni w kineskopie.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Czym różni się Beryl 101 od 102?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Głowicą i płytką zespołu p.cz.kaem pisze:Czym różni się Beryl 101 od 102?
-
- 6250...9374 posty
I chyba PCL84/PFL200.
Ponadto trochę inaczej wygląda przedni plastikowy panel. 101-ka ma napis pionowy a 102-ka na górze poziomo
AZ12 kineskop mógł stracić próżnię rozszczelniając się. Widać że był regenerowany czyli wyciągany, przenoszony itepe. Mógł być gdzieś stuknięty w szyjke i przy nóżce się rozszczelnił. Muszę go obejrzeć, może będzie coś widać.
Ponadto trochę inaczej wygląda przedni plastikowy panel. 101-ka ma napis pionowy a 102-ka na górze poziomo

AZ12 kineskop mógł stracić próżnię rozszczelniając się. Widać że był regenerowany czyli wyciągany, przenoszony itepe. Mógł być gdzieś stuknięty w szyjke i przy nóżce się rozszczelnił. Muszę go obejrzeć, może będzie coś widać.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Cześć. Przy małej pomocy przeszczep się udał
Telewizor dostał radziecki kineskop wyjęty ze złomowego Beryla 102 z którego tylko on był wart uwagi.
Fotografia kiepska ale widać że działa. Kineskop trochę nie chce wejść w budę ale lekka kosmetyka powinna pomóc.
Jeszcze nie odbiera ale z czasem naprawię i to.
Pozdrawiam!

Fotografia kiepska ale widać że działa. Kineskop trochę nie chce wejść w budę ale lekka kosmetyka powinna pomóc.
Jeszcze nie odbiera ale z czasem naprawię i to.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU