Hybryda jaki preamp lampowy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Hybryda jaki preamp lampowy?
Witam mam końcówkę mocy na AD161 AD162 a tak naprawdę jest to cały wzmacniacz z regulacją barwy tonu. .Bardzo fajnie gra w ramach nauki i ciekawości chciał bym zrobić hybrydę . Złożyłem pre amp SRPP E88CC ale ma duże wzmocnienie słychać jest szum .
Jak dopasować pre amp ? Jaki układ zbudować do tej końcówki ?
Interpunkcja!
R.
Jak dopasować pre amp ? Jaki układ zbudować do tej końcówki ?
Interpunkcja!
R.
Kupię NTE132
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Hybryda jaki preamp lampowy?
Jaki jest schemat calosci? Wszystko wskazuje, ze sam wzmacniacz tranzystorowy ma juz odpowiednia czulosc i dodawanie czegokolwiek 'na przedzie' jedynie psuje sprawe.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jedyną zaletą przedwzmacniaczy lampowych jest wysoka impedancja wejściowa. Równie dobrze można w tym celu użyć zwykłe wzmacniacze operacyjne. W sprzęcie wysokiej jakości lampowe przedwzmacniacze stosowano aż do chwili pojawienia się tranzystorów krzemowych i układów scalonych. Większość źródeł sygnału posiada niewielką impedancję wyjściową.
Jedyną zaletą przedwzmacniaczy lampowych jest wysoka impedancja wejściowa. Równie dobrze można w tym celu użyć zwykłe wzmacniacze operacyjne. W sprzęcie wysokiej jakości lampowe przedwzmacniacze stosowano aż do chwili pojawienia się tranzystorów krzemowych i układów scalonych. Większość źródeł sygnału posiada niewielką impedancję wyjściową.
Ostatnio zmieniony pt, 16 października 2015, 17:18 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
Niech se doda jakiś dobry generator autosugestii, nie zaszkodzi... Ja pozbywam się własnie takiego generatora z chińskiej "hybrydy" bo tam był zły ten generator.
Nie mam schematu .Wzmacniacz pochodzi z radia ITT 3002 Cała konstrukcja jest modułowa a pominiecie przedwzmacniacza jest bardzo proste .Chcę odłączyć od końcówki mocy preamp tranzystorowy a zastąpić ten stopień lampowym. Czy to jest możliwe ? może sam bufor lampowy wystarczy ?TooL46_2 pisze:Jaki jest schemat calosci? Wszystko wskazuje, ze sam wzmacniacz tranzystorowy ma juz odpowiednia czulosc i dodawanie czegokolwiek 'na przedzie' jedynie psuje sprawe.
Kupię NTE132
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
jakoRyba pisze:może sam bufor lampowy wystarczy ?
Skoropainlust pisze:dobry generator autosugestii, nie zaszkodzi...
to jaki problem dobudowac przedwzmacniacz?Ryba pisze:Cała konstrukcja jest modułowa a pominiecie przedwzmacniacza jest bardzo proste
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Panowie, hybryda to nie samowystarczalny wzmacniacz tranzystorowy z doczepioną lampką na wejściu w roli "bufora". Bufory należy stosować do danych, albo do wagonów kolejowych, a nie do wzmacniaczy.
Prawdziwy wzmacniacz hybrydowy uzyskuje niezbędne wzmocnienie napięciowe w sekcji lampowej, po czym część tranzystorowa zajmuje się dostarczeniem odpowiedniej dawki prądu do głośnika. Choćby tak: https://sites.google.com/site/krzacze/haiku-v2
Prawdziwy wzmacniacz hybrydowy uzyskuje niezbędne wzmocnienie napięciowe w sekcji lampowej, po czym część tranzystorowa zajmuje się dostarczeniem odpowiedniej dawki prądu do głośnika. Choćby tak: https://sites.google.com/site/krzacze/haiku-v2
Problem polega na tym że zbudowałem przedwzmacniacz na jednej lampie E88CC dla jednego kanału i mam za doże wzmocnienie . Przebuduję bufor który mam w układ Piotra będę miał po połówce lampy na kanał i zobaczę co mi z tego wyjdzieTooL46_2 pisze:jakoRyba pisze:może sam bufor lampowy wystarczy ?Skoropainlust pisze:dobry generator autosugestii, nie zaszkodzi...to jaki problem dobudowac przedwzmacniacz?Ryba pisze:Cała konstrukcja jest modułowa a pominiecie przedwzmacniacza jest bardzo proste

Kupię NTE132
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
A schematu dalej niet...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Szkoda że nie mam schematu radia ,bo popełniłem jednak błąd z podłączeniem ale teraz mam nadzieją że dobrze trafiłem z podłączeniem .Zacząłem kombinować z tego co już złożyłem czyli z SRPP na E88CC i bufora na E88CC, po przemyślnemu sprawy wykorzystałem oba układy pierwszy SRPP drugi bufor i końcówka tranzystorowa i zagrał czysto i dynamiczne . ale czy tak na pewno jest ? została jak na razie sprawa potencjometria bo steruję z wyjścia z regulacją głośności z CD . W którym miejscu umieścić potencjometr i jakiej wartości ? mam alps 100k ? przed SRPP to chyba wytworzy się filtr ?
Kupię NTE132
Zacznijmy od początku. Taki typowy wzmacniacz mocy (klasyk z pierwszej połowy lat 70-tych) z parą komplementarną na AD161/162 (czy AC180/181) to przy aż dwóch dodatkowych tranzystorach krzemowych zazwyczaj osiąga czułość typową dla radii tranzystorowych z tegoż okresu, to jest rzędu 20 - 50 mV dla pełnej mocy wyjściowej. Owszem układy regulacja, dzielniki napięciowe dla gniazd do podłączania sprzętu itd. ograniczają tę czułość. Pal licho schemat bo końcówka jest zrobiona praktycznie jednakowo jak u innych producentów (na pewno jest termistor do stabilizacji termicznej prądu spoczynkowego - plus czasem jeszcze dioda krzemowa o kilku złączach połączonych szeregowo jak nasze dawne BAP811, BAP812) ...
Jednak ja widzisz ta czułość jest tak spora że nic dziwnego że słyszysz szumy (dobrze że nie gwizdy wynikające ze sprzężeń pasożytnicznych) . Przecież nawet taki stopień na triodzie jak ECC88 zaoferuje kilkunastokrotne wzmocnienie. Czyli masz całość o czułości rzędu 2 - 5 mV. Załóżmy że podłączasz do to źródła sygnału jakie są współczesnie np. 200 mV skutecznego. Wzmacniacz kilkunastokrotnie potem stukrotnie redukujesz poziom dzielnikiem. To dla 200 mV ale są urządzenia oferujące poziom rzędu 1 V skutecznego napięcia. I co wstawisz dodatkowo pomiędzy lampę a wzmacniacz dzielnik tysiąckrotnie obniżający poziom sygnału?
Żeby zrobić hybrydę musiałbyś przerobić końcówką zostawiając tylko polaryzację baz tranzystorów mocy. Trzeba zadbać o utrzymanie napięcie równego 1/2 zasilnia w spoczynku.
A teraz reszta. AD161/162 to przy asymetrycznym zasilaniu są zasilane max 20V - czyli +/-10V. W praktyce wartość szczytowa nie przekracza 8V. Dla sinusoidy wartość skuteczna napięcie to około 5,6 V dla pełnej mocy. Dla czułości 500mV potrzebuje około 11 krotnego wzmocnienia napięciowego. Zastosowanie UZS obejmującym całość wzmacniacza podniesie te wymagane wzmocnienie przez stopień lampowy. Zastosowanie jakiejś ECC81 na kanał (wzmacniacz plus wtórnik) pozwoli na czułość rzędu 100 - 200 mV z USZ.
Z tranzystorami MOSFET byłoby Tobie łatwiej. Jeszcze wyższy stopień wtajemniczenia to wykorzystanie prądu anodowego do napędzenie pary komplementarnej (poprzez tzw. lustro prądowego) taka ECC88 przy niskim napięciu całego stopnia dałaby radę. Nie wspominam o zabezpieczeniu przed stanem nieustalonym związanym z nagrzewaniem się lampy.
Jednak ja widzisz ta czułość jest tak spora że nic dziwnego że słyszysz szumy (dobrze że nie gwizdy wynikające ze sprzężeń pasożytnicznych) . Przecież nawet taki stopień na triodzie jak ECC88 zaoferuje kilkunastokrotne wzmocnienie. Czyli masz całość o czułości rzędu 2 - 5 mV. Załóżmy że podłączasz do to źródła sygnału jakie są współczesnie np. 200 mV skutecznego. Wzmacniacz kilkunastokrotnie potem stukrotnie redukujesz poziom dzielnikiem. To dla 200 mV ale są urządzenia oferujące poziom rzędu 1 V skutecznego napięcia. I co wstawisz dodatkowo pomiędzy lampę a wzmacniacz dzielnik tysiąckrotnie obniżający poziom sygnału?
Żeby zrobić hybrydę musiałbyś przerobić końcówką zostawiając tylko polaryzację baz tranzystorów mocy. Trzeba zadbać o utrzymanie napięcie równego 1/2 zasilnia w spoczynku.
A teraz reszta. AD161/162 to przy asymetrycznym zasilaniu są zasilane max 20V - czyli +/-10V. W praktyce wartość szczytowa nie przekracza 8V. Dla sinusoidy wartość skuteczna napięcie to około 5,6 V dla pełnej mocy. Dla czułości 500mV potrzebuje około 11 krotnego wzmocnienia napięciowego. Zastosowanie UZS obejmującym całość wzmacniacza podniesie te wymagane wzmocnienie przez stopień lampowy. Zastosowanie jakiejś ECC81 na kanał (wzmacniacz plus wtórnik) pozwoli na czułość rzędu 100 - 200 mV z USZ.
Z tranzystorami MOSFET byłoby Tobie łatwiej. Jeszcze wyższy stopień wtajemniczenia to wykorzystanie prądu anodowego do napędzenie pary komplementarnej (poprzez tzw. lustro prądowego) taka ECC88 przy niskim napięciu całego stopnia dałaby radę. Nie wspominam o zabezpieczeniu przed stanem nieustalonym związanym z nagrzewaniem się lampy.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Przetworniki cyfrowo-analogowe są w stanie wytworzyć napięcie o wartości grubo ponad 1V przy zasilaniu napięciem 5V (maksymalna teoretyczna amplituda sygnału wynosi ok. 2,5V), dlatego stosowanie wzmacniacza o czułości większej niż 500mV nie ma sensu. Wyższa czułość jest potrzebna dla gramofonu z wkładką magnetyczną.
Przetworniki cyfrowo-analogowe są w stanie wytworzyć napięcie o wartości grubo ponad 1V przy zasilaniu napięciem 5V (maksymalna teoretyczna amplituda sygnału wynosi ok. 2,5V), dlatego stosowanie wzmacniacza o czułości większej niż 500mV nie ma sensu. Wyższa czułość jest potrzebna dla gramofonu z wkładką magnetyczną.
Ratujmy stare tranzystory!

Kupię NTE132
A realnie poziom sygnału jest sporo niższy. Dla muzyki poziom wyższy niż -16dB RMS to już mocna kompresja dynamiki.AZ12 pisze:Przetworniki cyfrowo-analogowe są w stanie wytworzyć napięcie o wartości grubo ponad 1V przy zasilaniu napięciem 5V (maksymalna teoretyczna amplituda sygnału wynosi ok. 2,5V), dlatego stosowanie wzmacniacza o czułości większej niż 500mV nie ma sensu. Wyższa czułość jest potrzebna dla gramofonu z wkładką magnetyczną.