Wzmacniacz słuchawkowy z transformatorem zalewowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Wzmacniacz słuchawkowy z transformatorem zalewowym
Zupełnie przypadkowo natkałem się na allegro na transformatory 2,8VA 2x115V 6V w cenie poniżej 10zł/szt. Przerabiałem kiedyś zupełnie teoretycznie kwestię budowy wzmacniacza słuchawkowego tak że od razu w głowie pojawił mi się pomysł wykorzystania takiego transformatora do wzmacniacza słuchawkowego o mocy np 100mW. Nie mam póki co ani czasu, ani zaplecza warsztatowego na równoległe prace przy kolejnym projekcie ale kiedyś? W każdym razie nie widziałem podobnego pomysłu a ciekaw byłbym jak go widzicie.
Wstępnie oszacowałem parametry takiego transformatora:
Powinien mieć rdzeń około 2cm2
Jak producent oszczędnie założył max. amplitudę indukcji 1,5T powinien mieć coś 2x1500zw uzwojenia pierwotnego
Przy wyjściowym napięciu 6V miały łączną przekładnie 38 co przy słuchawkach 32 omy dało by 47k Raa
47k Raa - wartość niemal optymalna do stosowania w układzie pp łącznie z małymi podwójnymi triodami, np. PCC88 przy 100V w klasie A PP da około 100-150mW
Po wklepaniu oszacowanych danych transformatora oraz parametrów jakie wzmacniacz miałby osiągać do znanych wszystkim arkuszy Jasia dla transformatorów PP wychodzi na to, że dla tej mocy nie powinno być problemów z pokryciem pasma zarówno od góry jak i od dołu.
Jak dla mnie brzmi zachęcająco. Sam układ wzmacniacza to kwestia drugorzędowa ale mi marzyłby się niestandardowy układ typu jak w załączniku (zupełnie podglądowy, pcc88 i+ jakas telewizyjna trioda/pentoda)
Wstępnie oszacowałem parametry takiego transformatora:
Powinien mieć rdzeń około 2cm2
Jak producent oszczędnie założył max. amplitudę indukcji 1,5T powinien mieć coś 2x1500zw uzwojenia pierwotnego
Przy wyjściowym napięciu 6V miały łączną przekładnie 38 co przy słuchawkach 32 omy dało by 47k Raa
47k Raa - wartość niemal optymalna do stosowania w układzie pp łącznie z małymi podwójnymi triodami, np. PCC88 przy 100V w klasie A PP da około 100-150mW
Po wklepaniu oszacowanych danych transformatora oraz parametrów jakie wzmacniacz miałby osiągać do znanych wszystkim arkuszy Jasia dla transformatorów PP wychodzi na to, że dla tej mocy nie powinno być problemów z pokryciem pasma zarówno od góry jak i od dołu.
Jak dla mnie brzmi zachęcająco. Sam układ wzmacniacza to kwestia drugorzędowa ale mi marzyłby się niestandardowy układ typu jak w załączniku (zupełnie podglądowy, pcc88 i+ jakas telewizyjna trioda/pentoda)
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz słuchawkowy z transformatorem zalewowym
Obawiam się, że z pasmem będzie jednak kłopot. Z dołem ze względu na za małą indukcyjność główną, a z górą z powodu braku sekcjonowania i najprawdopodobniej karkasu dzielonego na pierwotne-wtórne, czyli dużą indukcyjność rozproszenia. Ale próbuj, zobaczymy co się stanie 

-
- 500...624 posty
Jeżeli na pierwotnym będzie zgodnie z założeniami około 3000zw to nie powinno być problemów z dołem, natomiast jeżeli chodzi o górę to przy wysokim Raa 47k indukcyjność rozproszenia, nawet spora nie powinna też być problemem, teoretycznie pasmo dla -3dB bez sekcjonowanego uzwojenia powinna sięgać koło 100khz, a to wszystko bez sprzężenia zwrotnego.
Dopuszczalna indukcyjność rozproszenia w henrach dla pasma 50kHz/-3dB i Ri lampy 5k:
Raa // H
2,5k 0,02
5k 0,03
8k 0,04
16k 0,07
47k 0,17
Tak, że są podstawy teoretyczne do tego aby spodziewać się sukcesu. Póki co przeczesuje internet w poszukiwaniu prób zastosowania tego typu transformatorów, i niepokoi mnie to, że nic nie znalazłem a nie chce mi się wierzyć że nikt nie próbował, komplet transformatorów wyjściowych w cenie 16zł:)
Dopuszczalna indukcyjność rozproszenia w henrach dla pasma 50kHz/-3dB i Ri lampy 5k:
Raa // H
2,5k 0,02
5k 0,03
8k 0,04
16k 0,07
47k 0,17
Tak, że są podstawy teoretyczne do tego aby spodziewać się sukcesu. Póki co przeczesuje internet w poszukiwaniu prób zastosowania tego typu transformatorów, i niepokoi mnie to, że nic nie znalazłem a nie chce mi się wierzyć że nikt nie próbował, komplet transformatorów wyjściowych w cenie 16zł:)
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Najprostszym sposobem na sprawdzenie transformatorów pod względem pasma przenoszenia jest wykorzystanie generatora mocy m. cz. i oscyloskopu (mierniki będą przekłamywać przy większych częstotliwościach).
Nie tak dawno budowałem wzmacniacz z wykorzystaniem przewiniętego transformatora TS2. http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=28340
Najprostszym sposobem na sprawdzenie transformatorów pod względem pasma przenoszenia jest wykorzystanie generatora mocy m. cz. i oscyloskopu (mierniki będą przekłamywać przy większych częstotliwościach).
Nie tak dawno budowałem wzmacniacz z wykorzystaniem przewiniętego transformatora TS2. http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=28340
Ratujmy stare tranzystory!
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Można też użyć np. Room Eq Wizard - wprawdzie pasmo akustyczne tylko, ale bardzo fajny, polecam.
-
- 2500...3124 posty
Kupiłem kiedyś transformatorki zalewane z podobnym zamiarem. Może lepiej pomyśleć o SEPP według takiego schematu http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... SEPP_3.png Wtedy mniejsze znaczenie miałaby indukcyjność rozproszenia między połówkami uzwojenia pierwotnego.
-
- 500...624 posty
Ciekawy układ! A robiłeś z pomiarami coś na tych transformatorach?
Najgorsze, że czasu brakuje, ale na pewno zaopatrzę się przynajmniej w parę transformatorów.
Najgorsze, że czasu brakuje, ale na pewno zaopatrzę się przynajmniej w parę transformatorów.