Witam,
Zbudowalem ostatnio wzmacniacz na 2xPL81 jako sterujaca lampe wybralm PCF80. Wybor takich jak to zwa "smieciowek" zostal podyktowany tym iz wszystko co potrzebowalem mialem pod reka, nic nie trzeba bylo dokupowac czy dorabiac. Wzmacniacz powstal w chwili wolnego czasu. A teraz problem, wszystko dziala nawet niezle niemniej lampy mikrofonuja, zwlaszcza PCF80 nowki R&D ale tez troszke i same PL81 (tesla i tungsram). Jest to pierwsza moja konstrukcja gdzie gdzie efekt ten jest tak znaczny i widoczny/slyszalny.
Wykonalem juz pare konstrukcji na PCF80/82 i ECF80/82 wlacznie z moim ulobionym brzmieniowo przedwzmacniaczem RIAA i nigdy nie mialem takiego efektu. Dzis odkopie pare starych polamow/telamow i sprobuje cos podmienic. Uklad wzmacniacza bazuje na koncepji zaproponowanej w latach 60tych przez Melvina Leibovitz'a.
Niemniej prosze o uwagi i sugestie co do zniwelowania/minimalizacj mikrofonowania. Myslalem o polecanych ekranach ale na PL81 ??? czy mocowaniu eleastycznym.
Pozdrawiam
Wzmacniacz na PL81 - mikrofonowanie lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na PL81 - mikrofonowanie lamp
Witam. Aby sprawdzić czy istotnie problemem jest mikrofonowanie jak piszesz wystarczy delikatnie postukać po lampie np ołówkiem. Jeśli przyczyną jest to zjawisko to w głośniku przy pracującym wzmacniaczu usłyszysz wyraźnie owo stukanie. Na nic będą w tym wypadku ekrany, gdyż zjawisko to powstaje na skutek mechanicznych drgań elementów lampy. Jeśli przy ostukiwaniu zjawisko nie będzie słyszalne w głośniku to przyczyna jest inna. Jak pozbyć się tego zjawiska? Wymienić lampę na inną, która nie wykazuje tego defektu. Wzmacniacz ustawić tak aby lampa nie była wystawiona na drgania np z głośnika. Inną przyczyną mogą być drgania z transformatora przenoszone na lampę, można się pozbyć tego problemu w tym przypadku przez zastosowanie podkładek tłumiących pod transformatorem.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Witam,
dziekuje za uwagi, wiem jak dziala mikrofonowanie lamp, i jest to dokladnie to, bede wymienial i szukal ale pierwszy raz spotkalem sie z mikrofonowaniem lamp mocy (testowalem jak napisalem tesle i tungsrama). Efekt jest duzo wiekszy w przypadku PCF.. ale PL.. tez maja wyrazny wplyw.
Caly wzmacniacz dziala poprawnie i dopoki sie go nie dotyka mirkofonowanie nie przeszkadza
Pozdrawiam
dziekuje za uwagi, wiem jak dziala mikrofonowanie lamp, i jest to dokladnie to, bede wymienial i szukal ale pierwszy raz spotkalem sie z mikrofonowaniem lamp mocy (testowalem jak napisalem tesle i tungsrama). Efekt jest duzo wiekszy w przypadku PCF.. ale PL.. tez maja wyrazny wplyw.
Caly wzmacniacz dziala poprawnie i dopoki sie go nie dotyka mirkofonowanie nie przeszkadza

Pozdrawiam
Co do mikrofonowania, ciekawy patent zauważyłem w mikrowoltomierzu produkcji TESLA, model BM-384. Dwie lampy posiadały zawieszenie amortyzujące drgania lampy, giętki resor zrobiony z laminatu. Lampa dodatkowo posiadająca ekran z metalowym ciężarkiem, dzięki czemu laminat lekko się uginał. Widać różnie sobie z tym radzono.
Kupię dekatrony (różne typy).
Witam,
dokladnie o tym myslalem, zawieszenie elastyczne ale narazie podmieniam lampy i efekty sa zadowalajace.
Pozdrawiam
dokladnie o tym myslalem, zawieszenie elastyczne ale narazie podmieniam lampy i efekty sa zadowalajace.
Pozdrawiam
Witam,
jak sie okazalo mikrofonowanie bylo spowodowane moja nieuwaga, zapomnialem ze '81 nie maja wewnetrznie polaczonych K i S3.
U mnie wisialy one w powietrzu i powodowaly caly efekt. Spiecie ich z katoda i wszystko dziala poprawnie.
PS moze ktos ma nadmiar kaptorkow anodowych na wymiane ?
Pozdrawiam
jak sie okazalo mikrofonowanie bylo spowodowane moja nieuwaga, zapomnialem ze '81 nie maja wewnetrznie polaczonych K i S3.
U mnie wisialy one w powietrzu i powodowaly caly efekt. Spiecie ich z katoda i wszystko dziala poprawnie.
PS moze ktos ma nadmiar kaptorkow anodowych na wymiane ?
Pozdrawiam