https://youtu.be/xFeUStl7uQc
Na powyższym filmiku jest brumiący Marshall mojego znajomego. Wzmacniacz ten brumi od jego włączenia, ale brum ten zwiększa się z czasem działania wzmacniacza. Po jakichś 30 min brumi jak na filmie. Brum najgłośniejszy jest na kanale czystym z wpiętą czy to samą gitarą czy też z wpiętym procesorem. Brumi też po zwarciu wejścia czy też przełączenia na kanał przesterowany ale brum jest cichszy i bardziej basowy (nie wyłapał tego buczenia telefon). Co ciekawe obok stoi taki sam wzmacniacz w wersji head i te same peryferia (gitara i procesor) nie powodują buczenia. Na wzmacniaczu z innej serii też jest cisza. Zmiana lamp czy to miejscami czy na inny komplet nic nie daje. Ktoś spotkał się z taką usterką tego wzmacniacza? Może ten model ma jakieś ukryte wady? To mój pierwszy kontakt z tym wzmacniaczem więc może ktoś z was ma już jakieś doświadczenia? Pewnie bez wybebeszenia się nie obędzie, ale wolę już mieć kilka jakichś pomysłów zanim go rozbebeszę.
Brumiący Marshall TSL 100W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Brumiący Marshall TSL 100W
Tu wiecej brumu wprowadza gitara niz sam wzmacniacz.
Ale, sprawdz zasilanie zarzenia przedwzmacniacza,
V1 i V2 (zasilane napieciem stalym) oraz wtornik katodowy na lampie V3B,
czy nie ma uplywu miedzy katoda i zarzeniem.
Ale, sprawdz zasilanie zarzenia przedwzmacniacza,
V1 i V2 (zasilane napieciem stalym) oraz wtornik katodowy na lampie V3B,
czy nie ma uplywu miedzy katoda i zarzeniem.
Aleksander Niemand
Też byłem za tym, że brum wprowadza gitara, ale koleś podłączył ją do dwóch innych wzmacniaczy lampowych w tym dokładnie takiego samego modelu w wersji head i nic nie brumiało. Teoria odpadła. Wzmacniacz ten brumi też tylko ciszej jak nic nie jest podłączone z tym, że mikrofon telefonu którym nagrywałem tego brumu nie zbierał.
-
- 125...249 postów
Sprawdź rezystory symetryzujące napięcie żarzenia. W moim JCM 600 rozsypały się po dotknięciu palcem. Co prawda wzmacniacz brumiał bardziej na przesterze ale warto sprawdzić. R8 i R78
Okazało się, że sprzedawca wzmacniacza uwzględni znajomemu reklamacje gwarancyjną, więc piec jedzie najpierw do sprzedawcy, który zajmuje się obrotem używanymi wzmacniaczami. Gorzej jak wróci z tej gwarancji z informacją, że jest OK i jeśli brumi to ma tak być bo tak ten piec ma, co zresztą często tak się zdarza. Za to inny znajomy podrzucił mi chińską "hybrydę" audio bo jest problem z jednym kanałem. Do tej pory nie wiem na czym ma w nim polegać działanie wsadzonych tam lamp, ale to już inny temat.
-
- 125...249 postów
Mają świecić.... Świecą? Czyli wzmacniacz sprawny