Wzmacniacz na EL84 i ECC83- Ocena schematu

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

Wzmacniacz na EL84 i ECC83- Ocena schematu

Post autor: Dolan_plz »

Chciałbym zbudować wzmacniacz słuchawkowy na lampach EL84 w końcówce mocy oraz ECC83 na wejściu.
Przeszukałem sporo schematów i znalazłem na jednym z forów ten schemat:
Obrazek
Zasilacz raczej nie byłby problemem a na grzejniki pójdzie napięcie zmienne.
Wzmacniacz miałby pracować z transformatorami głośnikowymi TGL 5/001 oraz sieciowym TSTS 120/002
W takim razie, czy ten schemat jest dobry i nie trzeba w nim nic zmieniać?
Jeżeli nie jest dobry prosiłbym o podanie jakiegoś pewnego schematu, nie chcę eksperymentować z pierwszym wzmacniaczem lampowym i na starcie się zniechęcać.
Wzmacniacz będzie robiony w pająku.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz na EL84 i ECC83- Ocena schematu

Post autor: painlust »

No nie wiem czy w trybie triodowym EL84 będzie potrzebowała akurat tyle co w pentodowym Ra=5,2k...
Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

Transformator, który chcę podłączyć ma właśnie Ra=5,2k
Jest on tani i dobry, ciężko mi znaleźć lepszy.
Może być czy trzeba jakoś kombinować?
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

dzialac bedzie
w polaczeniu triodowym dla El84 Ra powinno byc cos okolo 3,5 kO wiec wyjdzie spore niedopasowanie
IMVHO jak to ma byc sluchawkowiec to bym szukal innego schematu, tej mocy na sluchawki to deczko za duzo jest
Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

W takim razie co przerobić w układzie aby podszedł ten transfomator?
Zgaduję, że trzeba "włączyć" tryb pentodowy, jednak jak?
Wiem że pewnie wystarczyłoby po jednej ECC83 na kanał, jednak chcę zbudować ten wzmacniacz ponieważ lubię lampy EL84 i w dodatku to ładnie wygląda.
Chyba, że wzmacniacz na 6N13S w końcowym, do niej też mogę dostać dobry transformator, z tym że nasłuchałem się o tej lampie negatywnych opinii.
PCL86 odpadają.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Dolan_plz powiedz proszę ile ty chciałbyś mocy w te słuchawki wpompować, że zastanawiasz się nad EL84 lub 6Н13С.
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

no to jescze raz :-)
0,5 W na sluchawki to az nadto
jesli chesz wzmacniacz do kolumn to buduj wedlug tego schematu
Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

Ja uważam, że taki układ będzie dobry, jest on dla mnie w pełni zrozumiały oraz (chyba) znalazłem do niego dobry transformator głośnikowy
TGL 20/001
Dedykowany do konfiguracji: PUSH-PULL
Moc: 20W
Impedancja wejściowa: 3,20 kΩ

Jednak nie chcę wychodzić na upartego woła :)
Jeżeli nadal uważacie, że ten wzmacniacz będzie się "nudził" ze słuchawkami i nie ma sensu marnować takich lamp to prosiłbym o podanie jakiegoś dobrego schematu (wiadomo jak to jest z szukaniem samemu a może ktoś z was posiada już jakiś wypróbowany), do którego przypasuje jeden z tych transformatorów http://sklep.lampyelektronowe.pl/?ksztaltkowe,17
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Dolan_plz pisze:Ja uważam, że taki układ będzie dobry, jest on dla mnie w pełni zrozumiały oraz (chyba) znalazłem do niego dobry transformator głośnikowy
TGL 20/001

Jednak nie chcę wychodzić na upartego woła :)
Jeżeli nadal uważacie, że ten wzmacniacz będzie się "nudził" ze słuchawkami i nie ma sensu marnować takich lamp to prosiłbym o podanie jakiegoś dobrego schematu (wiadomo jak to jest z szukaniem samemu a może ktoś z was posiada już jakiś wypróbowany), do którego przypasuje jeden z tych transformatorów http://sklep.lampyelektronowe.pl/?ksztaltkowe,17
Tu nie chodzi o to że on się będzie nudził, chodzi o to że do słuchawek używa się kilkadziesiąt mW. Zrobiłem raz hybrydę z wejściem na lampach, wyjściem MOSFET + źródło prądowe na NPN. Miał on moc 1 W przy 27 Ω - prawdziwe, zmierzone. Powyżej połowy obrotu potencjometru (logarytmicznego!) dochodziłem do progu bólu... Ty chcesz pompować kilka razy więcej mocy. Jeśli nie ogłuchniesz to najpewniej spalisz słuchawki.

Prawdopodobnie da się zrobić wzmacniacz słuchawkowy na EL84, jednak najpierw trzeba obrać sobie jakieś założenia, a później dobrać do nich układ i go obliczyć. Wcale nie musi być to już gotowy schemat. Wbrew pozorom nierzadko łatwiej narysować coś od początku niż na siłę dopasowywać się pod jakiegoś gotowca.

Musisz wiedzieć co chcesz napędzać z tego wzmacniacza, to znaczy jaka moc i impedancja głośników. Potem można pomyśleć o lampie. Następnie na charakterystyce spróbować wyrysować sobie odpowiedni punkt pracy i prostą obciążenia. Jeśli już masz jakiś transformator, to można pokombinować, żeby znaleźć punkt pracy taki, żeby go wykorzystać.
Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

Nie mam kompletnie doświadczenia jeżeli chodzi o budowę wzmacniaczy lampowych, póki co mój jedyny dorobek w dziedzinie wzmacniaczy to zaprojektowanie jakiegoś szumiącego syfu na tranzystorach NPN, który na dobrą sprawę nawet nie wzmacniał tylko "czyścił" dźwięk z jakiegokolwiek basu a z samą tematyką lamp jestem związany bo ja wiem... może od pół roku od kiedy to dostałem stare lampowe radio z lat 60 i bardzo polubiłem ten temat. Dlatego na siłę pcham się w gotowce
Nie ma być to sprzęt do ciągłego używania- chcę mieć wzmacniacz do okazyjnego słuchania muzyki z tym charakterystycznym brzmieniem transformatora głośnikowego i lamp, bo na co dzień służy mi mój amplituner, który w sumie też ma tyle mocy, że może spokojnie spalić moje słuchawki lub uszkodzić słuch, jednak nie wykraczam z poziomem głośności poniżej -55db.
Wiem, że powinienem nabrać jeszcze sporo doświadczenia jednak od czegoś trzeba zacząć.
Koszt budowy wyniósłby około 600zł, z czego najwięcej za transformatory i lampy.
Nie jest to mało, więc nie chciałbym eksperymentować.
Moje słuchawki dysponują impedancją 150 ohm, maksymalną mocą wejściową 100mW oraz pasmem przenoszenia 30000Hz.

Może wzmacniacz właśnie na dwóch ECC83?
Trioda na wejściu i wyjściu powinna zapewnić wysoki poziom zniekształceń harmonicznych.
Tylko jakie parametry powinien mieć transformator głośnikowy?
Jeżeli się mylę to proszę o poprawę i podanie jakiejś lepszej konfiguracji.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

A gdyby tak transformator wyjściowy umieścić w obwodzie katodowym EL84?
Możliwe, że na uzwojeniu wtórnym poziom sygnału byłby bardzo niski, ale wtedy można zbierać sygnał nie z uzwojenia wtórnego lecz przez kondensator prosto z katody i na słuchawki.
Czyli dławikowy wtórnik katodowy :)
Oczywiście EL84 musiałaby pozostać w trybie triodowym.

Ale i tak uważam, że ostatecznie do napędzenia słuchawek zaproponowany w pierwszym poście układ się nada a przy okazji napędzi też głośniki w razie konieczności.
Zbudowałem wzmacniacz na ECL82, gdzie wyjściowa pentoda pracuje w układzie triody. Moc wyjściowa to ok, 1,2 W i do słuchania muzyki w domowych warunkach mi wystarcza.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Co prawda w fazie projektowania ale zareklamuje swoj temat: viewtopic.php?f=8&t=29780
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

Zależy mi na wzmacniaczu z transformatorem głośnikowym.
Spodobał mi się pomysł wzmacniacza z jedną ECC83 na kanał, jakie parametry powinien mieć transformator głośnikowy aby współgrał z ECC83 i czy taki wzmacniacz byłby w ogóle dobry (czy ECC83 nadaje się na końcówkę mocy)?
Ewentualnie ta nieszczęsna 6N13S w końcówce, jest piękna ale podobno źle brzmi, jak końcu jest?
Jak nie znajdziecie dobrego transformatora to zostanę przy pierwotnym zamyśle, najwyżej będę uważał z potencjometrem głośności :) .
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Przekornie zapytam -- a dlaczego? Transformator do ECC83, by dobrze przenosil pasmo czestotliwosci od 20/30/40Hz do 20kHz, bedzie dosc skomplikowany do nawiniecia... Musisz pamietac, ze to wlasnie transformator jest najslabszym ogniwem tego przedsiewziecia, mocno wplywajacym na pasmo przenoszenia calego wzmacniacza oraz jego znieksztalcenia.

Moim zdaniem: do sluchawek to albo OTL (z wszelkimi jego ulomnosciami) albo MOSFET (viewtopic.php?f=8&t=28763).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Dolan_plz
10...14 postów
10...14 postów

To właśnie transformator głośnikowy generuje najwięcej zniekształceń harmonicznych, dlatego tak mi na nim zależy.
Jeżeli nie da się znaleźć lepszej konstrukcji (nie chce mi się jednak bawić w hybrydy) to jednak zostanę przy pierwotnym projekcie.
Zapytam się jeszcze, czy ten transformator będzie dobry dla jednej EL84 na kanał w trybie triodowym?
Parametry:
Typ rdzenia: EI 78/27.5
Przekładnia: 0.0504
Impedancja obciążenia: 8 Ω
Pasmo przenoszenia: 50Hz-12kHz
ODPOWIEDZ