Remont Lazuryta 106 z niespodzianką

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Remont Lazuryta 106 z niespodzianką

Post autor: walllker »

Witam, właśnie zakończyłem prace z Atolem i przystąpiłem do remontu Lazuryta 106, telewizor kompletny, nawet ocalała przy tylnej pokrywie plomba z plasteliny z jakimiś znaczkami, wydłubałem ją dla potomnych w całości. Otwieram TV które nawet działa, choć wymaga czyszczenia i regulacji, a tu brak PFL200 :?: jak to możliwe że jest obraz, otwieram chasis i od strony kineskopu niespodzianka, widać mieli naprawdę brak lamp PFL200 w dawnych czasach, bo specyficznie zamontowana PCL84, załączam zdjęcia dla pokazania pomysłowości naprawiającego w dawnych czasach :D
Tu otwarty TV ale bez lampy PFL200
Tu otwarty TV ale bez lampy PFL200
A tu niespodzianka
A tu niespodzianka
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Remont Lazuryta 106 z niespodzianką

Post autor: AZ12 »

Witam

Produkcję lamp PFL-200 zakończono około roku 1985, więc w tym czasie wstawiano lampy PCL84 pochodzące z rozbiórek starych telewizorów starszej generacji... Podobnie zastępowano lampy PCL85 i PCL805 lampą PCL82.
Ratujmy stare tranzystory!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Mnie zadziwia ówczesny brak EY86 (w pewnym momencie dotkliwy, były wprost reglamentowane, spotkałem się z wydzielaniem po 3sztuki(?) jednorazowo), obecnie można czasem trafić te bańki dosłownie na kartony, z innymi, oczywiście NOS, lampami do TV też nie ma dziś żadnego problemu.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak jak pisałem TV od samego początku miał obraz choć widać było brak synchronizacji pionowej i poziomej, po odnowieniu obudowy, uruchomieniu TV i przywróceniu układu do oryginalnego z lampą PFL200 wystąpił dokładnie ten sam problem, całkowity brak synchronizacji pionowej i poziomej, podjęta próba regulacji ujawniła że wszystkie potencjometry zarówno w układzie odchylania pionowego jak i poziomego mają popękane sprężynki od ślizgu, ktoś ostro nimi kręcił bo mocno były powycierane, wymieniłem wszystkie potencjometry, na takie same nówki z starych zapasów, ale problem ten sam, nadal jak podłączyłem nawet modulator nie idzie ustawić synchronizacji H i V, do tego biegnących pasów nie da się zatrzymać, a jak kręcę rdzeniem cewki od odchylania poziomego niby już łapię obraz, ale dosłownie wyciągnięcie plastikowego wkrętaka i od razu wszystko się rozjeżdża, w mądrych książkach wyczytałem że taki problem to często wina albo zasilacza, albo selektora, dodam że głos jest w normie. Szczegółowe badanie zasilacza, kondensatorów i napięć na lampach odchylania, selektora i układu porównania fazy są w normie, brak na zasilaniu składowej zmiennej, znaczy jest na poziomie 20-40mV ale to norma, wymieniłem lampę w układzie selektora tą ECH84 na nówkę i nadal ten sam problem, na razie szczegółowo przebadam oscyloskopem układy, ale jeżeli nie znajdę źródła problemu, to może ktoś podsunie co jeszcze może powodować problem.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Problem rozwiązany w 100%, i TV już ładnie pracuje, nie był winny ani selektor, ani zasilacz. Problem leżał w 3 usterkach, pierwsze to nieprawidłowa praca układu odchylania pionowego, jedyny potencjometr jaki nie wymieniłem był R210 od synchronizacji, a jednak także był padnięty, brak synchronizacji poziomej to źle pracujący układ porównania fazy, zamiast +/- 30V miałem -56V/+37V, winny był R425 miał przebicie, ale zgrubnie ustawiłem synchronizację poziomą, jednak nadal obraz pływał a po 1-2 minutach wszystko się rozregulowywało, byłem pewien że to winna układu porównania, dopiero regulując rdzeniem TR21 napięcie zeszło do +/-32V, jednak synchronizacja pozioma nadal nie dawała się ustawić, dopiero mierząc rezystancję uzwojeń na cewce G4 przy PCF82 i porównując z inną z demontażu zauważyłem że pomiędzy zaciskami 2-4 mam 3om a w tej z demontażu 80om, wymieniłem na tą którą posiadałem i synchronizacja udała się ustawić od razu, widać miała przebicie między zwojowe, TV ładnie pracuje, pozdrawiam. Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ