Układ logarytmizujący do wskaźników wysterowania

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Układ logarytmizujący do wskaźników wysterowania

Post autor: sztyga20 »

Wielu z Was stosuje w swoich konstrukcjach wskaźniki wysterowania, aby zauważyć wychylenie wskazówki przy mniejszych poziomach wysterowania konieczne jest zastosowanie (przy użyciu zwyczajnych liniowych woltomierzy) wzmacniacza logarytmującego.

Poszukuję jakiegoś uniwersalnego schematu takiego układu na wzmacniaczach operacyjnych. Przez pojęcie uniwersalny rozumiem taki który łatwo wyskalować do pracy z różnymi woltomierzami.

Wzmacniacz akustyczny raczej nie jest traktowany jako precyzyjne urządzenie pomiarowe tak że zastanawiam się czy konieczne byłoby zapewnienie stabilizacji temperaturowej takiego wzmacniacza czy można byłoby sobie taką stabilizację odpuścić.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Układ logarytmizujący do wskaźników wysterowania

Post autor: zjawisko »

Pod koniec lat 70 wyd. Iskry wydało książkę "Z elektroakustyką za pan brat" Tomasza Zębalskiego. Leży w wielu bibliotekach, a i chyba gdzieś w necie widziałem zdjęcia całej książki.

Znajdował się tam opis logarytmicznego wskaźnika wysterowania z diodami LED na wzmacniaczach operacyjnych MAA50x/uA741 i bramkach 7400. Można by coś zgapić z tego projektu. :wink:

edit: w załączniku schemat wspomnianego układu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

@zjawisko - bardzo ciekawy układ.

@sztyga20 na forum audiostereo było zamówienie grupowe na wskaźnik VU może koledze r1212 coś jeszcze zostało.

pozdr, wk
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... du%C5%82_4
Tu masz bardzo przydatne informacje. Pod koniec strony znajdziesz układ logarytmujący oraz układ realizacji funkcji nieliniowych.
Ten schemat z wątku na audiostereo przez kol. witko jest zrealizowany właśnie na funkcji nieliniowej (ostatni op-amp).
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

sztyga20 pisze:Wielu z Was stosuje w swoich konstrukcjach wskaźniki wysterowania, aby zauważyć wychylenie wskazówki przy mniejszych poziomach wysterowania konieczne jest zastosowanie (przy użyciu zwyczajnych liniowych woltomierzy) wzmacniacza logarytmującego.
Dowolna selektoda ma w praktyce ładną logarytmiczna zależność wzmocnienia od napięcia siatki. Tak więc bierzesz EBF89 - na selektodzie wzmacniasz sygnał, na diodzie detekujesz i to co wyjdzie podajesz jako polaryzację na S1 i mierzysz woltomierzem. Kiedyś na elektrodzie wrzuciłem schemat z opisem takiego układu (z magicznym okiem) i pomierzoną charakterystyką długości wskazania EM84 od logarytmu napięcia wejściowego.
_idu

Post autor: _idu »

Nie potrzeba ŻADNEJ DODATKOWEJ LAMPY (czy innego elementu aktywnego) do uzyskania zarówno wysokiej czułości jak i charakterystyki zbliżonej do logarytmicznej wskaźnika na typowym oczku jak EM80, EM87 EM84.
Wystarczy układ refleksowy tj dwukrotne wykorzystanie triody zabudowanej w oczku.
-> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1200991.html
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

STUDI, w temacie chodzi o układ logarytmujący do nielampowego wskaźnika wysterowania, na przykład odpowiedniego woltomierza. Klasyczne układy, jak ten wspomniany wcześniej przybliżający logarytm sklejanymi funkcjami liniowymi, zawierają sporo elementów, no i są niekoszerne. Tomkowy układ umożliwia zamianę oczka na inny wskaźnik, a ch-kę logarytmiczną uzyskuje się w sposób prosty, tani i lampowy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Istnieją specjalizowane układy logarytmujące, np. MAX4206, ale w tym zastosowaniu wystarczającą dokładność zapewni wzmacniacz logarytmujący na pojedynczym wzmacniaczu operacyjnym z diodą lub złączem CE w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Bardziej elastyczny jest układ aproksymujący funkcję logarytmiczną kilkoma (3..6) odcinkami prostych (Re9/1984, "Wzmacniacze elektroakustyczne" Feszczuk). Razem z prostownikiem lub detektorem szczytowym cały układ powinien się zmieścić w jednym podwójnym wzmacniaczu operacyjnym, np. LM358.
Można spróbować wykorzystać do wysterowania miliamperomierza bloki zawarte w układzie LM3915: 10 komparatorów z drabinką rezystorów dającą zależność logarytmiczną, detektor i napięcie odniesienia.
Po doświadczeniach z programową realizacją miernika mocy skutecznej audio (EP11/2011) jestem przekonany, że na jakimś małym procesorze, może nawet 8-nóżkowym, dałoby się zrobić próbkowanie, obliczanie wartości skutecznej mocy (lub wykrywanie wartości szczytowej), logarytmowanie i wysterowanie miernika przebiegiem PWM albo nawet bardziej efektownego wskaźnika sin/cos jak np. MLX10407. :D
Tomek
KT907b
4 posty
4 posty

Post autor: KT907b »

A po co tak kombinować? Swojego czasu zbudowałem układ z linku poniżej. Działa bardzo dobrze. W przeciwieństwie do wielu bzdurnych mniej lub bardziej skomplikowanych układów z sieci i literatury umożliwia pomiar zgodnie (mniej więcej) z charakterystykami VU oraz PPM (do wyboru). Zamiast diod OA91 wsadzasz polskie AAP153 lub jakiekolwiek inne germanowe impulsowe, a zamiast opampa 1458 dajesz NE5532. Chociaż właściwie powinien pasować jakikolwiek standardowy podwójny WO jak TL072. Gdzieś zaginął mi projekt PCB, który zrobiłem dla tego układu. Wrzucam spakowaną kopię projektu ze strony jakby co dla potomności.

http://www.sound.westhost.com/project55.htm

Poprawiłem literówkę. TG
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

KT907b pisze:A po co tak kombinować?
Może po to, żeby mieć równe odstępy między decybelami na skali?
Tomek
KT907b
4 posty
4 posty

Post autor: KT907b »

Hę? Nie bardzo rozumiem. Chcesz mieć liniową skalę w logarytmicznym wskaźniku wysterowania (?!)

edit:
OK. Już wiem. Trochę zmyliły mnie wcześniejsze posty. Chodzi o coś w ten deseń. http://www.audiostereo.pl/index.php?app ... _id=195098
Rozwiązanie raczej rzadko spotykane. Jeśli już to właśnie jako wskaźnik mocy wyjściowej, a nie zwykły VU meter.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Widział może ktoś schemat podobnego wskaźnika mocy jak na zdjęciu wyżej?
Myślę, że trochę mniejszy całkiem przyzwoicie by wyglądał w jakimś wzmaku lampowym :D
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomek
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Ok, dzięki.
Chociaż bardziej myślałem o czymś co będzie mnożyć napięcie i prąd, bo tutaj jest pomiar tylko napięcia, i to pokazuje amperomierz, a skala jest założona dla 4 ohm ;)
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

W oparciu o w/w linki oraz własne próby garażowe planuje wykonać taki układ. Podłączanie układu pod wyjście głośników. Zasilanie pobiorę z sekcji żarzenia 6,3V, napięcie to w moim wzmacniaczu znajduje się na pewnym potencjale względem masy ale chcę użyć małego transformatora TSLK-4 jako separującego, ma on odczep w środku, idealny do zasilania małych układów scalonych napięciem symetrycznym.

Potencjometr R8 słyży do kalibracji woltomierza tak aby przy braku sygnału na jego zaciskach było 0V.
C1 i R7 - stała czasowa woltomierza

Będę wdzięczny za sugestię i uwagi. W przyszłym tygodniu jak mi przyjdzie laminat chciałbym zmontować płytkę i zamontować we wzmacniaczu.