przeniesienie dlawika w zasilaczu 1kv
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: przeniesienie dlawika w zasilaczu 1kv
Witam. Rdzeń dławika, transformatora nie powinien być połączony z ekranem przez wzajemne stykanie się w jakimś punkcie. Czyli mówiąc prosto powinna być zachowana odległość pomiędzy rdzeniem a ekranem tak aby ekran zamykał rozproszone pole elektro magnetyczne dławika lub transformatora inaczej nie będzie spełniał poprawnie swojej roli. Co do połączenia z masą to zarówno ekran jak i rdzeń ze względów bezpieczeństwa powinny być połączone z masą , ale każdy element osobno jeśli obudowa jest z materiału izolacyjnego. W przypadku obudowy metalowej wystarczy przykręcić do niej ekran, a rdzeń podłączyć osobnym przewodem do punktu wspólnego masy z racji tego, że rdzeń szczególnie transformatora kształtkowego nie powinien być mocowany bez podkładki izolacyjnej do obudowy metalowej .
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
A jeśli rdzeń jest bardzo dobrze odizolowany od ekranu? czy wtedy również muszę podłączać rdzeń do masy mimo ze mam 100% pewność bezpieczeństwa?
Witam. Obrazek przedstawia dławik anodowy, czy dławik zasilacza? Blacha miedziana to raczej ekran przed polem elektrycznym, daje minimalną ochronę przed szkodliwym polem elektro magnetycznym. Z rysunku nie wynika czy pokrywa całe uzwojenie czy też jego częśc. Ten ekran też powinien być połączony do masy, chyba że jest połączony z masą za pomocą mocowania przykręconego do metalowej obudowy . Tego jednak nie wiem mogę się mylić zwłaszcza, że jest tam plastikowe pudełko. Jeśli dławik jest we wnętrzu i jego rdzeń nie ma kontaktu z mocowaniem, to należy go dodatkowo połączyć z masą, musi mieć potencjał masy inaczej może sprawiać problemy. Moja rada postaraj się krok po kroku eliminować poszczególne przypuszczenia najlepiej usuń dławik i sprawdz czy objawy ustąpiły. Jeśli tak to przyczyną jest dławik, jeśli objawy nie ustąpiły przyczyna jest gdzie indziej.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Problem leży na pewno w dławiku anodowym, jak napisałem powyżej na początku w wzmacniaczu nie bylo tego dławika był rezystor. Widze malo kto z was miał styczność z dławikiem anodowym, rzeczywiście w Polsce nie dostępny, zarazem bardzo drogi. Minusem dławika anodowego jest to ze bardzo mocno zbiera z otoczenia i wymaga świetnego ekranu. Znowu ja słyszałem ze lepiej niepodłączanie rdzenia takiego dławika do masy bo przez to tworzy się pasożytnicza pojemność. Zwykle takie rzeczy sie podłącza do masy ze względów bezpieczeństwa, ale mój dlawik jest całkowicie odizolowany od metalowej puszki wokoło niego. Tasma z miedzi jest wokoło całego uzwojenia i kształtek. Ciekawe skad wziąć tak czysta stal żeby stworzyć na prawdę dobry ekran.
Zrób zamknięte puszki na wszystkie elementy indukcyjne, a nie tylko dławik anodowy.
Tylko tutaj innych elementów indukcyjnych oprócz dlawikow anodowych i dlawików siatkowych które są bardzo daleko, do tego nie możliwe żeby one co kolwiek tworzyly.
Witam. Kolego jeśli nie spróbujesz połączyć rdzenia z masą to nie sprawdzisz czy nastąpi poprawa, cz też nie. Wykonaj pełny ekran na te dławiki, tak jak radzi Kolega Zibi, pokazano jak ma wyglądać, ekranuj przewody do dławików i sprawdź efekty. Nie polegaj na stwierdzeniu słyszałem, że to i owo bo to nic nam nie da. Z czego wykonać ekran? Z materiału magnetycznego czyli żelaza, dziś stosujemu stal o niskiej zawartości węgla w postaci blachy. Pisałem wcześniej że najprościej zastosować kształtki wzmacniające połączenia ciesielskie, łatwo z nich wykonać ekran, dostosować wymiar ekranu do potrzeb i są wystarczająco grube aby nie drgały pod wpływem pola elektro magnetycznego. Jeśli nie dysponujemy blachą. Proponujemy pewne czynności i oczekujemy wyniku, inaczej do niczego nie dojdziemy. Jak mamy sprawdzić w Twoim wzmacniaczu co powoduje problem, Ty sam musisz to stwierdzić posiłkując się naszymi uwagami.
Mark Twain
Mark Twain
W materiałach do których podałem linki jest wszystko: jakich materiałów nie warto stosować, jaka powinna być grubość ścianek ekranu i czy może w nim przez szpary hulać wiatr. Jeśli się stosuje na ekran magnetyczny aluminium lub blachę nierdzewną, równie dobrze można dławik i transformatory zawinąć w papier.